Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze kleurrijke en gezonde wilde rijstsalade met gegrilde halloumi. Dat is weer eens wat anders dan een salade met bladsla of spinazie als basis?
Onlangs at ik deze combinatie bij mijn zus en dat inspireerde me voor een nieuwe Meatless Monday! Ik ben echt zo blij met al die goede koks en kokkinnen om me heen, inspiratie alom…
Wilde Rijstsalade
Wilde rijst en halloumi zijn nu niet echt alledaagse ingrediënten. Wilde rijst is gek genoeg officieel geen rijst, maar een gras. Daarom is het ook geschikt voor een glutenvrije maaltijd. Nu heb ik een combinatie van witte en wilde rijst gebruikt in dit recept, maar je kunt er dus ook voor kiezen om slechts het een of het ander te gebruiken.
Gegrilde Halloumi
Daarnaast gebruik ik Halloumi: een ongerijpte geitenkaas. Het komt uit Cyprus en tijdens een vakantie daar heb ik het ook regelmatig gegeten. Halloumi Het lijkt een beetje op feta, maar zonder die zeer uitgesproken smaak. Maar in tegenstelling tot feta kun je halloumi goed verwarmen en gegrilde halloumi is ideaal voor (lauw)warme salades. Ook mooi om te zien met zo’n lekker bruin grill randje er op.
Heb je meer of andere groenten in de koelkast liggen? Dit is typisch zo’n gerecht die je kunt vullen met leftovers, dus geef er vooral je eigen draai aan! En wil je vaker een gezonde rijstsalade maken? Probeer dan ook eens deze Koude rijstsalade voor bij de BBQ of deze Leftover rijstsalade met broccoli en zwarte bonen.
Recept: Wilde rijstsalade met gegrilde halloumi
Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze kleurrijke en gezonde wilde rijstsalade met gegrilde halloumi. Dat is weer eens wat anders dan een salade met bladsla of spinazie als basis?
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 3 porties 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
Ingredients
- 300 gram wilde rijst of combinatie witte en wilde rijst
- 225 gram halloumi
- 2 flinke stengels bleekselderij
- 1 gele paprika
- 1 teentje knoflook
- 10 gedroogde abrikozen
- 125 gram ongezouten cashewnoten
- 150 gram Griekse yoghurt
- Paar takjes verse koriander
- Peper en zout
- 1 el. extra vierge olijfolie
- Olijfolie om te bakken
Instructions
- Begin met het bereiden van de rijst. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst na het bereiden wat afkoelen.
- Snij de halloumi in plakken van ongeveer 0.5 cm. Verwarm wat olijfolie in een grillpan en grill de halloumi aan beide kanten. Gebruik niet teveel olijfolie want er komt waarschijnlijk ook nog wat vocht uit de halloumi en dan wordt het te nat.
- Verwarm ondertussen een koekenpan en rooster daarin de cashewnoten lichtbruin. Voeg naar smaak wat zout en (chili)peper toe. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden.
- Snij de bleekselderij, paprika en gedroogde abrikozen fijn. Stop dit alvast in de kom en zet apart.
- Meng de Griekse yoghurt met het uitgeperste teentje knoflook, de extra vierge olijfolie en een snuf zout en peper naar smaak. Knip of snij de verse koriander fijn en roer dit er ook doorheen.
- Zodra de rijst wat afgekoeld is roer je de yoghurt erdoorheen. Voeg het mengsel toe aan de kom met de groenten en voeg ook de cashewnoten toe. Serveer de wilde rijstsalade met de gegrilde halloumi erbovenop.
Bewaartip: je kunt dit gerecht lauwwarm of koud eten. Als je over hebt bewaar het dan vooral voor de lunch de dag erna!
Eet smakelijk.
Liefs, Nanda
Geef een reactie