Print

Recept: Zoetzuur van gemengde groenten (Atjar tjampoer)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een zoetzuur met gemengde groenten – ook wel atjar tjampoer of acar campur – kom je regelmatig tegen bij Indonesische rijsttafels.  Spitskool, bloemkool, wortel en boontjes worden hierbij gemarineerd in een geelgekleurde zoet zuur mengsel van o.a. azijn, kurkuma, suiker en gember. Maar je kunt ook maken met bijvoorbeeld stukjes komkommer, tauge, witte kool, rode kool, of zelfs met courgette. Dit is een heerlijk groente bijgerecht voor bij pittige en kruidige gerechten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 2 weckpotten 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 250 gram bloemkool
  • 250 gram wortel
  • 250 gram sperziebonen
  • 250 gram spitskool
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 rode Spaanse peper (lombok)
  • 1 ui
  • flinke duimpje verse gember (djahe)
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels suiker (ca 75 gram)
  • 1 tl zout
  • 1 el gemalen kurkuma (koenjit)
  • 400 ml natuurazijn

Extra:

  • kookpan gevulde met heet water
  • schuimspaan of zeefje
  • vijzel (of hakmolentje)
  • wok
  • 2 weckpotten a 750 – 800 ml

Instructions

  1. Als eerste gaan we de ‘harde’ groenten blanceren. Breng hiervoor een pan met water aan de kook en leg vast een schuimspaan klaar.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schraap de wortel en snijd in dunne plakken. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze door de helft. Snijd de spitskool in dunne repen.
  3. Blancheer de bloemkool, wortel en sperziebonen elk – afzonderlijk van elkaar – gedurende 3 minuten in de pan met water. Schep uit en laat uitdampen. De spitskool hoeft enkel even ondergedompeld te worden en schep je meteen weer uit de pan.
  4. Verwijder de steel en zaadjes van de paprika en snijd in dunne reepjes of halve ringen. Pel de ui en snijd in dunne halve ringen. Verwijder de steel van de lombok en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en snijd in stukken. Pel de knoflook en snijd in stukken.
  5. Gebruik een vijzel om de gember en knoflook fijn te stampen. Voeg daarna suiker, zout en kurkuma toe en vijzel tot een ‘boemboe’ pasta.
  6. Verwarm een wok op medium vuur en voeg de azijn toe. Lepel hier de boemboe en de gesneden lombok in en kook 1 minuut in de azijn. Voeg daarna de geblancheerde groenten, ui en paprika toe en schep het geheel om in de azijn gedurende 2 minuten. Schep daarna de groenten uit de wok en in de weckpotten. Giet het azijnmengsel er tot slot nog overheen tot de pot nagenoeg vol zit. 
  7. Sluit de weckpoten goed en zet 30 minuten ondersteboven zodat de potten vacuüm kunnen trekken. Laat de atjar tjampoer volledig afkoelen voor je deze gaat serveren.

Eet smakelijk!

Notes

Zet 1 weckpot in je voorraadkast voor later – daar kun je de atjar tjampoer gerust wekenlang bewaren. Een reeds geopende pot bewaar je 1 – 2 weken afgesloten in de koelkast.