Witlof is zo’n typische groente waar je van moet houden, maar het laatste decennia ben ik deze typisch Hollandse wintergroente echt steeds meer en meer gaan waarderen. Maak er eens een witlof salade met appel en rozijnen van. Dat is een klassieke salade als bijgerecht voor heel veel winterse maaltijden.
Hollandse witlof salade met appel en rozijnen
Witlof is een prachtige groente die je zowel rauw, gekookte, gebakken of gegratineerd kunt eten. Je kunt echt alle kanten op met deze groente. Inmiddels zijn er al heel wat recepten mee verschenen op de website, alleen ontbrak het nodig aan de klassieke Hollandse witlof salade met appel en rozijnen. De witlof eet je dan rauw, maar elke hap wordt vergezeld door smaakmaker zoals kaas, rozijnen, appel maar ook een lekkere honing-mosterd dressing met wat pit. Ja dit is een heel fijn en knapperig bijgerecht bij heel veel winterse gerechten.
Nog meer fijne recepten met witlof
Ben jij ook fan geworden van deze Hollandse witlofsalade met appel en rozijnen? Probeer dan zeker ook eens deze witlof salade met gegrilde geitenkaas en cranberry! Deze stond tijdens kerst ook bij ons op tafel! Maar je kunt ook een heerlijke stamppot met piccalilly en witlof maken. Vind je rauwe witlof te bitter van smaak? Witlof kun je ook prima roosteren in de oven en dan is een combinatie met zoute spekblokje echt fantastisch! Daarnaast kun je ook dit heerlijke recept van witlof met ham en kaas uit de oven maken, want die valt echt bij iedereen wel goed. Check hier maar liefst 10x lekkere recepten met witlof op een rijtje.
Recept: Witlofsalade met appel en rozijnen
De winter is het seizoen voor witlof! Maak eens een rauwe witlof salade met appel en rozijnen van. Heerlijk met een honing-mosterddressing en lekker wat blokjes kaas. Dat is een klassieke salade als bijgerecht voor heel veel winterse maaltijden.
- Category: Bijgerecht
- Cuisine: Neder
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 500 gram witlof
- 1 rode appel, bijv. Elstar of Jonagold
- ½ citroen, enkel sap
- 75 gram kaas (bijv. roquefort of gewoon belegen kaas)
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- 50 gram rozijnen
Voor de dressing:
Instructions
- Was de stronken witlof en dep goed droog. Snijd elke witlof in de lengte doormidden en steek een klein stukje van de kernen uit. Snijd daarna nogmaals in de lengte doormidden tot kwarten. Draai de witlof een kwartslag en snijd nu heel dunne reepjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in zeer dunne reepjes (julienne). Stop beiden in een mengkom en besprenkel met het citroensap om verkleuring tegen te gaan.
- Snijd de kaas in kleine blokjes (zachte blauwe kaas kun je ook verkruimelen) en voeg toe aan de mengkom samen met de walnoten en rozijnen. (Deze stappen kunnen gerust enkele uren van tevoren voorbereid worden. Bewaar de salade dan afgedekt in de koelkast.)
- Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en breng op smaak met peper & zout. Schenk dit op de salade en hussel het geheel goed door. Serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Dit is een heerlijk bijgerecht voor 4 personen. Maar je kunt deze rauwe witlofsalade met appel en rozijnen ook als lunchsalade serveren voor 2 personen. Kook er in dat geval nog 2 eieren bij en serveer deze met de salade.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat voor het kerstdiner en deze makkelijke witlofsalade met geitenkaas en cranberry wilt gaan maken.
Heleen
Echt lekker gegeten, een fijne salade op deze warme dagen !