Print

Recept: Witlofsalade met appel en rozijnen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

De winter is het seizoen voor witlof! Maak eens een rauwe witlof salade met appel en rozijnen van. Heerlijk met een honing-mosterddressing en lekker wat blokjes kaas. Dat is een klassieke salade als bijgerecht voor heel veel winterse maaltijden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Neder
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram witlof
  • 1 rode appel, bijv. Elstar of Jonagold
  • ½ citroen, enkel sap
  •  75 gram kaas (bijv. roquefort of gewoon belegen kaas)
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • 50 gram rozijnen

Voor de dressing:

  • 2 el dikke yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 el water
  • 1 el honing
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 tl mosterd
  • peper & zout

Instructions

  1. Was de stronken witlof en dep goed droog. Snijd elke witlof in de lengte doormidden en steek een klein stukje van de kernen uit. Snijd daarna nogmaals in de lengte doormidden tot kwarten. Draai de witlof een kwartslag en snijd nu heel dunne reepjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in zeer dunne reepjes (julienne). Stop beiden in een mengkom en besprenkel met het citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  2.  Snijd de kaas in kleine blokjes (zachte blauwe kaas kun je ook verkruimelen) en voeg toe aan de mengkom samen met de walnoten en rozijnen. (Deze stappen kunnen gerust enkele uren van tevoren voorbereid worden. Bewaar de salade dan afgedekt in de koelkast.)
  3. Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en breng op smaak met peper & zout. Schenk dit op de salade en hussel het geheel goed door. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Dit is een heerlijk bijgerecht voor 4 personen. Maar je kunt deze rauwe witlofsalade met appel en rozijnen ook als lunchsalade serveren voor 2 personen. Kook er in dat geval nog 2 eieren bij en serveer deze met de salade.