Dit is een van de eerste recepten die ik leerde maken bij mijn allereerste baantje bij LaPlace. Deze gele room wordt namelijk voor diverse soorten gebak gebruikt. Ik laat je zien hoe je zelf banketbakkersroom kunt maken, maar ook een verrijkte Zwitserse room om bijvoorbeeld je soezen en eclairs met te vullen.
Wat is banketbakkersroom?
Als je denkt aan tompoucen, schelpentaartjes of puddingbroodjes dan is die smaakvolle dikke gele room waarschijnlijk het eerste dat je te binnen schiet! Deze Banketbakkersroom of vanillebanketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als vulling wordt gebruikt. Van tompouce, puddingbroodjes en vlaaien, maar ook voor het vullen van eclairs en soezen. De basis bestaat uit eidooiers met melk en suiker, gebonden door bloem of maizena. Custard kan echter ook en geeft tevens een mooie gele kleur aan de room.
Wat is dan Zwitserse room?
Misschien ben je ook wel eens de naam Zwitserse room tegengekomen in bakrecepten, maar dit is weer een andere soort room. Waar banketbakkersroom vrij stevig van structuur is, het neigt echt naar pudding.. is Zwitserse room of crème Suisse is juist weer veel luchtiger en romiger. Dit komt doordat je de banketbakkersroom na het koelen opklopt en mengt met opgeklopte slagroom. Zwitserse room is weer zodanig licht dat je deze kunt gebruiken om bijvoorbeeld soesjes of eclairs mee te vullen. Bekijk de notes van onderstaand recept voor de aanpassingen die je hiervoor kunt doen.
Help! Er zitten klontjes in mijn gele room!
Zelf Banketbakkersroom maken is niet moeilijk maar er zijn wel een paar belangrijke tips die ik je mee wil geven. Ten eerste zijn een belangrijk proces in dit recept. Om tot een mooie gladde creme te komen dienen je verschillende onderdelen niet teveel in temperatuur te verschillen. Het is dus belangrijk om de melk af te laten koelen, maar ook geleidelijk toe te voegen bij de eieren om niet met een roerei te eindigen. Daarnaast dient de bloem of maizena echt goed en ‘klontjesvrij’ losgeroerd te zijn met de melk, want anders heb je straks ook klontjes bloem in de gele room zitten.
Recepten waarbij je banketbakkersroom of Zwitserse room gebruikt:
Check hier enkele recepten waarbij ik banketbakkersroom heb gebruikt:
- Kruimelvlaai met gele room
- Pudding broodjes (zachte witte puntjes met gele room)
- vullen van cronuts
De Zwitserse room past dan weer beter bij de volgende recepten:
- Oranje tompoucen voor Koningsdag
- vullen van Eclairs
- vullen van Soezen
Recept: Zelf banketbakkersroom maken
Deze Banketbakkersroom of vanillebanketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als vulling wordt gebruikt. Van tompouce, puddingbroodjes en vlaaien, maar ook voor het vullen van eclairs en soezen. De basis bestaat uit eidooiers met melk en suiker, gebonden door bloem of maizena. Custard kan echter ook en geeft tevens een mooie gele kleur aan de room.
- Prep Time: 15 min + koelen
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 2,5 uur inclusief koelen
- Yield: 1 1x
Ingredients
- 350 ml volle melk
- 60 gram suiker
- ½ vanillepeul, uitgeschraapt
- 3 eidooiers
- 3 eetlepels maïzena of bloem*
(* Je kunt ook custardpoeder gebruiken, laat in dat geval wel de vanille achterwege)
Instructions
-
- Breng 300 ml van de melk in een pannetje aan de kook samen met 60 gram suiker en de vanille. Roer roer het geheel goed door om alle suiker op te lossen. Zodra het kookpunt is bereid zet je het vuur uit en laat 15 minuten staan om af te koelen.
- Klop daarna pas de eidooiers dik, in een keukenmixer, gedurende een paar minuten. Roer de maizena of bloem los met de overige 50 ml melk en zorg er voor dat je geen klontjes hebt. Giet dit mengsel bij de eieren en klop rustig door. Schep vervolgens ook 4 eetlepels van de gekookte melk erbij en klop dit geheel samen rustig door.
- Voeg nu langzaam en al kloppende de rest van de hete melk toe. Doe dit in een heel dun straaltje omdat anders je eidooiers kunnen gaan stollen door de warmte. Giet daarna het mengsel terug in de pan en breng dit, op medium vuur en al roerende, zachtjes aan de kook. Blijf met een spatel over de bodem van de pan schrapen om aanbranden te voorkomen. Laat vervolgens een paar minuten zachtjes inkoken maar blijf continue roeren, tot je een dikke vla hebt.
- Afkoelen: giet daarna de banketbakkersroom op een diepe bakplaat of gebruik een ruim bord. Dek het af met een stuk plasticfolie: leg deze direct OP het banketbakkersroom en druk met je hand naar buiten en goed alle lucht(bellen) er uit. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen. In de eerste instantie een half uur op het aanrecht en daarna nog minstens 1 uur goed door laten koelen in de koelkast.
- Bewaren: doe je in de koelkast, in een afgedekt bakje (of dichte spuitzak) blijft het 4-5 dagen goed. Je kunt banketbakkersroom ook invriezen in een luchtdicht bakje (max 3 maanden bewaren).
Veel succes en eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Voor het maken van Zwitserse Room:
- Zorg ervoor dat je banketbakkersroom volledig is afgekoeld!
- Klop vervolgens 200 ml slagroom + 25 gram suiker stijf met een keukenmixer of garde.
- Klop de afgekoelde gele room op met een vork of garde en spatel hier de slagroom doorheen.
- Schep het geheel in een spuitzak en laat nog eens 15 minuten koelen in de koelkast.
- De Zwitserse room is dan klaar voor gebruik.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze bekende gele room genaamd banketbakkersroom of crème pâtissière.
Geef een reactie