• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

29 november 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even, wat is wat ook alweer? Zelf pepernoten of kruidnoten bakken is in ieder geval een ontzettend leuke en lekkere activiteit om samen met kinderen te doen. En eerlijk is eerlijk: zelf gebakken is toch het allerlekkerst!

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken met kinderen

Vandaag heb ik met de kids op school lekker kruidnoten gebakken en werd er weer even aan herinnerd hoe leuk het is om zelf pepernoten te bakken met kinderen. Mocht jij hier de komende weken ook mee aan de slag willen gaan, dan deel ik bij deze nogmaals mijn vaste recept voor zelf pepernoten (kruidnoten) bakken. Pepernoten zijn onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest. De eerste pepernoten werden in de 17de eeuw al gebakken en ze zagen er dan ook uit als een soort vierkante brokjes. Vandaag de dag zijn ‘pepernoten’ nog steeds vierkant en hebben ze qua ingrediënten en smaak veel weg van taaitaai.

recept zelf pepernoten kruidnoten bakken © bettyskitchen.nl

Verschil tussen kruidnoten en pepernoten

Maar wacht even.. wat zijn dan die kleine ronde krokante koekjes die de pieten vaak in het rond strooien?? Dat zijn dan weer kruidnoten! Kruidnoten zijn weer kleine bolletjes deeg gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden, die worden gebakken in de oven tot knapperige kleine ronde koekjes. Ze stammen af van oud-Hollandse kruidkoeken en zijn eind 19de geïntroduceerd in het Sinterklaasfeest. Er is dus wel degelijk een verschil tussen kruidnoten en pepernoten. Maar in de volksmond noemen we de kruidnoten ook vaak gewoon pepernoten hoor.

Kruidnoten bewaren of zelfs invriezen

Met 1x onderstaand recept bak je maar liefst 2 bakplaten vol met pepernoten .. ofwel kruidnoten. Dat is gerust een koektrommel vol. Je kunt de eenmaal gebakken kruidnoten gerust een paar weken bewaren, mits luchtdicht bewaard. Maar je kunt het ongebakken pepernoten deeg ook – in porties – invriezen. Dan hoef je alleen (een deel van) het deeg uit de vriezer te halen en even op kamertemperatuur te laten komen. Kleine bolletjes van draaien en afbakken maar!

recept zelf pepernoten kruidnoten bakken © bettyskitchen.nl

Meer recepten met kruidnoten

Natuurlijk heb ik de afgelopen jaren heel veel lekkere recepten met kruidnoten op de site gezet. Van ontbijtjes met pepernoten, tot zoete baksels met kruidnoten. Er is echt zoveel om van te genieten, dus neem ook eens een kijkje bij deze recepten:

  • Sinterklaas Mug Cake ontbijt
  • Sinterklaas Cheesecake met pepernoten
  • Sinterklaas Havermoutpap ontbijt
  • Sinterklaas Blondies met karamel en kruidnoten
  • Sinterklaas Tiramisu met pepernoten en zonder alcohol

Print

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

recept zelf pepernoten kruidnoten bakken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wil je zelf pepernoten – of eigenlijk kruidnoten – gaan bakken voor Sinterklaas. Dan deel ik graag mijn basisrecept met je, boordevol tips om tot het beste bakresultaat te komen. Zo wordt zelf pepernoten (kruidnoten) bakken een makkie en kunnen zelfs de kinderen hiermee aan de slag.

Let op! er is een gevaar: als je eenmaal begint te snoepen van deze Sint lekkernij dan ben je al gauw niet meer te stoppen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 2x 12 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 75 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

  • 250 gram bloem
  • 125 gram (donker)bruine basterdsuiker
  • 12 gram speculaaskruiden (4 tl.)
  • 10 gram bakpoeder (2 tl.)
  • 4 gram zout (½ tl.)
  • 125 gram koude boter
  • 50 gram melk (3–4 el.)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius (160 hetelucht). Bekleed 1 of liever zelfs 2 bakplaten met bakpapier.
  2. Stop bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom. Roer door elkaar. Snijd de roomboter in blokken en voeg samen met de melk voeg toe. Kneed nu met de handen vlug door elkaar tot een soepel deeg. LET OP: Kneed het deeg niet te lang door, want het deeg moet niet te warm worden en gaan ‘glanzen’. Mocht dit wel gebeuren zet het dan een kwartiertje terug in de koelkast zodat de boter weer iets kan uitharden.
  3. Draai balletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een knikker. Ja, een grote knikker mag ook: die bak je dan gewoon iets langer in de oven. Kleinere – of zelfs onevenredige grootte – balletjes is niet aan te raden, want die zijn dan niet tegelijkertijd gaar. Kleine balletjes kunnen zelfs verbranden of heel droog worden.
  4. Leg de pepernoten balletjes in evenredige rijen (zie foto) op de bakplaat, maar druk ze niet plat! Er gaat ongeveer een half recept op 1 bakplaat.
  5. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de kleine pepernoten (kruidnoten) in 10-12 minuten gaar en lichtbruin in de oven. Grotere balletjes hebben vaak 12-14 minuten nodig.
  6. Zodra een plaat in de oven staat kun je het resterende deeg gaan uitdraaien tot balletjes en op een eventuele 2de bakplaat plaatsen, of wacht hiermee tot de eerste plaat klaar is.
  7. Haal na het bakken van de pepernoten de bakplaat uit de oven en laat de kruidnoten in 15 min. helemaal afkoelen op de bakplaat. Daarna kun je ze oppakken en in bakjes, zakjes of een koektrommel etc. stoppen.
Eet smakelijk en fijne Sinterklaas viering!

Notes

Luxe Chocolade Pepernoten (kruidnoten) maken:

  • Smelt een beetje chocolade au-bain marie en dompel de afgekoelde pepernoten even onder, tik af en laat uitdruipen en plaats op een stuk bakpapier.
  • Je kunt er nu zelf nog extra sprinkels over heen strooien. Denk aan regenboog fantasie of strooisels speciaal in sinterklaas thema, of met gouden balletjes, sterretjes etc.
  • Laat daarna de chocolade-pepernoten opdrogen en uitharden.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf pepernoten kruidnoten bakken © bettyskitchen.nl
recept zelf pepernoten kruidnoten bakken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

recept zelf pepernoten kruidnoten bakken © bettyskitchen.nl

Category: Koekjes recepten Tags: bakpoeder, bloem, kidsproof, koekjes, kruidnoten, melk, Nederlandse keuken, pepernoten, roomboter, Sinterklaas, speculaas, speculaaskruiden, suiker, zout

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?
Volgend bericht: Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee