Ben je niet zo’n fan van bloemkool? Probeer dan een deze variant: Bloemkool met kerriesaus! De spekjes en de kerriekruiden combineren heel goed met de uitgesproken bloemkool, dat nu werkelijk iedereen hem wel lust.
Bloemkool is niet alleen een wintergroente! Deze groente is het hele jaar volop te krijgen, en is ook zeker geschikt voor een vegetarische maaltijd. En wist je dat bloemkool boordenvol vitamine C zit? Dat scheelt weer een sinaasappel eten.
Maar alleen kaal een gekookte bloemkool eten vind ik niet zo lekker. Een bloemkool heeft namelijk een vrij uitgesproken smaak (veel mensen vinden hem ook ‘muf’ of stinken). Dus er moet bij mij altijd een sausje over. Zo bedacht ik deze simpele bloemkool met kerriesaus en spekjes. Lekker zout en kruidig, maar als vegetariër kun je de spekjes ook vervangen door een gesnipperde ui. Serveer bij een stukje gegrilde kip, maar ook met alleen een portie gekookte rijst smaakt deze heerlijk. Dan is het haast net een Indiaase maaltijd.
Recept voor bloemkool met kerriesaus:
(Bijgerecht voor 3-4 personen)
Ingrediënten:
- 1 grote bloemkool,
- 125 gram spekblokjes,
- klein scheutje (kippen)bouillon,
- 125 ml crème fraîche,
- 1 flinke eetlepel kerriepoeder,
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
- peper
- klein beetje zout
- optioneel: 1/4 theelepel hele komijnzaad,
- optioneel: 1/4 theelepel hele mosterdzaad.
Extra:
- kookpan, liefst met stoominzet,
- een (kleine) koekenpan.
Bereidingstijd: 20 minuten.
Bereidingswijze:
- Snijd de bloemkool in roosjes en spoel goed af onder de kraan. Vul de kookpan met een laagje water en plaats hier de stoominzet. Rangschik de bloemkool over de stoominzet en breng aan de kook. Prik in de bloemkool om te kijken of deze gaar is, meestal duurt dit zo’n 7-8 minuten.
- Bak ondertussen de spekjes krokant in de koekenpan. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Draai het vuur laag, blus de pan af met een scheutjes bouillonr en roer hier de crème fraîche doorheen. (p.s. Mocht je érg veel bakvet overhouden, dan kun je gerust een deel opdeppen met keukenpapier alvorens verder te gaan = gezonder).
- Optioneel: verwarm ondertussen een kleine koekenpan met aanbaklaag, en verwarm hierin de hele komijnzaadjes en mosterdzaadjes. Op het moment dat deze beginnen te ‘poppen’ dan draai je het vuur uit. Voeg de zaadjes daarna doe aan de saus, want dit zorgt voor een uitgesproken smaak.
- Roer vervolgens ook het kerriepoeder en de gehakte peterselie door de saus, en breng op smaak met de peper en een klein beetje zout. (pas op met zout, omdat de spekjes al zout zijn.) Laat 1 minuut doorkoken en draai daarna het vuur uit.
- Serveer de gestoomde bloemkool in een diep bord. Giet hier de kerriesaus over heen en garneer met de achtergehouden spekjes.
Serveer de bloemkool met kerriesaus direct!
Eet smakelijk!
Tip: Heb je géén stoominzet, kook de bloemkool roosjes dan gewoon in een ruime hoeveelheid water. Voeg weinig zout toe, (want de spekjes zijn heel zout) en laat 7-8 minuten koken tot beetgaar.
Wat een leuk receptje met bloemkool. Ik hou juist van de gewone bloemkool-smaak, het is me dan ook met de paplepel ingegoten vroeger 😉 Maar met kerrie is bloemkool ook altijd goed.
In Nederland is bloemkool eigenlijk juist een voorjaars/zomer product omdat er dan volop Nederlandse bloemkolen verkrijgbaar zijn. Einde herfst en in de winter wordt bloemkool geïmporteerd uit Frankrijk en Spanje.
HI Brenda,
bedankt voor de informatie! Misschien is dat ook de reden dat ik nu ineens spontaan trek krijg in bloemkool 🙂
Bij ons thuis werd het altijd in de winter gegeten, met dikke sauzen en bijvoorbeeld aardappel puree, maar dit recept is een wat ‘ lichtere’ variant die met dit lente weer goed van pas komt.
Groetjes,
Betty
Ja gek eigenlijk, volgens mij werd bloemkool bij ons thuis ook meer in de winter gegeten… Maar sinds ik een maand paleo heb gegeten heb ik zoveel nieuwe toepassingen met bloemkool gevonden dat ik het veel vaker eet. Gisteren nog een hartige taart met bloemkoolbodem gemaakt! Heerlijk!
Ik moet een bloemkoolbodem ook even proberen. Is natuurlijk ook meteen glutenvrij. Thnx
Bij ons thuis is bloemkool 1 van de favoriete groentes. Onze dochters eten de bloemkool graag “kaal”, maar MijnLief en ik vinden juist bloemkool met een sausje zó veel lekkerder ☺ En nu heb ik er dus weer een nieuwe variatie bij! Dankjewel ☺
Groetjes Corine
Leuk! ik hoop dat hij deze variant ook erg lekker zal vinden 🙂
groetjes,
Betty