• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / 5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

19 november 2024 Door Betina Oostveen Reageer

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab, Bibimbap, Bulgogi en meer. Maar wat zijn nou typische Koreaanse Bijgerechten om te serveren bij (gegrild) vlees, Koreaanse soepen en meer. Ik verzamelde maar liefst 5 recepten hieronder die je eigenlijk overal wel bij kunt serveren.

Wat zijn Koreaanse Bijgerechten of Banchan?

Populaire Koreaanse bijgerechten zijn bijvoorbeeld gemarineerde spinazie (sigeumchi) en koolrabi blokjes (kkakdugi). Maar ze maken ook de lekkerste groente gerechten van aubergine (gaji), hele pepers (gochu), tauge (sukju), kool (beachu), courgette (hobak) en meer. Door elke marinade een klein beetje anders te maken, wel of geen peper toe toe voegen, of door groenten zelfs te fermenteren worden dit heerlijke afzonderlijke gerechten die elke Koreaanse maaltijd goed aanvullen. Of je nu vlees, soep of rijst serveert.

De eerste 3 recepten zijn overigens afkomstig uit de Bijbel van de Koreaanse Keuken van Myang-Ki Min en Sanh-Ah Yoo. Lees mijn complete boekreview hier terug.


5x Koreaanse bijgerechten (banchan) recepten © bettyskitchen.nl
5x Koreaanse bijgerechten (banchan) recepten © bettyskitchen.nl

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)


1. Koreaanse gemarineerde Tauge (Sukju Namul)

  • Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook.
  • Blancheer 200 gram tauge gedurende 2 – 3 minuten. Giet af en spoel na met koud water. Laat goed uitlekken en snijd daarna in stukken.
  • Men in een kom ½ eetlepel prei in dunne reepjes met ¼ knoflookteen die fijngesneden is en 1 theelepel sesamolie.
  • Meng hier de tauge doorheen en breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi met 1 theelepel sesamzaad.
  • Serveer direct of bewaar tot 2 dagen in de koelkast.
gemarineerde taughe koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl
gemarineerde taughe koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl

2. Koreaanse gemarineerde spinazie (Sigeumchi Namul)

  • Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook.
  • Blancheer 400 gram verse spinazie gedurende 1 – 2 minuten.
  • Giet af en spoel na met koud water. Laat goed uitlekken en snijd daarna in stukken.
  • Meng in een kom 2 eetlepels prei in dunne reepjes met ½ knoflookteen die fijngesneden is, ½ theelepel zout en 1 eetlepel sesamolie.
  • Meng hier de spinazie doorheen en proef.
  • Serveer direct of bewaar tot 2 dagen in de koelkast.
gemarineerde spinazie koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl
gemarineerde spinazie koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl

3. Koreaanse gemarineerde aubergine (Gaji Namul)

  • Meng in een kom 2 eetlepels sojasaus met 1 eetlepel prei (fijngesneden) en 2 tenen knoflook (uitgeperst).
  • Voeg hier 1 theelepel rietsuiker, maar ook 1 theelepel gochugaru (Koreaanse chilipeper) en ½ theelepel sesamzaadjes aan toe.
  • Roer de marinade goed door elkaar met 1 eetlepel water en zet apart.
  • Halveer 1 aubergine in de lengte. Halveer vervolgens elke stuk zodat je 4 ongeveer gelijke stukken krijgt. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar niet helemaal door.
  • Verwarm 2 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan op medium hoog vuur. Bak de stukken aubergine in 5-6 minuten rondom donker en het vruchtvlees goudgeel en krokant.
  • Zet het vuur uit en schep de marinade over de aubergines. De saus zal gaan bubbelen door de warmte. Meng de stukken en saus voorzichtig door elkaar. Serveer direct.

Hou je meer van pittige Koreaanse gebakken reepjes aubergine? Probeer dan zeer zeker ook eens dit recept voor Gaji Bokkeum.

gemarineerde aubergine koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl
gemarineerde aubergine koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl

4. Koreaanse gefermenteerde Kool (Beachu Kimchi)

De Koreaanse gefermenteerde groenten hebben jullie de afgelopen jaren al regelmatig voorbij zien komen hier op de website. Ik kan me het leven niet meer zonder bedenken want ik serveer dit het liefst overal bij. Daarom mag de bekendste: Beachu Kimchi met Chinese kool dan ook niet ontbreken in dit lijstje met 5x Koreaanse bijgerechten (Banchan).

recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl
gemarineerde beachu kimchi koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl

5. Koreaanse rijst (Ssal)

Er wordt met name kort-korrelige rijst gegeten in Korea en deze kun je eenvoudig koken in een pan of rijstkoker. Bij de Toko vind je Koreaanse rijst in de schappen, maar in de supermarkt ga je eerder op zoek naar sushi rijst (voor maken van poke bowl) of arborio rijst (voor maken van risotto).

De bereiding van Koreaanse rijst is vrij eenvoudig: per persoon houd je 75 gram ongekookte rijst aan. En voor water toevoegen is de algemene regel dat de rijst 1 cm (vingerkootje) onder water dient te staan. Gebruik je een rijstkoker dan staan hier vaak de maten en hoeveelheden al op aangegeven.

gekookte of gestoomde rijst ssal koreaans bijgerecht banchan © bettyskitchen.nl

Tot zo ver 5 verschillende Koreaanse Bijgerechten om te maken. Serveer ze gerust bij Koreaanse soepen, zoals deze zeewiersoep. Maar ze zijn ook heerlijk met Bulgogi, Kimchi Jiggae en nog veel meer lekkere andere gerechten uit de Koreaanse keuken.

Eet smakelijk!


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van deze vijf Koreaanse Bijgerechten – ook wel ‘Banchan‘ genaamd.

5x koreaanse bijgerechten banchan © bettyskitchen.nl

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Bijgerechten Tags: aubergines, bosuien, Chinese kool, gefermenteerd, gember, Glutenvrij, gochugaru, kimchi, knoflook, Koreaanse keuken, prei, rijst, rode peper, sesamolie, sesamzaad, sojasaus, spinazie, suiker, tauge, vegan, vegetarisch, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zelf falafel balletjes maken
Volgend bericht: Sinterklaas Sate van kiphaasjes »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee