• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Salade recepten / Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit

Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit

27 september 2016 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Detoxen in de zomermaanden is mij een stuk beter bevallen dan detoxen in de maand Januari. Het is nu namelijk ook het uitstekende seizoen om een venkelsalade met sinaasappel en grapefruit te serveren.

De nogal zoete venkel komt namelijk uitstekend tot zijn recht met fruit. En is tevens lekker fris en knapperig voor in een salade.  Je mag zelf weten of je er misschien nog wat groene bladgroente bij serveert. Maar ik vindt deze venkelsalade met sinaasappel en grapefruit  rijkelijk genoeg om zo op het bord te scheppen. En deze venkel salade is een hele lekkere manier om te zorgen dat je wat extra vitamine C en Kalium binnen krijgt. Niet alleen goed voor je weerstand, maar ook beter voor je bloeddruk. Bekijk hier tevens een handige tutorial video voor het uitsnijden van citrus partjes voor deze salade.

Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit

Deze venkelsalade is een lekker zoet en  zomers bijgerecht voor gegrilde vis, maar ook vlees (zonder al teveel kruiden) van de barbecue. Maar uiteraard kun je de salade ook gewoon zo eten als zoet tussendoortje.  Het zorgt voor een ware smaakexplosie! Wist je dat citrusvruchten trouwens ook heel lekker zijn in een curry gerecht? Met name grapefruit geeft een heerlijk zuurtje en bittertje aan een pittige kip curry. En

LUNCHTIP: Serveer deze venkelsalade met sinaasappel en grapefruit, maar schep er dan een klein blikje gekookte linzen (ca 130 gram) doorheen. Je hebt dan een complete en vegetarische maaltijd voor 2-3 personen!


Print

Recept: Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit recept

Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit
Print Recipe

Detoxen in de zomermaanden is mij een stuk beter bevallen dan detoxen in de maand Januari. Het is nu namelijk ook het uitstekende seizoen om een venkelsalade met sinaasappel en grapefruit te serveren.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 venkel knollen,
  • 1 kleine rode ui,
  • 2 sinaasappels,
  • 1 grapefruit,
  • 2 takjes verse munt,
  • klein handje pecannoten,
  • klein handje blanke rozijnen,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 1 eetlepel citroenbalsamico of honing *.

(* Let op: citroenbalsamico of honing zijn niet detox of voedselzandloperproof. Laat deze dan achterwege)

 

Instructions

  1. Snijd een stukje van de onderkant van de venkel af. Snijd vervolgens doormidden en  vervolgens in zeer fijne dunne plakjes. Pel de ui, snijd doormidden en vervolgens ook in zeer fijne dunne plakjes. Beiden gaat trouwens het beste met een mandoline of keukenmachine.  Stop de ui en venkel alvast in een saladebowl.
  2. Snijd vervolgens partjes uit de sinaasappels en grapefruits:  Snijd van de onderkant en bovenkant een kapje af. Zet vervolgens de citrusvrucht met de vlakke kant op een snijplank. En snijd met een mes, van boven naar beneden, de schil van het vruchtvlees. Het is de bedoeling dat je het ‘wit’  dus wegsnijd en direct het vruchtvlees ziet. 
  3. Vervolgens neem je 1 vrucht in je hand en snijd je voorzichtig met je mes langs één van de vliezen,  van een partje, tot aan het midden van de vrucht. Snijd daarna de andere zijde van het partje los van de vlies, en ‘wip’ het partje uit de vrucht, met je mes. 
  4. Stop de partjes in de saladebowl en knijp hierboven tevens de rest van de vruchten uit. Het zou zonde zijn om dit sap van de sinaasappels en grapefruit weg te gooien namelijk. Hussel de venkelsalade door elkaar en breng op smaak met de olijfolie en citroenbalsamico.
  5. Pluk de muntblaadjes van de takjes en hak deze in reepjes. Breek de pecannoten doormidden. Strooi de munt, pecannoten en blanke rozijnen over de venkelsalade met sinaasappel en grapefruit. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP! Je kunt deze venkelsalade gerust s’ ochtends al voorbereiden. Stop de fijngesneden venkel + ui in een afgesloten bak. Evenals de partjes sinaasappel en grapefruit in een aparte bak. Bewaar de dressing en de garnering dan echt tot het moment van serveren.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit

Category: Barbecue keuken, Bijgerechten, Salade recepten Tags: balsamico azijn, detox recepten, grapefruit, honing, munt, olijfolie, pecannoten, rozijnen, sinaasappels, uien, vegetarisch, venkel, Voedselzandloper

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Detox Dagboek Betty & Dylan – Week 4
Volgend bericht: Vegetarische Sushi Bowl met tofu »

Lees Interacties

Reacties

  1. Chanel

    27 september 2016 om 11:32 am

    Ziet er erg lekker uit! Ik ga het vanavond proberen en ben heel benieuwd

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 september 2016 om 5:32 pm

      En.. is de venkelsalade goed bevallen ? 🙂

      Beantwoorden
  2. Vivian | stayaliveandcooking

    27 september 2016 om 12:05 pm

    Hmmm wat ziet dit er lekker uit! Alleen al door die kleurencombinatie zou ik het gaan maken 😉 Mag ik vragen waar je citroenbalsamico haalt? Ik heb wel perenbalsamico maar dat frisse lijkt me juist lekker erbij.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 september 2016 om 5:31 pm

      Hi Vivian,

      dit wordt in ieder geval verkocht bij delicatessenwinkels. Mocht je ergens in de supermarktschappen gewone balsamico zien staan, kijk dan altijd even of je de citroen versie ook toevallig ziet staan.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden

Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in