• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Zoetzuur van gemengde groenten (Atjar tjampoer)

Zoetzuur van gemengde groenten (Atjar tjampoer)

17 augustus 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

In de Indonesische keuken wordt atjar (acar) geserveerd bij je rijsttafel of Indonesische gerechten. Atjar tjampoer is een bijgerecht beter bekend als een zoetzuur van gemengde groenten en is een perfecte tegenhanger voor de vaak pittige recepten.

Wat is atjar tjampoer?

Een zoetzuur met gemengde groenten – ook wel atjar tjampoer of acar campur genoemd – kom je regelmatig tegen bij Indonesische rijsttafels. Spitskool, bloemkool, wortel en boontjes worden hierbij gemarineerd in een geel gekleurde zoet zuur mengsel van o.a. azijn, kurkuma, suiker en gember. En dit is een heerlijk groente bijgerecht voor bij pittige en kruidige gerechten uit de Indonesische keuken. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de spijsvertering, dus ik serveer het ook regelmatig bij een boterham of zelf een tosti. Atjar tjampoer kun je ook maken met bijvoorbeeld stukjes komkommer, tauge, witte kool, rode kool, of zelfs met courgette. Maak er dus een gemengde groenten mix van met wat jij nog in huis hebt. Lekker wordt het toch wel.

recept voor zoetzuur van gemende groenten atjar tjampoer © bettyskitichen.nl
recept atjar tjampoer zoetzuur van gemengde groenten© bettyskitchen.nl
recept voor zoetzuur van gemende groenten atjar tjampoer © bettyskitichen.nl

Nog meer atjar en Indonesische recepten

Atjar tjampoer is dus een mooie zoet-zure tegenhanger voor pittige gerechten uit de Indonesische keuken. Naast dit gele zoetzuur van gemengde groenten (atjar tjampoer) zijn deze simpele komkommers in zoetzuur (atjar ketimun) ook een aanrader. Daarnaast vindt je bij dit recept voor Vegan rendang van Jackfruit ook nog een snelle atjar van rode kool terug. Serveer je gepickelde groenten bij deze Indonesische Babi Kecap van varkensvlees in ketjapsaus. Of geef ze bij de lichtpittige Ayam paniki met kokos (recept binnenkort online). Check hier een compleet Indisch Weekmenu om van te smullen!


Print

Recept: Zoetzuur van gemengde groenten (Atjar tjampoer)

recept atjar tjampoer zoetzuur van gemengde groenten© bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een zoetzuur met gemengde groenten – ook wel atjar tjampoer of acar campur – kom je regelmatig tegen bij Indonesische rijsttafels.  Spitskool, bloemkool, wortel en boontjes worden hierbij gemarineerd in een geelgekleurde zoet zuur mengsel van o.a. azijn, kurkuma, suiker en gember. Maar je kunt ook maken met bijvoorbeeld stukjes komkommer, tauge, witte kool, rode kool, of zelfs met courgette. Dit is een heerlijk groente bijgerecht voor bij pittige en kruidige gerechten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 2 weckpotten 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 250 gram bloemkool
  • 250 gram wortel
  • 250 gram sperziebonen
  • 250 gram spitskool
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 rode Spaanse peper (lombok)
  • 1 ui
  • flinke duimpje verse gember (djahe)
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels suiker (ca 75 gram)
  • 1 tl zout
  • 1 el gemalen kurkuma (koenjit)
  • 400 ml natuurazijn

Extra:

  • kookpan gevulde met heet water
  • schuimspaan of zeefje
  • vijzel (of hakmolentje)
  • wok
  • 2 weckpotten a 750 – 800 ml

Instructions

  1. Als eerste gaan we de ‘harde’ groenten blanceren. Breng hiervoor een pan met water aan de kook en leg vast een schuimspaan klaar.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schraap de wortel en snijd in dunne plakken. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze door de helft. Snijd de spitskool in dunne repen.
  3. Blancheer de bloemkool, wortel en sperziebonen elk – afzonderlijk van elkaar – gedurende 3 minuten in de pan met water. Schep uit en laat uitdampen. De spitskool hoeft enkel even ondergedompeld te worden en schep je meteen weer uit de pan.
  4. Verwijder de steel en zaadjes van de paprika en snijd in dunne reepjes of halve ringen. Pel de ui en snijd in dunne halve ringen. Verwijder de steel van de lombok en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en snijd in stukken. Pel de knoflook en snijd in stukken.
  5. Gebruik een vijzel om de gember en knoflook fijn te stampen. Voeg daarna suiker, zout en kurkuma toe en vijzel tot een ‘boemboe’ pasta.
  6. Verwarm een wok op medium vuur en voeg de azijn toe. Lepel hier de boemboe en de gesneden lombok in en kook 1 minuut in de azijn. Voeg daarna de geblancheerde groenten, ui en paprika toe en schep het geheel om in de azijn gedurende 2 minuten. Schep daarna de groenten uit de wok en in de weckpotten. Giet het azijnmengsel er tot slot nog overheen tot de pot nagenoeg vol zit. 
  7. Sluit de weckpoten goed en zet 30 minuten ondersteboven zodat de potten vacuüm kunnen trekken. Laat de atjar tjampoer volledig afkoelen voor je deze gaat serveren.

Eet smakelijk!

Notes

Zet 1 weckpot in je voorraadkast voor later – daar kun je de atjar tjampoer gerust wekenlang bewaren. Een reeds geopende pot bewaar je 1 – 2 weken afgesloten in de koelkast. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor zoetzuur van gemende groenten atjar tjampoer © bettyskitichen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit zoetzuur van gemengde groenten (Atjar Tjampoer) wilt gaan maken!

Category: Bijgerechten Tags: atjar, azijn, bijgerecht, bloemkool, gember, Glutenvrij, Indonesische keuken, knoflook, komkommer, kurkuma, spaanse peper, sperziebonen, spitskool, suiker, vegan, vegetarisch, weckpot, wortels, zoetzuur, zout

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gebakken Polenta driehoekjes
Volgend bericht: Ajam Paniki (kip in kokossaus) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee