Het is alweer de laatste week van de tapasweken dus het werd tijd om een van mijn favoriete tapas met jullie te delen! Onder het mom van save the best for last, bij deze dus het recept voor Albondigas oftewel Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
Spaanse gehaktballetjes de favoriet van velen
Het is alweer heel wat jaren geleden, maar ik heb ooit een cateringbedrijf gehad. En het tapas buffet was een van de favoriete bestellingen die afgenomen werden. Een hele maand op de blog vullen met lekkere tapas recepten is voor mij weer herinneringen ophalen aan die goede tijd. En omdat deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus de favoriet van velen bleek, werk ik dit recept met een big smile uit! Want nu kunnen jullie mijn albondigas ook eens proeven 🙂
Nog meer lekkere tapas recepten
Ik hoop dat jullie net zo lekker hebben zitten smullen van alle tapas recepten van de afgelopen maand? Naast het recept voor deze Spaanse gehaktballetjes hebben we natuurlijk nog meer lekkere tapas recepten. Maak er bijvoorbeeld patatas bravas bij of gebakken aubergines met kaas. Deze 3x gevulde dadel recepten zijn ook een aanrader. En wat dacht je van simpelweg gegrilde courgette? Combineer er lekker op los, geef er wat brood met aioli bij en een kommetje met Spaanse olijven en maak er een heerlijke tapas party van!
Recept: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)
Albondigas is een van de meest bekende tapas recepten met vlees. Deze Spaanse gehaktballetjes bak je namelijk in een tomatensaus en is heerlijk gekruid maar ook zacht van smaak. Serveer bijvoorbeeld bij patatas bravas!
Ingredients
Voor de Spaanse gehaktballetjes:
- 300 gram mager rundergehakt,
- 200 gram varkensworstjes,
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
- 1 kleine ui, gesnipperd,
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
- 1 theelepels HOT ‘smoked’ paprikapoeder,
- 1 ei,
- 2 eetlepels paneermeel,
- peper & zout,
- olijfolie.
Voor de tomatensaus:
- 1 ui, gesnipperd,
- 1 teentje knoflook, uitgeperst,
- 1 rode of groene paprika, in blokjes,
- 1 spaanse peper, in kleine stukjes gesneden,
- 1 theelepel gedroogde oregano
- halve theelepel gemalen komijn,
- 400 gram fijne tomaten (bijv. polpa of passata)
- 150 ml rode wijn (of gebruik runderbouillon).
Instructions
- Maak als eerste de gehaktballetjes: Snijd de varkensworstjes in de lengte doormidden en trek het velletje er af. Meng het vlees in een ruime kom met het gehakt, de peterselie, uien, knoflook, HOT smoked paprikapoeder, het ei en het paneermeel. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 20-25 gehaktballetjes, ter grootte van een bitterbal van.
- Verhit een scheutje olijfolie in een brede hapjespan en bak hierin de Spaanse gehaktballen rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen vervolgens uit de pan en zet apart.
- In het achtergebleven bakvet bak je nu de uien, knoflook en paprikastukjes gedurende 4-5 minuten aan. Voeg de oregano en komijn toe en bak gedurende 1 minuut mee. Schenk de fijne tomaten erbij , samen met de wijn en breng aan de kook.
- Stop de gehaktballen in de saus en roer even een paar keer goed om. Verlaag daarna het vuur naar middelmatig en laat de Albondigas in circa 20 minuten zachtjes gaar stoven. Blijf regelmatig roeren want de saus dikt zeer in. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes Betty
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Geef een reactie