• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Bloemkool met kerriesaus

Bloemkool met kerriesaus

2 april 2014 Door Betina Oostveen 6 Reacties

Jump to Recipe

Op zoek naar een lekker recept voor bloemkool met een sausje? Probeer dan een deze variant: bloemkool met kerriesaus! De magere spekreepjes en de kerriekruiden combineren heel goed met de uitgesproken bloemkool, dat werkelijk iedereen dit recept wel lust.

Lekkere recepten met bloemkool

Bloemkool is niet alleen een wintergroente! Deze groente is het hele jaar volop te krijgen, en is ook zeker geschikt voor een vegetarische maaltijd. En wist je dat bloemkool boordenvol vitamine C zit? Dat scheelt weer een sinaasappel eten. Maar ik kan je zeggen dat bloemkool het ook prima doet in een smoothie met sinaasappel hoor! Dat is pas een echte weerstandsbooster! Maar uiteraard heb ik nog meer lekkere recepten met bloemkool voor je op de site staan hoor! Naast deze bloemkool met kerriesaus kun je er ook heerlijke vegetarische taco’s met bloemkool van maken! Wist je dat bloemkool ook een heerlijk alternatief is voor een havermoutpap ontbijt? Muna maakte namelijk een Bloemkool N’Oatmeal om van te smullen!

Bloemkool met kerriesaus
bloemkool stomen in een stoommandje
de kerriesaus bereiden
Bloemkool met kerriesaus

Bloemkool met een kerriesaus maken

Maar alleen kaal een gekookte bloemkool eten vind ik niet zo lekker. Een bloemkool heeft namelijk een vrij uitgesproken smaak. Veel mensen vinden hem zelfs ‘muf’ of stinken. Dus er moet bij mij altijd een sausje over de bloemkool. Dat mag natuurlijk een volromige bechamelsaus zijn zoals in dit recept voor pasta met bloemkool. Maar bloemkool smaakt ook heerlijk met een kerriesaus! Door de magere spekreepjes toe te voegen wordt het tevens lekker zout en kruidig, maar als vegetariër kun je de spekjes ook vervangen door een gesnipperde ui of vega spekreepjes. Serveer met een portie gekookte rijst en smaakt deze heerlijk. Dan is het haast net een Indiaase maaltijd. Maar deze Indiase bloemkool curry van Nanda en mijn Aloo Gobi met bloemkool en aardappel is ook zeker een aanrader hoor!


Print

Recept: Bloemkool met kerriesaus

recept bloemkool met kerriesaus © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op zoek naar een lekker recept voor bloemkool met een sausje? Probeer dan een deze variant: bloemkool met kerriesaus! De magere spekreepjes en de kerriekruiden combineren heel goed met de uitgesproken bloemkool, dat werkelijk iedereen dit recept wel lust.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten.
  • Yield: 3–4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1 grote bloemkool,
  • 125 gram spekblokjes,
  • klein scheutje (kippen)bouillon,
  • 125 ml crème fraîche,
  • 1 flinke eetlepel kerriepoeder,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • peper
  • klein beetje zout
  • optioneel: 1/4 theelepel hele komijnzaad,
  • optioneel: 1/4 theelepel hele mosterdzaad.

Extra:

  • kookpan, liefst met stoominzet,
  • een (kleine) koekenpan.

Instructions

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en spoel goed af onder de kraan. Vul de kookpan met een laagje water en plaats hier de stoominzet. Rangschik de bloemkool over de stoominzet en breng aan de kook. Prik in de bloemkool om te kijken of deze gaar is, meestal duurt dit zo’n 7-8 minuten.
  2. Bak ondertussen de spekjes krokant in de koekenpan. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Draai het vuur laag, blus de pan af met een scheutjes bouillonr en roer hier de crème fraîche doorheen.  (p.s. Mocht je érg veel bakvet overhouden, dan kun je gerust een deel opdeppen met keukenpapier alvorens verder te gaan = gezonder).
  3. Optioneel: verwarm ondertussen een kleine koekenpan met aanbaklaag, en verwarm hierin de hele komijnzaadjes en mosterdzaadjes. Op het moment dat deze beginnen te ‘poppen’ dan draai je het vuur uit. Voeg de zaadjes daarna doe aan de saus, want dit zorgt voor een uitgesproken smaak.
  4. Roer vervolgens ook het kerriepoeder en de gehakte peterselie door de saus, en breng op smaak met de peper en een klein beetje zout. (pas op met zout, omdat de spekjes al zout zijn.) Laat 1 minuut doorkoken en draai daarna het vuur uit.
  5. Serveer de gestoomde bloemkool in een diep bord. Giet hier de kerriesaus over heen en garneer met de achtergehouden spekjes.

Serveer de bloemkool met kerriesaus direct!

Eet smakelijk!

Notes

Tip: Heb je géén stoominzet, kook de bloemkool roosjes dan gewoon in een ruime hoeveelheid water. Voeg weinig zout toe, (want de spekjes zijn heel zout) en laat 7-8 minuten koken tot beetgaar.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Bloemkool met kerriesaus

Category: Bijgerechten Tags: bloemkool, bouillon, Crème fraîche, Glutenvrij, Indiase keuken, kerrie, komijn, Low Carb, magere spekreepjes, mosterdzaad, peterselie, saus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Fotodagboek Maart 2014
Volgend bericht: King Kong Hostel in Rotterdam »

Lees Interacties

Reacties

  1. Brenda

    2 april 2014 om 7:43 am

    Wat een leuk receptje met bloemkool. Ik hou juist van de gewone bloemkool-smaak, het is me dan ook met de paplepel ingegoten vroeger 😉 Maar met kerrie is bloemkool ook altijd goed.

    In Nederland is bloemkool eigenlijk juist een voorjaars/zomer product omdat er dan volop Nederlandse bloemkolen verkrijgbaar zijn. Einde herfst en in de winter wordt bloemkool geïmporteerd uit Frankrijk en Spanje.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      2 april 2014 om 8:00 am

      HI Brenda,

      bedankt voor de informatie! Misschien is dat ook de reden dat ik nu ineens spontaan trek krijg in bloemkool 🙂
      Bij ons thuis werd het altijd in de winter gegeten, met dikke sauzen en bijvoorbeeld aardappel puree, maar dit recept is een wat ‘ lichtere’ variant die met dit lente weer goed van pas komt.
      Groetjes,
      Betty

      Beantwoorden
  2. Simone

    3 april 2014 om 7:10 am

    Ja gek eigenlijk, volgens mij werd bloemkool bij ons thuis ook meer in de winter gegeten… Maar sinds ik een maand paleo heb gegeten heb ik zoveel nieuwe toepassingen met bloemkool gevonden dat ik het veel vaker eet. Gisteren nog een hartige taart met bloemkoolbodem gemaakt! Heerlijk!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 april 2014 om 3:18 pm

      Ik moet een bloemkoolbodem ook even proberen. Is natuurlijk ook meteen glutenvrij. Thnx

      Beantwoorden
  3. Corine

    4 april 2014 om 9:56 pm

    Bij ons thuis is bloemkool 1 van de favoriete groentes. Onze dochters eten de bloemkool graag “kaal”, maar MijnLief en ik vinden juist bloemkool met een sausje zó veel lekkerder ☺ En nu heb ik er dus weer een nieuwe variatie bij! Dankjewel ☺

    Groetjes Corine

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 april 2014 om 7:02 am

      Leuk! ik hoop dat hij deze variant ook erg lekker zal vinden 🙂
      groetjes,
      Betty

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee