Deze Indiase bloemkoolsoep is zo heerlijke, lekker en kruidig, dat je spontaan zin krijgt om je koffers te pakken naar een verre weg bestemming. Tja soms doet eten dat gewoon met je. Op een warme broeierige lentedag moest ik nog wat bloemkool op maken en dit gaat echt super gemakkelijk met deze Indiase Bloemkoolsoep.
Vegetarische Indiase bloemkoolsoep
Soms heb je van die dagen dat je niet te lang in de keuken wilt staan. En zeker als het een warme dag is geweest, wijk ik toch al vaak uit naar een gezonde en vullende maaltijdsoep. Het is de ideale manier om restjes groente uit de groentelade op te maken. En het is ook nog eens gezond en lekker. Deze Indiase bloemkoolsoep is vegetarisch of zelfs vegan te noemen. Maar de vleesliefhebber kan op het einde nog 100 gram gewokte stukjes kipfilet in de soepkom strooien. Lekker wat extra proteïne, naast de witte bonen, die deze soep zijn romige structuur geven.
Nog meer lekkere Indiase recepten
Door het gebruik van o.a. kurkuma en mosterdzaadjes, voert deze soep mij mee naar homemade maaltijden van een Indiase vriendin van mij. Zo lekker dat ik gerust een keertje op culinaire ontdekkingsreis naar India zou willen gaan. Om eens te kijken wat deze keuken nog meer inhoud. Maar goed, voor nu houden we het gewoon even bij deze Indiase bloemkoolsoep en nog een paar andere lekkere Indiase recepten. Wist je dat bloemkool ook kan schitteren in dit curry recept voor de bekende Indiase Aloo Gobi curry met aardappels? En heb je ooit wel eens Saag Paneer gemaakt? Een verrukkelijke Indiase spinazie curry met kaas. En bij al die Indiase recepten serveer je natuurlijk zelfgemaakte naan!
Recept: Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden
Deze Indiase bloemkoolsoep is zo heerlijke, lekker en kruidig, maar bovenal makkelijk en snel te maken. Op een warme broeierige lentedag moest ik nog wat bloemkool op maken en dit gaat echt super gemakkelijk met deze Indiase Bloemkoolsoep. Om hem romig te maken gebruik ik peulvruchten in plaats van zuivel en daardoor is deze soep zelfs vegan!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 – 3 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Indiase keuken
- Diet: Vegan
Ingredients
- 500 gram bloemkool
- 1 sjalot
- ½ rode peper
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel mosterdzaadjes
- ½ theelepel gemalen komijnzaad
- ½ theelepel gemalen gember
- ½ theelepel gemalen koriander
- 150 gr gele spliterwten of gele linzen
- 1 liter (tuinkruiden)bouillon
- verse bieslook, ter garnering
- peper & zout
- olijfolie
Extra:
- soeppan met deksel
- bolzeef
- staafmixer of hittebestendige blender
Instructions
- Was de bloemkool en snijd in kleine roosjes. Pel en snipper de sjalot. Was de rode peper, verwijder de steel en evt. de zaadjes en snijd in ringen.
- Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak hierin de sjalot en rode peper rondom aan. Voeg de bloemkool toe en roerbak mee gedurende 2 minuten. Voeg de kurkuma, mosterdzaad en komijnzaad toe, roer goed door. Laat samen 2 minuten mee bakken.
- Voeg de gele linzen of spliterwten toe en blus af met de bouillon. Breng de Indiase bloemkoolsoep aan de kook, verlaag vervolgens het vuur en laat, met de deksel op de pan, rustig doorkoken gedurende 25 minuten. Prik eventueel met een vork in de bloemkool om te voelen of deze gaar is. De linzen zouden ook gaar moeten zijn.
- Zet het vuur uit en pureer de soep met behulp van een staafmixer. Of giet de inhoud van de pan in een hittebestendige blender en blender de soep fijn. Serveer de Indiase bloemkoolsoep in diepe borden of kommen en garneer met wat fijngehakte bieslook.
Eet smakelijk!
Groetjes Betty
Notes
- Je kunt de losse kruiden en specerijen ook vervangen door 1 eetlepel kerriekruiden mix.
- Let op dat je wel linzen of spliterwten gebruikt die 20 minuten kooktijd hebben. Check altijd je verpakking voor de juiste bereidingstijd en evt. voorweken van de (gedroogde) peulvruchten.
Keywords: soep, vegetarisch, bloemkool, kurkuma, mosterd, komijn, vegan, linzen, spliterwten
kun je ook blikje kikkererwten gebruiken ipv van witte bonen?
Uiteraard! Varieer hier gerust mee!
De bonen ‘binden’als het ware de soep en maakt lekker romig 🙂