Ben jij ook dol op de Franse madeleine? Deze kleine cakejes in schelp vorm zijn iconisch maar bovenal makkelijk om te maken. Hieronder deel ik een variatie recept voor madeleines met chocolade en sinaasappel om van te smullen!
Madeleines met chocolade en sinaasappel maken
Mijn dochter is dol op het maken van madeleines. Het beslag klop je heel eenvoudig in elkaar en kun je gerust een nachtje in de koelkast bewaren. De volgende ochtend zet je dan binnen no-time vers gebakken madeleines op tafel. Het basis recept voor madeleines staat al een paar jaar op de website en samen bedachten wij een lekker variatierecept voor madeleines met chocolade en sinaasappel maken! Want wie houdt er niet van chocolade zegt mijn dochter dan …. Het bekende Franse cakeje is nog steeds smeuig zacht in dit recept, maar met lekker veel chocolade en een vleugje sinaasappel is dit een verrukkelijk tussendoortje voor bij de koffie of thee!
Nog meer cake recepten met chocolade
Chocolade weten het maar al te goed: cacao, chocolate chips of gesmolten chocolade doet het uitstekend in zoete baksels en cake recepten. Niet alleen deze madeleines met chocolade zijn geweldig maar bijvoorbeeld ook deze Oreo brownies met cacaopoeder. Maar wat dacht je tevens van deze prachtige zebra cake of de klassieke marmercake waarbij vanille beslag wordt afgewisseld met chocolade beslag. Daarnaast is dit bananabread met chocolade ook een verrukkelijk en tevens semi-gezonde snack! Geniet dus lekker van nog veel meer cake recepten met chocolade.
Heb je deze al in huis?
Recept: Madeleines met chocolade
Ben jij ook dol op de Franse madeleine? Deze kleine cakejes in schelp vorm zijn iconisch maar bovenal makkelijk om te maken. Hieronder deel ik een variatie recept voor madeleines met chocolade en sinaasappel om van te smullen! Dip ze na afloop in pure chocolade en serveer met geraspte witte chocolade. Zo mooi maar ook zo lekker!
- Prep Time: 20 min + 2 uur koelen
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 2.5 uur
- Yield: 24 stuks 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Franse keuken
Ingredients
- 125 gram roomboter
- 2 grote eieren (L)
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 2 el melk
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram gezeefde bloem
- 25 gram cacao poeder + extra
- ½ tl bakpoeder
- snufje zout
- ½ biologische sinaasappel (sap + rasp)
- 60 gr pure chocolade, gesmolten
- 25 gram witte chocolade, geraspt
Extra:
- keukenmixer met garde
- rasp
- madeleines bakvorm
Instructions
- Smelt de roomboter in een pannetje en laat daarna iets afkoelen.
- Klop de eieren met de suiker, melk en vanille gedurende 5 minuten in de mixer. De hoeveelheid zal verdubbelen en licht van kleur worden.
- Voeg een snufje zout en de cacao toe aan de bloem en roer goed door. Schep de bloem en de boter in delen door het eimengsel in de mixerkom. Dit kan ook in de mixer op lage snelheid.
- Rasp tot slot de schil van de sinaasappel + 1 el sinaasappelsap en roer door het beslag.
- Dek daarna de kom af met folie en laat het beslag 2 uur koelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet de madeleines bakvorm zeer licht in met boter. Voeg een extra eetlepel cacao toe en schud de vorm heen en weer om licht ‘af te stoffen’. Klop de overtollige cacao uit de vorm.
- Lepel het beslag in de madeleine vormpjes. Ongeveer een halve eetlepel per vorm is voldoende, ze zullen dan voor 2/3 gevuld zijn. Bak de madeleines af in de oven gedurende 8-10 minuten. Laat daarna een minuut buiten de oven afkoelen en draai de madeleines om in de vorm, om nog verder af te koelen.
- Haal de madeleines een voor een en deels door de gesmolten pure chocolade. Plaats op een rooster. Bestrooi direct de stukken pure chocolade met geraspte witte chocolade en laat opdrogen.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze madeleines met chocolade en sinaasappel wilt gaan maken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie