Butter Chicken is een heerlijk en mild gekruid recept uit de Indiase keuken. De tedermalse stukken kip worden namelijk geserveerd in een milde tomaten-room saus. Dit is echt een curry gerecht om je vingers bij af te likken. Uiteraard geserveerd met roomboter in de saus en gewoonweg een boterzachte kip recept!
Fluweelzachte en romige kip in tomatensaus
Over het algemeen worden veel Indiase gerechten gebakken in olie. Uitzondering is natuurlijk het gebruik van Ghee – geklaarde boter – met een vol romige smaak. In onderstaand recept gaan we bereiden met lekker veel boter wat voor een fluweelzachte en romige kip zorgt. Daarnaast heb ik de tomatensaus ook niet zo heel pittig gemaakt, maar voeg gerust extra pepers toe als je dat lekkerder vindt. Deze Indiase Butter Chicken curry wordt in de volksmond ook Murgh Makhani genoemd, want ‘Murgh‘ is een verwijzing naar ‘kip’ en ‘Makhani‘ is het Indiase woord voor ‘in boter gebakken’.
Verschil Butter Chicken en Tikka Massala
Misschien doet dit recept voor Butter Chicken je een beetje denken aan de bekende Tikka Massala? Dat kan heel goed kloppen, want bij de samenstelling van ingrediënten is veel hetzelfde. Echter leg je bij Butter Chicken (murgh makhani) de kip in een milde en romige tomatensaus met lekker veel boter. Bij Tikka Masala wordt de kip geserveerd met een lekker kruidige en intense uiensaus waar ook tomaten aan zijn toegevoegd. Het is echt een nuance verschil voor diegenen die niet zo bekend zijn in de Indiase keuken, maar het verschil is er zeker. Butter Chicken kan ik overigens ook mijn kids voorschotelen en een Tikka Masala met kip daarentegen weer niet. Die laatste is toch echt te kruidig voor ze.
Nog meer Indiase (bij)gerechten
Serveer (gestoomde) basmatirijst en naan brood bij je Butter Chicken. Voor de liefhebber is een beetje raita of dikke yoghurt ook prima. Nog zo’n lekker ‘mild’ Indiaas gerecht is Palak paneer, een spinaziecurry met vegetarische paneer kaas. Ga je liever voor meer pit en kruidig? Check dan dit barbecue recept voor Tikka masala kipspiezen. Ook het proberen waard: Lekker romige pasta met tikka massala en kip. Een puur fusion gerecht om van te smullen! Ik denk dat het wel duidelijk is dat wij in Betty’s Kitchen enorm fan zijn van Indiase gerechten. Check hier al onze recepten uit de Indiase keuken!
Recept: Butter Chicken (Murgh Makhani)
Butter Chicken is een heerlijk en mild gekruid recept uit de Indiase keuken. De tedermalse stukken kip worden namelijk geserveerd in een milde tomaten-room saus. Dit is echt een curry gerecht om je vingers bij af te likken. Uiteraard geserveerd met roomboter in de saus en gewoonweg een boterzachte kip recept!
- Prep Time: 15 min + 30 min. marineren
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 1 uur en 15 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Cuisine: Indiase keuken
- Diet: Hindu
Ingredients
Voor de kip marinade:
- 400 gr kipfilet
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 el Garam masala kruidenmix
- 2 tl fijngehakte knoflook
- 1 tl zout
- snuf peper
Voor de tomaten-room saus:
- 4 el Ghee (of roomboter)
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tl fijngehakte knoflook
- 2 tl fijngehakte gember
- 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
- 1 el Garam masala
- 1 tl kurkuma
- 400 gr tomatenblokjes
- 100 ml slagroom
- peper & zout
- fenegeriek bladeren – of gebruik peterselie
Extra:
- hapjespan
- blender of staafmixer
Instructions
- Als eerste ga je de kip marineren: snijd de kipfilets in grove blokken (2 x 2 cm) en stop in een mengkom. Voeg de Griekse yoghurt, garam masala, knoflook, zout en peper toe. Roer goed om en plaats de kip afgedekt in de koelkast, gedurende 30 minuten, om te marineren. (Ondertussen kun je bijv. de uien en gember etc voor de saus gaan snijden)
- Smelt een eetlepel ghee in een hapjespan en bak hierin de kip met marinade rondom aan op middelmatig vuur. Trek hier zo’n 15 minuten voor uit en schep daarna alles uit de pan en zet apart.
- Smelt opnieuw een eetlepel ghee in de hapjes pan en bak de uien glazig in 2 minuten. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en bak ook mee gedurende 1 minuut. Voeg daarna de Garam masala en kurkuma toe en bak de kruiden een goede 2 minuten aan met de uien.
- Schenk tot slot de tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Kook nu de saus gedurende 10 minuten op middelmatig vuur en blijf regelmatig roeren. Het zal een beetje inkoken of er zelfs ‘olieachtig’ uit gaan zien door de specerijen en dat is perfect.
- Maal nu de saus helemaal fijn met behulp van een blender. Of schep in een hoge kan en pureer met een staafmixer. Giet de oranjerode tomatensaus terug in de pan en roer hier de slagroom doorheen.
- Plaats tot slot de aangebakken kip, 2 eetlepels ghee en een beetje fenegeriek (of peterselie) in de tomatensaus. Blijf op laag vuur gedurende 2 minuten goed doorroeren met een spatel om alles goed te vermengen. Proef en breng eventueel op smaak met zout & peper. Serveer daarna direct. Lekker met gestoomde basmati rijst!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Voor een kidsproof Butter Chicken curry kun je de rode peper ook achterwege laten. Of… halveer deze en schraap de zaadlijst er uit met een lepel. Hak het vruchtvlees dan fijn en verwerk volgens het recept. Zonder de zaadlijst is de peper echt een stuk minder pittig.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indiase Butter Chicken!
Jessica
Wat een heerlijk recept! Ik heb nog nooit zulk lekker eten gemaakt. Ik ben normaal nooit iemand die geweldig goed kan koken maar dit keer was het echt lekker. En het allerbelangrijkste: er waren niet teveel ingredienten en het was makkelijk.
Betina Oostveen
Hi Jessica,
wat een ontzettend leuke en mooie reactie.
Dank je wel en geniet er van!
Mette
Beste recept voor murgh makhani dat er is!
Echt een aanrader.
Charlotte
Ik heb dit geweldig lekkere recept gemaakt (en nog 2 andere Indiase recepten) Het was echt heerlijk!!
Betina Oostveen
Hi Charlotte,
dank je wel voor je bericht! Geniet heerlijk van dit en nog vele andere recepten!