• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Kruimelvlaai met banketbakkersroom

8 oktober 2016 Door Betina Oostveen 16 Reacties

Door Dorien – Deze oktobermaand hebben we wat te vieren! Betty is namelijk jarig en dat vieren we met taart. Veel taart. En vandaag staat een klassieke kruimelvlaai met banketbakkersroom op het menu.

Vlaai met kruimeldeeg en banketbakkersroom maken

Een taart die veelal terugkomt tijdens verjaardagen en eigenlijk lust iedereen deze wel! Dat komt waarschijnlijk door die crunchy bovenkant en heerlijke banketbakker room vulling. Ik ben Dorien van Doortjes Keuken en deel hier dan ook het recept voor kruimelvlaai met banketbakkersroom, ook beter bekend als gele room. Zo kan iedereen deze kruimelvlaai nu ook in eigen keuken kan bereiden. Ook lekker: maak eens tompoucen met Zwitserse room vulling! Wist je dat een vlaai echt typisch Limburgs gebak is? Wij hebben nog veel meer lekkers uit deze provincie op de website staan. Check bijvoorbeeld ook eens dit Limburgs Zoervleisj.

Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Een lekkere vlaai is niet meer weg te denken uit mijn keuken. Als we thuis zin hebben in lekker gebak, dan maak ik meestal deze kruimelvlaai met banketbakkersroom. Hij is namelijk snel te bereiden en bestaat uit een lekkere, zachte bodem met room vulling en knapperige kruimels bovenop. Uiteraard wordt hij versierd met poedersuiker. Een best simpel taart recept, maar zo ontzettend lekker! Probeer ook eens Betty’s Kersen-kruimeltaart als de kersen weer eens in het seizoen zijn.

Ga voor meer informatie en recepten van Dorien naar:   www.doortjeskeuken.nl


Print

Recept: Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Kruimelvlaai met banketbakkersroom
Print Recipe

★★★★★

4.5 from 2 reviews

Deze oktobermaand hebben we wat te vieren! Betty is namelijk jarig en dat vieren we met taart. Veel taart. En vandaag staat een klassieke kruimelvlaai met banketbakkersroom op het menu. Deze bekende vlaai heeft een vulling van gele room en een heerlijke crumble bovenop.

  • Author: Doortjeskeuken.nl
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 45 min
  • Total Time: 1 uur en 45 minuten
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

Voor het vlaaideeg:

  • 100 ml melk
  • 5 gram instant gist
  • 200 gram bloem
  • 2 gram zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eidooier
  • 15 gram roomboter

Voor de banketbakkersroom:

  • 750 ml volle melk
  • 220 gram suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 3 eetlepels bloem

Voor het kruimeldeeg:

  • 150 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • Snuf zout
  • 100 gram koude roomboter
  • poedersuiker (om te bestrooien)

Extra:

  • kookpan
  • vlaaivorm 26 cm diameter
  • taartkartonnetje of taartplateau

Instructions

  1. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Vet de vlaaivorm in met wat boter en bloem of bakspray
  2. Maak als eerste het vlaaideeg: verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op. Zet apart.
  3. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje.  Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg. Giet de melk met gist er langzaam in. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  4. Maak nu de banketbakkersroom:  3/4e van de melk, samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers (‘familie maken’), roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk. Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er blubjes ontstaan, en laat de room even indikken. Haal daarna van het vuur en dek de room af met plastic folie (zo voorkom je een ‘ velletje’). Zet de room even apart in de koelkast tot nader gebruik. (Lees hier evenuteel het volledige how-to artikel voor zelf banketbakkersroom maken)
  5. Maak tot slot het kruimeldeeg: meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar. Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel. Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is.
  6. Bekleed de vlaaivorm met het gerezen vlaaideeg, druk goed aan en verwijder de randjes. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Vul de vorm met de banketbakkersroom, net iets onder de rand en verdeel hier vervolgens het kruimeldeeg overheen.
  7. Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm.
  8. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje (of taartplateau)op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald. Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast
  9. Bestrooi de kruimelvlaai met banketbakkersroom voor serveren met wat poedersuiker.

Eet smakelijk!

Keywords: taart, kruimeldeeg, custard, banketbakkersroom, boter, bloem, suiker

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Category: Taart Recepten Tags: banketbakkersroom, bloem, eieren, gist, kruimeltaart, melk, room, roomboter, suiker, vanille, vlaai

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zwitserse Aardappelschotel met kaas uit de oven
Volgend bericht: Laura’s Bakery Basisbakboek (Laura Kieft) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Claar

    17 oktober 2016 om 4:21 pm

    Ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  2. Hans

    4 maart 2017 om 10:25 am

    Heerlijke vlaai! Deze week gegeten, ik ga hem dit weekend bakken om als toetje te dienen.

    Beantwoorden
  3. miranda

    5 juli 2017 om 10:32 am

    bedankt voor je recept! Staat nu bij mij favorieten voor binnenkort als zomers toetje, lekker 🙂

    Beantwoorden
  4. Laura

    19 augustus 2017 om 2:27 pm

    Als ik de vlaai uit de oven haal is de banketbakkersroom nog altijd erg warm –> en dus heel wiebelig. Als ik hem wil omdraaien met een bord gaat het geheid fout (net gebeurd..) Heb jij hier geen last van, of moet ik de vlaai toch héél even in de vorm laten zitten en dan pas eruit halen? Ben zo bank dat hij dadelijk weer uit elkaar valt wanneer ik hem eruit wil halen..

    Beantwoorden
    • Ad van der Vleuten

      15 maart 2020 om 4:11 pm

      Smaak: super lekker. Banketbakjersvulling was te dun. Volgende keer meer bloem toevoegen.

      Beantwoorden
  5. Margriet Marchal

    30 januari 2020 om 12:51 pm

    Moet je perce bloem met gist gebruiken of kan het ook met zelfrijzend bakmeel??

    Beantwoorden
  6. Milly

    17 april 2020 om 4:05 pm

    Ik heb de vlaai al meerdere keren gemaakt, het is een super receptje, bedankt 😊

    Beantwoorden
  7. Kevin

    18 mei 2020 om 7:30 pm

    Super recept

    Heb het alleen beetje aangepast met wat citroensap en zest .vervang 50 ml melk met citroensap doe de zest en sap bij het eier mengsel voor dat je het mengt met de warme melk 👌👌

    Beantwoorden
  8. Kevin

    21 mei 2020 om 2:08 pm

    Margriet zelfrijzend bakmeel is bloem met gist dacht ik heb de vlaai vandaag weer gemaakt maar nu heb ik oplos capucino in de verhitte melk gedaan voordat je het gaat mengen met het eier mengsel eigenlijk dus een capucino vlaai 👌👌 5 pakjes nescafe capucino op 750 ml melk

    Beantwoorden
  9. Marissa

    18 oktober 2020 om 2:15 pm

    De pudding moet die eerst afkoelen of.kan die heet in de vorm en direct in de oven? Ruikt nu al heerlijk!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 oktober 2020 om 5:59 pm

      Hij hoeft niet helemaal op te stijven. Maar dek hem af en zet apart in de koeling tot je hem bij stap 6 weer nodig hebt.

      Beantwoorden
  10. Anja A

    28 november 2020 om 9:54 am

    Een heerlijk recept maar helaas niet perfect; de pudding blijft echt te slap… misschien toch wat meer bloem toevoegen?
    Verder een aanrader!!

    ★★★★

    Beantwoorden
  11. geert

    12 augustus 2022 om 2:14 am

    dit is alleen eeeeeeeecht geen holland cuisine niet noord of zuid holland dutch cuisine maybe maar dit iets waar een limburger trots op is het is dus Limburse Vlaai en niet hollandse Vlaai vroeger waren de limburgers de slaven van de hollanders maar dat weet nederland al niet meer.

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 augustus 2022 om 11:53 am

      Hi Geert,
      wij hebben de tag inmiddels ook aangepast naar Nederlandse keuken want de recepten op deze website zijn al lang niet meer enkel aan Noord of Zuid Holland toe te schrijven.
      In ieder geval bedankt voor je 5 sterren!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Woensdag 2 deel 2 Kruimelvlaai met banketbakkersroom – Woensdag bakdag schreef:
    17 januari 2018 om 10:14 pm

    […] Het recept voor deze vlaai heb ik hier gevonden : https://bettyskitchen.nl/kruimelvlaai-met-banketbakkersroom/amp/ […]

    Beantwoorden
  2. Limburgse Vlaai, traditional recipes to make at home. - Crafty Dutch Girl schreef:
    27 februari 2022 om 1:03 am

    […] found this recipe from Betsy’s Kitchen, because it uses ”banketbakkersroom” instead of custard pudding (see recipe below). Of course, […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in