Print

Recept: Boterkoek met witte chocolade en pistache

recept boterkoek met witte chocolade © bettyskitchen.nl

Heb jij wel eens zelf boterkoek gemaakt? Dit is misschien wel het meest bekende echt Hollandse lekkernijtje voor bij de koffie ! Daarnaast hebt je er slechts een paar standaard ingrediënten voor nodig. Denk aan reoomboter, bloem en suiker namelijk! Voor de liefhebber maakte ik een heerlijk variatierecept voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten! Oeh la la!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: Koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gr witte chocolade
  • 250 gr bloem
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • 175 gr (witte) basterdsuiker
  • snufje zout
  • 60 gram pistachenoten
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Smelt 80 gram witte chocolade au-bain marie. Roer goed door en zet apart om iets af te koelen.
  3. Stop de bloem, suiker en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Voeg daarna de pistachenoten en gesmolten chocolade toe. Plaats de deeghaak en mix de ingredienten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangend zacht (koek)deeg ontstaat. 
  4. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  5. Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
  6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 20-22 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna de boterkoek in de vorm, op een rooster buiten de oven, volledig afkoelen.
  7. Smelt de overige 20 gr chocolade ook au bain marie en stop in een klein zakje. Knip hier een puntje af en trek strepen of een ruitpatroon over bovenkant van de boterkoek. Laat de chocolade ook even afkoelen. Voor het serveren snijd je de boterkoek in 16 smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: boterkoek, bloem, suiker, roomboter, witte chocolade, pistachenoten