Print

Recept: Bloemkool met kerriesaus

recept bloemkool met kerriesaus © bettyskitchen.nl

Op zoek naar een lekker recept voor bloemkool met een sausje? Probeer dan een deze variant: bloemkool met kerriesaus! De magere spekreepjes en de kerriekruiden combineren heel goed met de uitgesproken bloemkool, dat werkelijk iedereen dit recept wel lust.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten.
  • Yield: 3-4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1 grote bloemkool,
  • 125 gram spekblokjes,
  • klein scheutje (kippen)bouillon,
  • 125 ml crème fraîche,
  • 1 flinke eetlepel kerriepoeder,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • peper
  • klein beetje zout
  • optioneel: 1/4 theelepel hele komijnzaad,
  • optioneel: 1/4 theelepel hele mosterdzaad.

Extra:

  • kookpan, liefst met stoominzet,
  • een (kleine) koekenpan.

Instructions

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en spoel goed af onder de kraan. Vul de kookpan met een laagje water en plaats hier de stoominzet. Rangschik de bloemkool over de stoominzet en breng aan de kook. Prik in de bloemkool om te kijken of deze gaar is, meestal duurt dit zo’n 7-8 minuten.
  2. Bak ondertussen de spekjes krokant in de koekenpan. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Draai het vuur laag, blus de pan af met een scheutjes bouillonr en roer hier de crème fraîche doorheen.  (p.s. Mocht je érg veel bakvet overhouden, dan kun je gerust een deel opdeppen met keukenpapier alvorens verder te gaan = gezonder).
  3. Optioneel: verwarm ondertussen een kleine koekenpan met aanbaklaag, en verwarm hierin de hele komijnzaadjes en mosterdzaadjes. Op het moment dat deze beginnen te ‘poppen’ dan draai je het vuur uit. Voeg de zaadjes daarna doe aan de saus, want dit zorgt voor een uitgesproken smaak.
  4. Roer vervolgens ook het kerriepoeder en de gehakte peterselie door de saus, en breng op smaak met de peper en een klein beetje zout. (pas op met zout, omdat de spekjes al zout zijn.) Laat 1 minuut doorkoken en draai daarna het vuur uit.
  5. Serveer de gestoomde bloemkool in een diep bord. Giet hier de kerriesaus over heen en garneer met de achtergehouden spekjes.

Serveer de bloemkool met kerriesaus direct!

Eet smakelijk!

Notes

Tip: Heb je géén stoominzet, kook de bloemkool roosjes dan gewoon in een ruime hoeveelheid water. Voeg weinig zout toe, (want de spekjes zijn heel zout) en laat 7-8 minuten koken tot beetgaar.

Keywords: bloemkool, low carb, glutenvrij, bijgerecht, kerrie kruiden, room