Dit is voor mij toch wel het ultieme recept voor op de kersttafel: een varkenshaas uit de oven! Deze varkenshaas is omwikkeld met heerlijk zoute en krokante spek, waar tijm en rozemarijn in is meegebakken. En we vergezellen hem met champignons en uien, waar alle vleessappen ook in gaan zitten voor een heerlijke smaaksensatie!
Gegrilde varkenshaas met spek
Dit gerecht is een regelrechte kerstklassieker, waar jong en oud wel van kan genieten. En het was een van de eerste kerstrecepten die ooit op Betty’s Kitchen verscheen. Het mooie is: je zet deze varkenshaas uit de oven in een ruim half uurtje op tafel. Dit geweldige recept, met zijn rijke smaken, ga je niet snel meer vergeten. Alle sappen en smaken worden gevangen tussen het spek waardoor deze varkenshaas een onvergetelijk hoofdgerecht wordt. En als je in de ovenschaal meteen wat champigons toevoegd, heb je ook meteen een lekker bijgerecht om met de varkenshaas uit de oven te serveren.
Wat serveer je bij varkenshaas uit de oven?
Omwikkel de varkenshaas voor het bakken met ontbijtspek of bijvoorbeeld Italiaanse pancetta voor nóg meer smaak en een krokante bite. De tijm en rozemarijn maken dit gerecht helemaal af en geven het een heerlijke volle smaak. Dit gerecht is een grote favoriet als hoofdgerecht met vlees voor het kerstdiner. Maar wat serveer je bij varkenshaas uit de oven? Wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde spruitjes, een gegrilde rode biet & kaas salade en natuurlijk gebakken aardappels met tijm en rozemarijn. Hij past ook perfect bij een van deze 6x aardappelpuree variatie recepten of simpelweg gebakken krieltjes. Dit zorgt voor heerlijke (winterse) combinaties voor bij varkenshaas uit de oven en ben benieuwd wat je er van vindt?
Recept video: Varkenshaas in ontbijtspek jasje
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Varkenshaas uit de oven (met spek)
Dit is voor mij toch wel het ultieme recept voor op de kersttafel: een varkenshaas uit de oven! Deze varkenshaas is omwikkeld met heerlijk zoute en krokante spek, waar tijm en rozemarijn in is meegebakken.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 1 varkenshaas van ca. 300 gram
- 100–150 gr ontbijtspek
- versgemalen peper
- 1 tak rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 rode uien
- 400 gram (kastanje) champignons,
- olijfolie of boter, om in te bakken.
Extra:
- koeken- of hapjespan
- kleine rechthoekige ovenschaal
Instructions
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht. Vet de ovenschaal licht in met olie.
- Verhit ondertussen de koeken- of hapjes pan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas heel kort (!) rondom aan. Het gaat hierbij puur om het dichtschroeien van de buitenkant – zo blijven de sappen het beste bewaard namelijk. Zet daarna het vuur uit en laat iets afkoelen.
- Leg de plakken spek uit op het aanrecht (of een snijplank), het liefst in een V-vorm en waarbij de uiteindes een beetje overlappen. Bestrooi dit met versgemalen peper.
- Ris de tijm en rozemarijn van de takjes en hak dit grof. Verdeel dit ook over de spek.
- Leg nu de gebakken varkenshaas in het midden van de spek lap en vouw de plakken spek om de varkenshaas heen: je pakt hem dus als het ware in. Plaats hierna in de ovenschaal.
- Pel de ui en snijd in parten. Boen de champignons schoon en snijd in kwarten. Hussel deze om met een scheutje olijolie, peper en (beetje) zout, en rangschik om de varkenshaas heen.
- Bak de varkenshaas in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten. Snijd de varkenshaas uit de oven daarna in plakken en serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Je kunt deze varkenshaas uit de oven heel goed voorbereiden voor het kerstdiner. Je kunt stappen 2 t/m 6 namelijk tot een dag van tevoren doen. Laat de varkenshaas tussendoor goed afkoelen en bewaar daarna afgedekt in de koelkast. Alleen 30 minuten van tevoren uit de koeling halen en de oven voorverwarmen om verder af te bakken volgens recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf gegrilde varkenshaas uit de oven maken!