Heb jij wel eens zelf boterkoek gemaakt? Dit is misschien wel het meest bekende echt Hollandse lekkernijtje voor bij de koffie ! Daarnaast hebt je er slechts een paar standaard ingrediënten voor nodig. Voor de liefhebber maakte ik een heerlijk variatierecept voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten! Oeh la la!
Variatie recept boterkoek met witte chocolade
Het basisrecept voor boterkoek maken staat al een tijdje op deze website en is ideaal om zelf nog extra smaakmakers aan toe te voegen. Zo bedacht ik eerder een boterkoek met gember en citroen die lekker fris van smaak is. Maar ik wilde ook graag nog een variant voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten maken. Gewoon omdat het kan 🙂 En laat dat nu net een wat luchtigere boterkoek geven dan je gewend bent, maar daardoor wordt hij misschien ook wel nog lekkerder! Mocht je dit recept ook gaan maken, of een van de andere boterkoek recepten, dan hoor ik graag wat je er van vindt. En natuurlijk ook welke van deze boterkoeken jouw favoriet is!
Nog meer bakrecepten met witte chocolade
Als het op chocolade eten aan komt, dan ben ik zeker voorstander van een paar blokjes PURE chocolade achter elkaar opsmikkelen. Ik vind een hap witte chocolade dan ook helemaal niets aan, maar kan het wel enorm waarderen in bakrecepten en bijvoorbeeld botercreme! Daar komt witte chocolade echt veel beter tot zijn recht en kan echt extra smaak toevoegen aan je gerecht! Niet alleen maakt het deze boterkoek met witte chocolade goddelijk en minder zwaar van smaak, maar het is bijvoorbeeld ook onmisbaar in dit recept voor macadamia koeken! Speciaal voor de feestdagen ging ik ook aan de slag met een Sinterklaas sloffendeeg en belegde deze met een witte chocolade room! Over room gesproken: witte chocolade doet het perfect in dit bakrecept voor cake met cream cheese topping! En wat dacht je van deze blondies die je decoreert met witte chocolade en een pecannoot?! Zorg dat je dus altijd wat witte chocolade in huis hebt om te gebruiken in je favoriete bakrecepten!
Recept Video: boterkoek met witte chocolade maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Boterkoek met witte chocolade en pistache
Heb jij wel eens zelf boterkoek gemaakt? Dit is misschien wel het meest bekende echt Hollandse lekkernijtje voor bij de koffie ! Daarnaast hebt je er slechts een paar standaard ingrediënten voor nodig. Denk aan reoomboter, bloem en suiker namelijk! Voor de liefhebber maakte ik een heerlijk variatierecept voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten! Oeh la la!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 40 minuten
- Yield: 16 stuks 1x
- Category: Koekjes
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 100 gr witte chocolade
- 250 gr bloem
- 225 gr KOUDE roomboter
- 175 gr (witte) basterdsuiker
- snufje zout
- 60 gram pistachenoten
- beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken
Extra:
- Keukenmixer met deeghaak
- boterkoek bakblik 23 cm
- OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
- Smelt 80 gram witte chocolade au-bain marie. Roer goed door en zet apart om iets af te koelen.
- Stop de bloem, suiker en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Voeg daarna de pistachenoten en gesmolten chocolade toe. Plaats de deeghaak en mix de ingredienten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangend zacht (koek)deeg ontstaat.
- Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
- Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
- Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 20-22 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna de boterkoek in de vorm, op een rooster buiten de oven, volledig afkoelen.
- Smelt de overige 20 gr chocolade ook au bain marie en stop in een klein zakje. Knip hier een puntje af en trek strepen of een ruitpatroon over bovenkant van de boterkoek. Laat de chocolade ook even afkoelen. Voor het serveren snijd je de boterkoek in 16 smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als deze boterkoek met witte chocolade en pistache wilt gaan maken!
Geef een reactie