Print

Recept: Madeleines met chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ben jij ook dol op de Franse madeleine? Deze kleine cakejes in schelp vorm zijn iconisch maar bovenal makkelijk om te maken. Hieronder deel ik een variatie recept voor madeleines met chocolade en sinaasappel om van te smullen! Dip ze na afloop in pure chocolade en serveer met geraspte witte chocolade. Zo mooi maar ook zo lekker!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min + 2 uur koelen
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 2.5 uur
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 125 gram roomboter
  • 2 grote eieren (L)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 2 el melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 gram gezeefde bloem
  • 25 gram cacao poeder + extra
  • ½ tl bakpoeder
  • snufje zout
  • ½ biologische sinaasappel (sap + rasp)
  • 60 gr pure chocolade, gesmolten
  • 25 gram witte chocolade, geraspt

Extra:

  • keukenmixer met garde
  • rasp
  • madeleines bakvorm

Instructions

  1. Smelt de roomboter in een pannetje en laat daarna iets afkoelen.
  2. Klop de eieren met de suiker, melk en vanille gedurende 5 minuten in de mixer. De hoeveelheid zal verdubbelen en licht van kleur worden.
  3. Voeg een snufje zout en de cacao toe aan de bloem en roer goed door. Schep de bloem en de boter in delen door het eimengsel in de mixerkom. Dit kan ook in de mixer op lage snelheid.
  4. Rasp tot slot de schil van de sinaasappel + 1 el sinaasappelsap en roer door het beslag. 
  5. Dek daarna de kom af met folie en laat het beslag 2 uur koelen in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet de madeleines bakvorm zeer licht in met boter. Voeg een extra eetlepel cacao toe en schud de vorm heen en weer om licht ‘af te stoffen’. Klop de overtollige cacao uit de vorm.
  7. Lepel het beslag in de madeleine vormpjes. Ongeveer een halve eetlepel per vorm is voldoende, ze zullen dan voor 2/3 gevuld zijn. Bak de madeleines af in de oven gedurende 8-10 minuten. Laat daarna een minuut buiten de oven afkoelen en draai de madeleines om in de vorm, om nog verder af te koelen.
  8. Haal de madeleines een voor een en deels door de gesmolten pure chocolade. Plaats op een rooster. Bestrooi direct de stukken pure chocolade met geraspte witte chocolade en laat opdrogen.

Eet smakelijk!