Deze feestelijke & frisse garnalen cocktail met tomaten-bieslook room is een klassiek voorgerecht voor Kerst. Het recept is afkomstig van Hans van Wolde, chef-kok van Beluga** in Maastricht dus dan weet je dat dit een sterrenwaardig kerst recept is om van te genieten.
Klassiek voorgerecht met garnalen voor de kerst
Dit jaar verzorg ik het voorgerecht voor onze grote familie diner met kerst en dat gaat een garnalen cocktail met tomaten-bieslook room worden. De Amerikaanse ‘shrimp-cocktail’ is namelijk een klassiek voorgerecht met garnalen en bij ons Nederlanders erg geliefd tijdens de feestdagen. Van kinds af aan zat ik altijd al gefascineerd te kijken naar de volwassenen die heel decadent de garnalen uit een cocktailglas prikken. Waar in sommige restaurant het gerecht vaak een romige massa is van vooral veel mayonaise, hoef je daar bij dit frisse garnalen cocktail recept van Hans van Wolde niet bang voor te zijn.
Garnalen cocktail naar recept van Hans van Wolde
Hans van Wolde is ** Michelin sterren chef en weet exact wat hij doet. Hij bedacht dan ook een heerlijk frisse garnalen cocktail variant met tomaten-bieslook room. De smaken zijn perfect in balans en het was dan ook een plezier om dit mijn familie voor te schotelen tijdens een proef diner. Daarnaast zorgen de plakjes sinaasappel in het glas ervoor dat dit recept een heel luxe uitstraling krijgt. Lees hier overigens een review van Hans zijn restaurant Beluga Loves You in Maastricht.
Nog meer Kerst recepten
Maar ook op onze eigen website vind je nog veel meer lekkere recepten voor kerst terug. Neem daarom ook eens een kijkje bij deze vegetarische Fake Tartare van tomaten. Of maak die bekende ‘pasteibakjes’ van bladerdeeg met kipragout! Daarnaast is deze kerstkrans Kerstsoep naar recept van Niven Kunz ook een sterrenwaardig voorgerecht voor kerst! Check hier onze 15x voorgerechten voor kerst. Fijne Feestdagen!
Recept: Garnalen cocktail met tomaten-bieslook room
Deze feestelijke & frisse garnalen cocktail met tomaten-bieslook room is een klassiek voorgerecht voor Kerst. Het recept is afkomstig van Hans van Wolde, chef-kok van Beluga** in Maastricht dus dan weet je dat dit een sterrenwaardig kerst recept is om van te genieten.
- Prep Time: 15 min + 30 min. wachttijd
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: voorgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 2 sinaasappels
- 1 schaal Hollandse garnalen (300 gram)
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 theelepels mosterd
- 20 gram bieslook
- sap van 1 limoen
- 1 eetlepel hazelnoten, fijngehakt
- 1 eetlepel gembersiroop of acaciahoning
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 125 gram crème fraiche (of volle mayonaise)
Extra:
- vershoudfolie
- 4 cocktailglazen
Instructions
- Snijd de boven- en onderkanten van de sinaasappels af. Schil de rest van de sinaasappels, zodat alle witte schil is verwijderd. Verpak de sinaasappels in vershoudfolie en leg ze 30 minuten in de diepvries.
- Neem de sinaasappels uit de diepvries en verwijder het folie. Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van de sinaasappels. Zet de plakjes rondom in 4 cocktailglazen.
- Meng de garnalen met de sjalot, de kappertjes, 1 eetlepel ketchup, 1 theelepel mosterd, 2 theelepels fijngehakte bieslook en het sap van 1/2 limoen. Voeg naar wens zout en peper toe. Schep de garnalensalade in cocktailglazen en bestrooi met de helft van de hazelnoten. Bewaar de garnalencocktails afgedekt in de koelkast, tot je ze gaat serveren.
- Klop een dressing van de gembersiroop, 1-2 eetlepels limoensap, 1 theelepel mosterd en 3 eetlepels olijfolie. Zet de dressing apart.
- Meng voor de room de crème fraiche met 1 eetlepel tomatenketchup, en 2 theelepels fijngehakte bieslook. Bewaar de room in de koelkast.
- Vlak voor het serveren besprenkel je de garnalencocktails met de dressing. Maak de cocktails af met de rest van de hazelnoten en de tomaten-bieslookroom. Serveer direct!
Eet smakelijk en alvast hele fijne Feestdagen toegewenst!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze garnalen cocktail wilt gaan maken!
liesje
Verrassend lekkere variant op traditionele garnalencoctail. Als voorgerecht ook geschikt voor meer dan 4 personen! Bijzondere smaakcombinatie en snel te maken (als sinaassappels op tijd in vriezer liggen)