• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / How-to en tutorials / Zelf banketbakkersroom maken

Zelf banketbakkersroom maken

2 mei 2019 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Dit is een van de eerste recepten die ik leerde maken bij mijn allereerste baantje bij LaPlace. Deze gele room wordt namelijk voor diverse soorten gebak gebruikt. Ik laat je zien hoe je zelf banketbakkersroom kunt maken, maar ook een verrijkte Zwitserse room om bijvoorbeeld je soezen en eclairs met te vullen.

Wat is banketbakkersroom?

Als je denkt aan tompoucen, schelpentaartjes of puddingbroodjes dan is die smaakvolle dikke gele room waarschijnlijk het eerste dat je te binnen schiet! Deze Banketbakkersroom of vanillebanketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als vulling wordt gebruikt. Van tompouce, puddingbroodjes en vlaaien, maar ook voor het vullen van eclairs en soezen. De basis bestaat uit eidooiers met melk en suiker, gebonden door bloem of maizena. Custard kan echter ook en geeft tevens een mooie gele kleur aan de room.

recept voor zelf banketbakkersroom maken © bettyskitchen.nl
recept voor zelf banketbakkersroom maken © bettyskitchen.nl

Wat is dan Zwitserse room?

Misschien ben je ook wel eens de naam Zwitserse room tegengekomen in bakrecepten, maar dit is weer een andere soort room. Waar banketbakkersroom vrij stevig van structuur is, het neigt echt naar pudding.. is Zwitserse room of crème Suisse is juist weer veel luchtiger en romiger. Dit komt doordat je de banketbakkersroom na het koelen opklopt en mengt met opgeklopte slagroom. Zwitserse room is weer zodanig licht dat je deze kunt gebruiken om bijvoorbeeld soesjes of eclairs mee te vullen. Bekijk de notes van onderstaand recept voor de aanpassingen die je hiervoor kunt doen.

recept voor zelf banketbakkersroom maken © bettyskitchen.nl
‘Gele’ Banketbakkersroom
opkloppen met slagroom
Zwitserser room maken
Zwitserse room

Help! Er zitten klontjes in mijn gele room!

Zelf Banketbakkersroom maken is niet moeilijk maar er zijn wel een paar belangrijke tips die ik je mee wil geven. Ten eerste zijn een belangrijk proces in dit recept. Om tot een mooie gladde creme te komen dienen je verschillende onderdelen niet teveel in temperatuur te verschillen. Het is dus belangrijk om de melk af te laten koelen, maar ook geleidelijk toe te voegen bij de eieren om niet met een roerei te eindigen. Daarnaast dient de bloem of maizena echt goed en ‘klontjesvrij’ losgeroerd te zijn met de melk, want anders heb je straks ook klontjes bloem in de gele room zitten.

recept banketbakkersroom en zwiterse room maken © bettyskitchen.nl
Pudding broodjes
zelf oranje tompouce voor koningsdag maken © bettyskitchen.nl
Tompoezen met Zwitserse room

Recepten waarbij je banketbakkersroom of Zwitserse room gebruikt:

Check hier enkele recepten waarbij ik banketbakkersroom heb gebruikt:

  • Kruimelvlaai met gele room
  • Pudding broodjes (zachte witte puntjes met gele room)
  • vullen van cronuts

De Zwitserse room past dan weer beter bij de volgende recepten:

  • Oranje tompoucen voor Koningsdag
  • vullen van Eclairs
  • vullen van Soezen
  • vullen van cronuts

Print

Recept: Zelf banketbakkersroom maken

recept voor zelf banketbakkersroom maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Banketbakkersroom of vanillebanketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als vulling wordt gebruikt. Van tompouce, puddingbroodjes en vlaaien, maar ook voor het vullen van eclairs en soezen. De basis bestaat uit eidooiers met melk en suiker, gebonden door bloem of maizena. Custard kan echter ook en geeft tevens een mooie gele kleur aan de room.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + koelen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 2,5 uur inclusief koelen
  • Yield: 1 1x

Ingredients

Scale
  • 350 ml volle melk
  • 60 gram suiker
  • ½ vanillepeul, uitgeschraapt
  • 3 eidooiers
  • 3 eetlepels maïzena of bloem*

(* Je kunt ook custardpoeder gebruiken, laat in dat geval wel de vanille achterwege)

Instructions

    1. Breng 300 ml van de melk in een pannetje aan de kook samen met 60 gram suiker en de vanille. Roer roer het geheel goed door om alle suiker op te lossen. Zodra het kookpunt is bereid zet je het vuur uit en laat 15 minuten staan om af te koelen.
    2. Klop daarna pas de eidooiers dik, in een keukenmixer, gedurende een paar minuten. Roer de maizena of bloem los met de overige 50 ml melk en zorg er voor dat je geen klontjes hebt. Giet dit mengsel bij de eieren en klop rustig door. Schep vervolgens ook 4 eetlepels van de gekookte melk erbij en klop dit geheel samen rustig door.
    3. Voeg nu langzaam en al kloppende de rest van de hete melk toe. Doe dit in een heel dun straaltje omdat anders je eidooiers kunnen gaan stollen door de warmte. Giet daarna het mengsel terug in de pan en breng dit, op medium vuur en al roerende, zachtjes aan de kook. Blijf met een spatel over de bodem van de pan schrapen om aanbranden te voorkomen. Laat vervolgens een paar minuten zachtjes inkoken maar blijf continue roeren, tot je een dikke vla hebt.
    4. Afkoelen: giet daarna de banketbakkersroom op een diepe bakplaat of gebruik een ruim bord. Dek het af met een stuk plasticfolie: leg deze direct OP het banketbakkersroom en druk met je hand naar buiten en goed alle lucht(bellen) er uit. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen. In de eerste instantie een half uur op het aanrecht en daarna nog minstens 1 uur goed door laten koelen in de koelkast.
    5. Bewaren: doe je in de koelkast, in een afgedekt bakje (of dichte spuitzak) blijft het 4-5 dagen goed. Je kunt banketbakkersroom ook invriezen in een luchtdicht bakje (max 3 maanden bewaren).

Veel succes en eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Voor het maken van Zwitserse Room:

  • Zorg ervoor dat je banketbakkersroom volledig is afgekoeld!
  • Klop vervolgens 200 ml slagroom + 25 gram suiker stijf met een keukenmixer of garde.
  • Klop de afgekoelde gele room op met een vork of garde en spatel hier de slagroom doorheen.
  • Schep het geheel in een spuitzak en laat nog eens 15 minuten koelen in de koelkast.
  • De Zwitserse room is dan klaar voor gebruik.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept banketbakkersroom en zwiterse room maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze bekende gele room genaamd banketbakkersroom of crème pâtissière.

Category: How-to en tutorials, Taart Recepten Tags: banketbakkersroom, bloem, custard, eclairs, eieren, maizena, melk, room, slagroom, soezen, suiker, taart, tompouce, vanille, vlaai, zwitserse room

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Chili con Carne (uit de slowcooker)
Volgend bericht: Kaassoep met paddenstoelen »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee