• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Spruitjessoep met kastanjechampignons

Spruitjessoep met kastanjechampignons

5 februari 2018 Door Nanda Appelman Reageer

Vier de koude, winterse dagen met deze vegetarische spruitjessoep met kastanjechampignons. Je zet hem niet alleen in een mum van tijd op tafel. Het is namelijk ook een gezonde maaltijd om lekker bij op te warmen op koude avonden. En geloof mij, die spruitjes zijn om te smullen… voor het geval je nog twijfelde!

Zelf spruitjessoep maken

Twee weken terug maakte ik deze Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel en had daarna nog een halve zak spruitjes over. Soep is voor mij het ideale gerecht om kliekjes in te verwerken en zo ontstond het idee voor deze lekkere spruitjessoep maken als maaltijdsoep. Als je dus nog andere producten hebt liggen in de koelkast, voeg deze dan vooral toe. Bijvoorbeeld prei, bleekselderij, bosui of broccoli passen er qua smaak prima bij! De liefhebber kan er zelfs magere spekreepjes aan toevoegen! Check hier in ieder geval nog meer lekkere winterse soep recepten!

Spruitjessoep met kastanjechampignons

Mini-superfood spruitjes

Spruitjes zijn in de volksmond behoorlijk onbemind, door kinderen én volwassenen. Nu moet ik toegeven dat ik ze puur, gekookt op m’n bord ook niet heel erg weet te waarderen. Maar ergens in verwerkt, zoals deze spruitjessoep of in een salade, zijn ze gewoonweg hartstikke lekker. En wist je dat spruitjes supergezond zijn? De oer-Hollandse groenten zijn echt een soort mini-superfoods spruitjes. Ze zitten bomvol vitamine B, C (meer dan in een sinaasappel) en K, vezels en mineralen. En al die vitamientjes en mineralen kunnen we hartstikke goed gebruiken tijdens koude, donkere dagen.


Print

Recept: Spruitjessoep met kastanjechampignons

Spruitjessoep met kastanjechampignons
Print Recipe
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram spruitjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 witte uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 75 gram geraspte (vegetarische) kaas
  • 75 gram vermicelli
  • 2 groentebouillonblokjes (ik gebruikte uienbouillon)
  • 2 takjes verse krulpeterselie
  • 1 tl. nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Olijfolie om te bakken
  • Evt.: brood om erbij te serveren

Instructions

  1. Als je (vers afgebakken) brood wilt serveren bij de soep, bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook voor de spruitjes. Was de spruitjes. Indien nodig, snij een kleine stukje van de stronkjes af en snij de spruitjes vervolgens in vieren. Kook de spruitjes ongeveer 10 minuten en giet ze af. 
  3. Versnipper ondertussen de uien en pers de knoflook alvast uit. Borstel de kastanjechampignons, snij de stronkjes eraf en snij ze in vieren.
  4. Verwarm wat olijfolie in een soeppan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Bak de uien totdat ze glazig worden. Voeg dan de champignons en knoflook toe en bak deze een paar minuten mee. 
  5. Voeg een liter water toe aan de soeppan, samen met de bouillonblokjes en vermicelli. Breng de soep aan de kook. Bereid de vermicelli volgens de gebruiksaanwijzing (waarschijnlijk zo’n 10 minuten koken). 
  6. Aan het eind van de bereidingstijd van de vermicelli voeg je de spruitjes toe. Knip de peterselie fijn boven de pan en roer ook de nootmuskaat door de soep. Proef de spruitjessoep en voeg nog wat verse peper en zout naar wens toe. Serveer de soep met de geraspte kaas eroverheen gestrooid en de broodjes ernaast. 

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda 

Notes

Bewaartip: Heb je een kommetje spruitjessoep over? Bewaar deze afgedekt en afgekoeld in de koelkast en warm de dag erna op voor de lunch!

Keywords: Soep, spruitjes, magere spekreepjes,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Spruitjessoep met kastanjechampignons

Category: Soep Recepten Tags: champignons, Kaas, kastanjechampignons, knoflook, Nanda Appelman, spruitjes, superfood, uien, vegetarisch, vermicelli, Winter

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Geroosterde pompoenpitten
Volgend bericht: Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x Klassieke Cocktails
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in