Deze Indiase bloemkoolsoep is zo heerlijke, lekker en kruidig, dat je spontaan zin krijgt om je koffers te pakken naar een verre weg bestemming. Tja soms doet eten dat gewoon met je. Op een warme broeierige lentedag moest ik nog wat bloemkool op maken en dit gaat echt super gemakkelijk met deze Indiase Bloemkoolsoep.
Vegetarische Indiase bloemkoolsoep
Soms heb je van die dagen dat je niet te lang in de keuken wilt staan. En zeker als het een frisse dag is geweest, wijk ik toch al vaak uit naar een gezonde en vullende maaltijdsoep. Het is de ideale manier om restjes groente uit de groentelade op te maken. En het is ook nog eens gezond en lekker. Deze Indiase bloemkoolsoep is vegetarisch of zelfs vegan te noemen. Daarnaast kan de vleesliefhebber kan op het einde nog 100 gram gewokte stukjes kipfilet of aangebakken blokjes paneer kaas in de soepkom strooien. Lekker wat extra proteïne, naast de witte bonen, die deze soep zijn romige structuur geven.
Voor de liefhebber hebben we 15x Recepten uit de Indiase keuken op een rijtje gezet. Pure comfortfood als je het mij vraagt. Hoeveel van deze Indiase klassiekers ken jij?
Nog meer lekkere Indiase recepten
Door het gebruik van o.a. kurkuma en mosterdzaadjes, voert deze soep mij mee naar homemade maaltijden van een Indiase vriendin van mij. Zo lekker dat ik gerust een keertje op culinaire ontdekkingsreis naar India zou willen gaan. Om eens te kijken wat deze keuken nog meer inhoud. Maar goed, voor nu houden we het gewoon even bij deze Indiase bloemkoolsoep en nog een paar andere lekkere Indiase recepten. Wist je dat bloemkool ook kan schitteren in dit curry recept voor de bekende Indiase Aloo Gobi curry met aardappels? En heb je ooit wel eens Saag Paneer gemaakt? Een verrukkelijke Indiase spinazie curry met kaas. En bij al die Indiase recepten serveer je natuurlijk zelfgemaakte naan!
Heb je deze al in huis?
Recept: Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden
Deze Indiase bloemkoolsoep is zo heerlijke, lekker en kruidig, maar bovenal makkelijk en snel te maken. Op een warme broeierige lentedag moest ik nog wat bloemkool op maken en dit gaat echt super gemakkelijk met deze Indiase Bloemkoolsoep. Om hem romig te maken gebruik ik peulvruchten in plaats van zuivel zoals kookroom of kokosmelk en daardoor is deze soep zelfs vegan!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 – 3 personen 1x
- Category: Soepen
- Method: koken
- Cuisine: Indiase keuken
- Diet: Vegan
Ingredients
- 500 gram bloemkool
- 100 gram kruimige aardappel
- 1 sjalot
- ½ rode peper
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel (gemalen) mosterdzaadjes
- ½ theelepel (gemalen) komijnzaad
- ½ theelepel gemalen gember
- ½ theelepel gemalen korianderzaad
- 150 gr voorgegaarde gele linzen of witte bonen (uit blik of zak)
- 1 liter (tuinkruiden)bouillon
- verse bieslook, ter garnering
- peper & zout
- olijfolie
Extra:
- soeppan met deksel
- bolzeef
- staafmixer of blender met soepfunctie
Instructions
- Was de bloemkool en snijd in kleine roosjes. Schil de aardappels en snijd in grote blokjes. Pel en snipper de sjalot. Was de rode peper, verwijder de steel en evt. de zaadjes en snijd in ringen.
- Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak hierin de sjalot en rode peper rondom aan. Voeg de bloemkool en aardappel toe en roerbak mee gedurende 2 minuten. Voeg de kurkuma, mosterdzaad en komijnzaad toe, roer goed door. Laat samen 2 minuten mee bakken.
- Blus af met de bouillon en breng de soep aan de kook, verlaag vervolgens het vuur en laat, met de deksel op de pan, rustig doorkoken gedurende 25 minuten.
- Spoel de gele linzen (of witte bonen) af onder koud water en laat uitlekken. Voeg tot slot toe aan de soep. Omdat de variantien uit blik, pot of stazak al voorgegaard zijn hoeven deze alleen opgewarmd te worden en niet echt meer te koken.
- Zet het vuur uit en pureer de soep met behulp van een staafmixer. Of giet de inhoud van de pan in een hittebestendige blender en blender de soep fijn. Serveer de Indiase bloemkoolsoep in diepe borden of kommen en garneer met wat fijngehakte bieslook.
Eet smakelijk!
Groetjes Betty
Notes
Gebruik je gedroogde peulvruchten? Deze dienen vaak nog 24 uur vooraf te weken in koud water.
Daarna dienen ze ook nog gekookte te worden. Check altijd de bereidingswijze op de verpakking. Bij een half uurtje koken kun je er namelijk ook voor kiezen de bonen tegelijk met aardappels en bloemkool toe te voegen.
BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden wilt gaan maken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
ansuya
kun je ook blikje kikkererwten gebruiken ipv van witte bonen?
Betina Oostveen
Uiteraard! Varieer hier gerust mee!
De bonen ‘binden’als het ware de soep en maakt lekker romig 🙂
Morrie
Hallo Betina.
De bloemkoolsoep staat te koken.
Bij de ingrediënten staan ook gember en koriander. Dit mis ik in het recept zelf, dus heb ik het maar naar eigen inzicht erdoor gedaan.
Misschien is het verstandig om de gember en koriander ook te vermelden in de stappen van het recept zelf.
De mosterd en komijn moeten gemalen zijn staat bij de ingrediënten. In het recept schrijf je over mosterdzaad en komijnzaad. Dat is dan toch beiden poeder?
Ik heb bij de bloemkool en de aardappel ook meteen de geweekte rode linzen gedaan. 25 Minuten meekoken moet voldoende zijn.
Nog 20 minuten wachten en dan mag ik de soep proeven.
Betina Oostveen
Hi Morrie,
niets moet hoor. Ik gebruik ook heel zaad en poeder door elkaar. Het geheel gaat toch in de blender, dus alles wordt fijngemalen,
maar ik zal het recept even goed aanpassen natuurlijk!
Dank je wel voor het doorgeven en hoop dat het je inmiddels lekker gesmaakt heeft?