Christmas is comming! En ik kijk nu al enorm uit naar het kerstdiner! Serveer dan bijvoorbeeld eens deze geroosterde bietjes uit de oven, met feta en balsamico.
Heel eenvoudig voor te bereiden in de oven, en vervolgens hoef je deze alleen nog even kort op smaak te brengen en te garneren. Daarom is dit een typisch gerecht voor de feestdagen: je houdt namelijk op de avond zelf meer tijd over voor je gasten.
Rode bietjes hebben een aardse smaak, die perfect past bij de koude wintermaanden. Rode bietjes zitten boordevol foliumzuur, die ik als zwangere vrouw momenteel heel goed kan gebruiken. Maar daarnaast voorkomen ze ook een hoge bloeddruk. Deze geroosterde bietjes uit de oven worden lekker zoet van smaak, door het gebruik van balsamico. En de hartige feta vormt dan een perfecte tegenhanger. Echt een mooi bijgerecht voor op de kersttafel straks.
Recept voor geroosterde bietjes uit de oven:
(Bijgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 1 rode ui,
- 750 gram rauwe, rode bietjes,
- 3 takjes tijm,
- 3 eetlepels olijfolie,
- 2 eetlepels pijnboompitten,
- 150 gram feta kaas,
- 2-3 eetlepels balsamico,
- peper & zout.
Extra:
- ovenschaal,
- oven,
- kleine koekenpan met anti-aanbaklaag.
Bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten oventijd.
Bereidingswijze geroosterde bietjes:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
- Pel de rode ui en snijd deze in dunne parten. Schil vervolgens de bietjes en snijd deze ook in dunne parten. Ris de tijm van de takjes.
- Doe de uien en bieten in de ovenschaal met de olijfolie, tijm en breng op smaak met peper & zout. Hussel de groente goed door elkaar en rooster in de oven gedurende 45 minuten.
- Ondertussen bak je de pijnboompitten even kort aan in de koekenpan, totdat ze gaan kleuren. Schep uit de pan en laat afkoelen.
- Verdeel de geroosterde bietjes met rode ui over een serveerschaal of bord en verkruimel hier de feta overheen. Sprenkel hier vervolgens de balsamico overheen. Tot slot garneer je de geroosterde bietjes met de pijnboompitten en de overgebleven stukjes tijm.
Kersttip: deze geroosterde bietjes kun je alvast een dag van tevoren voorbereiden. Laat goed afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje in de koeling. Dan hoef je op kerstavond deze alleen kort te verwarmen (of niet) en de feta en balsamico er over te verdelen.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Wat gaaf! Dit recept ga ik zeker proberen. Ik zelf heb geroosterde bietjes nog nooit geprobeerd. Ik heb trouwens wellicht een interessant webshop gevonden voor jou: daar heb ik al mijn keuken gerei gekocht. Ik weet niet of je er wat aan hebt maarja.