Ken jij Fregula pasta al? Dat zijn kleine ronde pasta bolletjes met een iets stevige bite. Je kunt het koken en bereiden zoals je risotto zou doen, dus ik maakte er een heerlijke comfort food maaltijd voor een regenachtige dag van. Ga jij deze fregula pasta met courgette ook eens proberen?
Aan de slag met fregula pasta recept
k heb inmiddels zoveel verschillende soorten pasta’s gegeten, dat ik de tel was kwijtgeraakt. Gelukkig heb ik een handig overzicht voor veel verschillende pasta soorten en hun bijbehorende sauzen hier staan. Want toen ik de nieuwe FoodWeLove kreeg, zat daar een zak Fregula pasta in en die kende ik nog niet! Omdat deze kleine Fregula pasta bolletjes ideaal zijn voor in soepen en ook op dezelfde wijze bereid kan worden als een risotto, heb ik dit recept voor fregula met courgette op een druilerige zondagmiddag bedacht. En het was heerlijk, hartverwarmend en heel makkelijk te maken! Ideaal voor de herfst.
Nog meer lekkere pasta recepten
Ook al is dit recept vegetarisch, je kunt uiteraard ook wat blokjes spek met de uitjes meebakken, en zo zal dit gerecht nog meer smaak en diepte krijgen. Het enige probleem is dat Fregula niet overal te verkrijgen is, en je wellicht bij een Italiaanse delicatessen winkel uitkomt. Maar het is de moeite waard. Probeer ook eens dit recept voor pasta met drie kazen en salie. Of ga eens voor een lekker gevulde lasagne bolognese met vlees-tomatensaus! Geniet er van!
Recept: Fregula pasta met courgette
Fregula zijn kleine ronde bolletjes pasta die het heel goed doen in o.a. soepen. Ik maakte er een soort soepachtige risotto van. Deze fregula pasta met courgette en pijnboompitten is ware comfort food op een regenachtige dag!
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: pasta
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 1 ui
- 1 teentjes knoflook
- 1 gele paprika
- 1 courgette
- 100 gram kastanje champignons
- 150 gram fregula pasta
- 1 liter (groente) bouillon
- 2–3 eetlepels pijnboompitten
- 1 theelepel gedroogde tijm
- Parmezaanse kaas
- olijfolie
- verse basilicum
Instructions
- Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak deze fijn. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Spoel de courgette af onder de kraan en snijd in blokjes van 1 bij 1 cm. Boen de champignons schoon en snijd in plakjes.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de uien, knoflook en paprika gedurende 2 minuten op hoog vuur.
- Draai nu het vuur iets lager, en voeg de fregula pasta en één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de pasta (een beetje net zoals je risotto maakt). Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
- Ondertussen rooster je de pijnboompitten goudbruin in een koekenpan. Zet hierna apart.
- Let op! Na 10 minuten garen voeg je de champignons, courgette en tijm toe aan de fregula, en ga je hierna weer verder met stapsgewijs de bouillon toevoegen. Proef na totaal 20 minuten of de pasta gaar is, en voeg eventueel nog een extra schepje bouillon toe als het gerecht te droog kookt. Hij moet echt een beetje nog ‘soepachtig’ zijn.
- Breng op smaak met zout, peper, en een handje geraspte kaas. Garneer met de pijnboompitjes en verse basilicum.
Eet smakelijk!
Simone
Nou wateren toeval! Gisteren toevallig een aflevering Masterchef Australië gezien met Fregula! En ik kende het ook nog niet… Nu ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig geworden!
Betina Oostveen
haha cool! Ja het is een zeldzame soort, maar hij is bij ons thuis goedgekeurd! Groetjes,Betty
Denise Beckand
Ik ken het niet Fregula en heb in het dorp waar ik woon helaas geen speciaalzaak. Daarom mijn vraag: zou je het kunnen vervangen voor iets anders? Risotto of een hele kleine pasta soort? Het recept lijkt me namelijk erg lekker!!
Betina Oostveen
Jazeker, je kunt gewone risotto rijst gebruiken hoor 🙂
Doe in plaats van de pasta, ongewassen risotto rijst in de pan, en roer even 1 minuut door tot de rijst glazig wordt. Voeg er eventueel nog een scheutje witte wijn aan toe, en als dit verdampt is dan stap voor stap de bouillon toevoegen, en gewoon de rest van het recept volgen.
Succes!
Groetjes,
Betty