• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Turkse gebakken rijstpudding (Sütlaç)

Turkse gebakken rijstpudding (Sütlaç)

14 juni 2023 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

De Turkse keuken staat natuurlijk bekend om zoete versnaperingen en lekkernijen. Omdat rijst ook veel gebruikt wordt in de Turkse keuken, leek het mij leuk om hier ook eens een dessert van te maken. Dat werd Sütlaç, een zoete Turkse gebakken rijstpudding die echt heerlijk is na een kruidige Turkse maaltijd.

Rijstpudding als dessert of Turks nagerecht

Afgelopen week heb ik een aantal dagen gewijd aan de Turkse keuken dus er komen heerlijke recepten aan. Niet alleen aten we een verrukkelijke Kumpir (gepofte aardappel) voor de lunch. Maar voor s’avonds maakte ik ook deze Turkse gebakken rijstpudding die Sütlaç (suut-latsj) genoemd wordt. Een rijstepap is in veel landen al een bekend en geliefd ontbijt. Maar een rijstpudding gaat nog een stapje verder: er wordt meer melk en suiker aan toegevoegd en hij wordt ook nog eens ingedikt met maizena tot een echte dessert pudding. Vaak stopt men het schaaltje nog even een paar minuten onder de grill om de bovenkant te laten karameliseren- zoals je met Crème brûlée bijvoorbeeld ook doet. Het geeft net even wat meer smaak ook!

recept Turkse gebakken rijstpudding Sutlac © bettyskitchen.nl
recept Turkse gebakken rijstpudding Sutlac © bettyskitchen.nl

Nog meer Turkse zoete lekkernijen om van te smullen

Nu is deze Turkse gebakken rijstpudding een regelrecht dessert of nagerecht, maar die Turken houden wel van lekker zoet snoepen hoor. Laten we vooral de bekende zoete lekkernijen zoals ‘Turks Fruit’ en het mierzoete Baklava met pistachenoten niet vergeten! (Die laatste inspireerde mij overigens ook to een ontbijt baklava cruffin maken!) Maar in de koekjes afdeling kun je ook heerlijk snoepen van Ghorayeba (ook wel Kurabiye) dat zijn knapperige koekjes met Ghee in plaats van boter. Daarnaast komt er binnenkort ook nog een recept voor Basbousa online – dat is een doordrenkte griesmeelcake die je vast en zeker ook eens wilt proeven! Bekijk hier al onze recepten uit de Turkse Keuken op een rijtje.


Print

recept: Turkse gebakken rijstpudding (Sütlaç)

recept Turkse gebakken rijstpudding Sutlac © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

Sütlaç is een bekende Turkse gebakken rijstpudding met rozenwater en pistache. Het wordt geserveerd als dessert of zoet nagerecht met in melk gekookte rijst. Het is heel makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 8 personen 1x

Ingredients

Scale
  • 175 gram risotto rijst
  • 200 ml water
  • 1 liter melk
  • 150 gram suiker
  • 2 tl vanille extract (of gebruik halve uitgeschraapte vanille peul)
  • 40 gram maizena
  • 1 –2 el. rozenwater
  • (optioneel) gehakte pistachenoten

Extra:

  • 8 ovenvaste schaaltjes (bijv. BK Cocottes of tapas schaaltjes)

Instructions

  1. Stop de rijst en water in een pannetje en breng aan de kook. Verlaag direct het vuur en laat 5-10 minuten zachtjes sudderen terwijl je af en toe nog even doorroert. De rijst zal nagenoeg droogkoken.
  2. Schenk nu driekwart van de melk erbij en voeg suiker en vanille toe. Breng aan de kook, verlaag dan het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Verwarm nu tevens de grill van de oven voor.
  4. De overgebleven kwart van de melk roer je in een kommetje of glas los met de maizena. Giet dit bij de rijst, verhoog het vuur en laat 5 minuten, onder regelmatig doorroeren, indikken.
  5. Haal de pan van het vuur en roer het rozenwater er door. Schep daarna de rijstebrij uit over de schaaltjes. Plaats deze op een rooster op de hoogste stand – dus net onder de grill – in de oven. Het is de bedoeling dat de bovenkant van de rijstpudding gaat karameliseren, maar let op! het geheel verbrand vrij snel !
  6. Laat daarna de schaaltjes volledig afkoelen op het aanrecht en zet daarna nog een aantal uren in de koelkast om de pudding echt volledig op te laten stijven.

Afiyet Olsun! (=eet smakelijk!)

Notes

Je kunt de pudding gerust nog een dagje langer in de koelkast laten staan, dus ideale prepping voor een feestje!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept Turkse gebakken rijstpudding Sutlac © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken deze Turkse gebakken rijstpudding genaamd Sütlaç.

recept Turkse gebakken rijstpudding Sutlac © bettyskitchen.nl

Category: Nagerechten Tags: Glutenvrij, maizena, melk, pistachenoten, pudding, rijst, risotto, rozenwater, suiker, Turkse keuken, vanille, vegetarisch, zoet

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Broodje pulled aubergine (vegetarisch)
Volgend bericht: Croissants met Griekse salade »

Lees Interacties

Reacties

  1. Michelle

    23 december 2024 om 1:14 am

    De smaak is heerlijk maar of de verhoudingen kloppen niet of ik doe iets verkeerd. Want bij mij is het uiteindelijke resultaat veel te dik. Kom er amper met me lepel in. Het gaat ook helemaal opbollen onder de grill misschien is dat wat er mis gaat. Heb het nu 3 keer gemaakt

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 januari 2025 om 2:36 pm

      Hi Michelle,

      dat is ook de bedoeling bij een pudding. Het kan zijn dat jij rijstepap verwachtte, maar dat is een compleet ander recept. (bijv. https://bettyskitchen.nl/zoete-rijstepap-ontbijt-maken/ )
      Ik ben blij dat het je wel lekker gesmaakt heeft.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee