Print

Recept: Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Detoxen in de zomermaanden is mij een stuk beter bevallen dan detoxen in de maand Januari. Het is nu namelijk ook het uitstekende seizoen om een venkelsalade met sinaasappel en grapefruit te serveren.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 venkel knollen,
  • 1 kleine rode ui,
  • 2 sinaasappels,
  • 1 grapefruit,
  • 2 takjes verse munt,
  • klein handje pecannoten,
  • klein handje blanke rozijnen,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 1 eetlepel citroenbalsamico of honing *.

(* Let op: citroenbalsamico of honing zijn niet detox of voedselzandloperproof. Laat deze dan achterwege)

Instructions

  1. Snijd een stukje van de onderkant van de venkel af. Snijd vervolgens doormidden en  vervolgens in zeer fijne dunne plakjes. Pel de ui, snijd doormidden en vervolgens ook in zeer fijne dunne plakjes. Beiden gaat trouwens het beste met een mandoline of keukenmachine.  Stop de ui en venkel alvast in een saladebowl.
  2. Snijd vervolgens partjes uit de sinaasappels en grapefruits:  Snijd van de onderkant en bovenkant een kapje af. Zet vervolgens de citrusvrucht met de vlakke kant op een snijplank. En snijd met een mes, van boven naar beneden, de schil van het vruchtvlees. Het is de bedoeling dat je het ‘wit’  dus wegsnijd en direct het vruchtvlees ziet. 
  3. Vervolgens neem je 1 vrucht in je hand en snijd je voorzichtig met je mes langs één van de vliezen,  van een partje, tot aan het midden van de vrucht. Snijd daarna de andere zijde van het partje los van de vlies, en ‘wip’ het partje uit de vrucht, met je mes. 
  4. Stop de partjes in de saladebowl en knijp hierboven tevens de rest van de vruchten uit. Het zou zonde zijn om dit sap van de sinaasappels en grapefruit weg te gooien namelijk. Hussel de venkelsalade door elkaar en breng op smaak met de olijfolie en citroenbalsamico.
  5. Pluk de muntblaadjes van de takjes en hak deze in reepjes. Breek de pecannoten doormidden. Strooi de munt, pecannoten en blanke rozijnen over de venkelsalade met sinaasappel en grapefruit. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP! Je kunt deze venkelsalade gerust s’ ochtends al voorbereiden. Stop de fijngesneden venkel + ui in een afgesloten bak. Evenals de partjes sinaasappel en grapefruit in een aparte bak. Bewaar de dressing en de garnering dan echt tot het moment van serveren.