• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Koreaanse Kimchi maken

Koreaanse Kimchi maken

16 februari 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Wij zijn thuis helemaal fan (lees: verslaafd) aan kimchi! Kimchi zijn gefermenteerde groenten die boordevol goede bacteriën voor de buik zitten.  Het is pittig, zout, tikkeltje zoet maar gewoonweg zo lekker dat je het gewoonweg eens zelf moet proeven. Daarnaast is Koreaanse kimchi maken niet moeilijk en kun je het in zoveel verschillende gerechten laten terugkomen. Een pot Kimchi in je koelkast is een aanwinst voor je gerechten en voor je buik!

Wat is Koreaanse Kimchi?

Als er een Koreaans gerecht is dat wereldwijd bekend en befaamd is, dan is het wel kimchi! Het zijn groenten die gefermenteerd worden in een sausje van o.a. zout, vissaus, knoflook, gember en Gochugaru (gedroogde Koreaanse chilipepers). De versie met Chinese kool (Baechu kimchi) is ronduit de bekendste Koreaanse kimchi. Maar je kunt ook kimchi maken met bijvoorbeeld komkommers (Oi Kimchi) of radijsjes (Kkakdugi kimchi). Mijn favoriete homemade KIMCHI is een combinatie van Chinese kool, wortel, bosui en radijsjes. Zo proef je bij elke hap weer iets anders. Wat heb je er verder voor nodig? Grote bakken of saladeschalen voor het mengen, weckpot(ten) en een beetje geduld!

Wil je meer leren over fermenteren en zelf zuurgoed maken? Dan is dit boek een echte aanrader! Daar staat tevens ook het recept in voor het maken van Polderkimchi met witlof.

recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl
recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl
recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl
recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl

Recepten met kimchi en zuurgoed maken

Wist je dat Koreaanse kimchi eigenlijk weinig calorieren bevatten maar wel lekker veel vitamines en mineralen? Wij serveren de gefermenteerde groenten dan ook vooral als groente bijgerecht voor de lunch of het avondeten. Die zelfgemaakte Koreaanse kimchi of polderkimchi is verrukkelijk tussen een tosti met kip of ham of roerbak het mee door je boerenomelet. Maar mijn kimchi is ook een heerlijke topping voor deze vegan bao broodjes en voor op de Korean Fried Chicken van TSFC in Utrecht. Binnenkort zal ik nog veel meer lekkere recepten met kimchi op deze site delen. Want de mogelijkheden hiermee zijn eindeloos! Check hier maar liefst 10x recepten om met kimchi (binnenkort online) te maken!


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Koreaanse Kimchi maken

recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Kimchi zijn gefermenteerde groenten die boordevol goede bacteriën voor de buik zitten.  Het is pittig, zout, tikkeltje zoet maar gewoonweg zo lekker en past bij heel veel (Aziatische) gerechten. Deze Koreaanse kimchi maak je o.a. met Chinese kool, wortel, bosui en gochugaru gedroogde chilipepers. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 1 pot met inhoud 2 Liter 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Fermenteren
  • Cuisine: Koreaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 grote Chinese kool (ca 1 kg)
  • 300 gram wortel
  • 3 –4 bosuien
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 ui
  • 2 el geraspte knoflook
  • 2 el geraspte gember

Voor het inmaakvocht:

  • 1 el. ketan rijstmeel (optioneel) *
  • 100 ml water (optioneel) *
  • 4 el. Koreaanse ‘Gochugaru‘ gedroogde chili poeder *
  • 2 el. sojasaus
  • 2 el. vissaus
  • 2 tl. suiker
  • 2% zeezout (ca 30 gram)

Extra:

  • fijne rasp (bijv. microplane)
  • steriele inmaakpot 2 liter **
  • wegwerp handschoentjes (horeca)

Instructions

  1. Halveer de Chinese kool, laat de aanzet er aan spoel de bladeren goed uit onder de koude kraan om evt. zand te verwijderen. Leg de helften plat neer en snijd in de lengte in  3 – 4 repen. Draai daarna een kwartslag en snijd repen van 3 cm dikte. Het zullen haast vierkantjes kool worden. Verplaatst de kool naar een (of twee) ruime mengscha(a)l(en).
  2. Stop het ketanmeel en water in een klein pannetje en verwarm dit tot een papje. Dit duurt een paar minuten en je dient te blijven doorroeren. Zet daarna apart om af te koelen.
  3. Maak de wortel, ui , bosui en radijsjes schoon. Snijd de wortel in dikke schuine repen. Snipper de ui. Snijd de bosui in stukken van 3 -4 cm lang. En snijd de radijsjes in plakjes. Meng alle gesneden groenten bij elkaar en weeg dit af – zonder de kom heb je ongeveer 1500 gram benodigd.
  4. Je weegt nu 2% zout af op basis van netto gewicht van deze groenten, in dit geval is dat dus 30 gram. Strooi dit over de groenten.
  5. Pel de knoflook, schil de gember en rasp beiden boven de mengkom(men). Voeg de sojasaus, vissaus, suiker en rijstmeelpapje toe. Ook deze verhoudingen zijn op basis van 1500 gram groenten. Vermeer of verminder dus waar nodig. Trek nu handschoenen aan en kneed licht (lees: masseer) alles zachtjes maar goed door elkaar. Laat daarna de kom 30 minuten staan tot het geheel begint te slinken.
  6. Stop nu steeds een handje van de kimchi in de weckpot. Druk tussendoor steeds goed aan. Vul de pot echter niet tot de rand, hou iets van 4-5 cm vrij ivm gasvorming en uitzetten. Wat je eventueel over hebt stop je dus in een 2e pot(je). Maak de bovenrand van de weckpot(ten) goed schoon met keukenpapier.
  7. Sluit vervolgens de pot(ten) en laat de kimchi gedurende 7 -10 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Heb je geen waterslot op de pot? Laat dan geregeld de overdruk ontsnappen door de pot even te laten ‘sissen’. Door het fermentatie proces en het zout zal er steeds meer ‘vocht’ in de pot komen. Begin na 7 dagen met proeven, vind je de smaak goed verplaats dan de pot naar de koelkast want daar blijft hij weken tot maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

* Vervang het rijstmeel papje uit stap 2 en (een deel van) de Koreaanse ‘Gochugaru‘ gedroogde chilipeper poeder door 5 volle eetlepels Koreaanse ‘Gochujang‘ rode peper pasta. Deze is al ingedikt met rijstmeel en voegt zo ook nog meer smaak toe.

Keywords: kimchi, chinese kool, radijs, wortel, uien, gember, knoflook, sojasaus, gochugaru, rode peper

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl
recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het zelf maken van Koreaanse kimchi met kool en wortel.

recept koreaanse kimchi maken © bettyskitchen.nl

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Bijgerechten Tags: bijgerecht, bosui, Chinese kool, fermenteren, gember, gochugaru, gochujang, ketan, kimchi, knoflook, Koreaanse keuken, pittig, radijs, rode peper, sojasaus, suiker, uien, vissaus, wecken, weckpot, wortels, zout, zuur

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 15x Zoete aardappel recepten
Volgend bericht: Vacherin Mont d’Or uit de oven »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in