• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Deeg recepten / Zelf Roti Plaat maken

Zelf Roti Plaat maken

24 maart 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Roti plaat is het bekende platbrood of broodpannenkoek dat vaak wordt gegeten met masala kip, aardappels of kousenband. Surinaamse roti is een bekend comfort food gerecht dat zeer populair is als afhaalmaaltijd. Hoewel je kant-en-klare Roti vellen bij de Toko kunt vinden, is het ook heel makkelijk om zelf roti plaat te maken. Gewoon in een mum van tijd en in een koekenpan, dus check het recept hieronder.

Waar eet je roti pannenkoek bij?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is “roti” niet een kip kerrie of aardappel gerecht uit de Surinaamse keuken. Roti is de benaming van een platbrood, ook wel broodpannenkoek, waar je diverse bijgerechten geserveerd krijgt. De meest bekende is waarschijnlijk de masala kip met aardappels. Maar je kunt versgebakken roti plaat namelijk ook serveren met gekookte eieren , gebakken aardappels, gestoofde soorten vlees of kip, maar ook groenten zoals kousenband.

recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl

Zelf roti plaat maken

Hieronder geef ik je een basisrecept voor zelf roti plaat maken. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor het maken van deze Surinaamse brood pannenkoek. Je kunt ten eerste namelijk diverse bloemsoorten gebruiken. Traditioneel gebruikt men volkoren of witte tarwebloem. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een mix van bloem en kikkererwtenmeel gebruiken. Niet alleen kleurt je roti dan een beetje oranje, maar hij krijgt ook een fantastische smaak. En dan zijn er ook nog variaties op roti vellen maken die gevuld zijn met bijvoorbeeld peulvruchten of aardappels. Maar daar moet ik maar een aparte blogpost aan wijden denk ik.

recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl

Print

Recept voor zelf Roti Plaat maken

recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 1 uur rusten
  • Cook Time: 15 min
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Method: bakken
  • Cuisine: Surinaamse Keuken

Ingredients

Scale

Basisrecept roti deeg:

  • 150 gram volkoren tarwemeel
  • 150 gram tarwebloem
  • 1 el. bakpoeder
  • 1 tl. baking soda
  • ½ tl. zout
  • 250 ml. warm water
  • 2 el zonnebloem olie + extra voor het bakken en bestrijken

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • koekenpan of pannenkoekenpan
  • vochtige theedoek
  • bakkwast of schuimspaan, voor bedruipen met olie
  • huishoudfolie

Instructions

  1. Meng volkorenmeel en tarwebloem met bakpoeder, baking soda en zout in een mixer kom. Voeg de zonnebloem olie en slechts de helft van het water toe. Plaats de deeghaak en kneed het deeg gedurende 10 minuten goed door. TIP: kneed je met de hand? Dan heb je echt een goede 15-20 minuten nodig. Hoe langer je kneed hoe zachter en beter je roti brood pannenkoek wordt. Voeg tussentijds gerust meer van het water toe om het deeg minder droog en elastischer te maken. Is je deeg te nat? Voeg dan weer wat extra bloem of meel toe.
  2. Dek de kom af met een licht vochtige doek en laat 1 uur rusten. De tussentijd gebruik je bijvoorbeeld om kerrie eieren of de bekende masala kip of aardappels te bereiden, waar je de roti dus straks mee gaat eten.
  3. Verdeel het deeg in 6 stukken. Bestuif een werkblad en deegroller met bloem. Rol de stukken deeg uit tot dunne ronde platen.
  4. Smeer een koekenpan in met een beetje olie en bak hier een voor een de roti in. Telkens na het omdraaien bestrijk je de bakzijde met wat zonnebloemolie. Je kunt hiervoor een bakkwast gebruiken, maar ook een schuimspaan (met paar gaatjes) gebruiken om olie in te plaatsen en vliegensvlug over de pannenkoek heen druppelen. De olie zorgt ervoor dat de brood pannenkoeken lekker flexibel en zacht blijven. 
  5. Bak roti niet te lang of te donker, dan blijven ze ook lekker zacht. Plaats de roti op een ruim bord. Serveer je vergebakken roti warm of afgekoeld. Wat je over hebt kun je oprollen en in een zip-lock bag stoppen. Je kunt de pannenkoeken dan namelijk tot 2 dagen in de koelkast bewaren  of invriezen tot max 1 maand.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Roti met kikkererwten meel:

Vervang het volkorenmeel door een gelijke hoeveelheid kikkererwten meel. Let op op, dit deeg plakt wat meer en is moeilijk te bollen, maar wel zo ontzettend lekker!! Tijdens het bakken kleurt de roti dan ook een beetje oranje. Net als de standaard roti ook bedruipen met olie om lekker zacht te houden.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl
recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf roti plaat maken. Want deze Surinaamse brood pannenkoek is geweldig!

recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl

Category: Bijgerechten, Deeg recepten Tags: basis recept, bloem, brood, eieren, kerrie, kikkererwten, Kip, kousenband, peulvruchten, platbrood, roti, spliterwten, Surinaamse keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Roti met Masala Kip en aardappels
Volgend bericht: Snijbonen stoofpot (Loubye Bzeit) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee