De Turkse keuken staat natuurlijk bekend om zoete versnaperingen en lekkernijen. Omdat rijst ook veel gebruikt wordt in de Turkse keuken, leek het mij leuk om hier ook eens een dessert van te maken. Dat werd Sütlaç, een zoete Turkse gebakken rijstpudding die echt heerlijk is na een kruidige Turkse maaltijd.
Rijstpudding als dessert of Turks nagerecht
Afgelopen week heb ik een aantal dagen gewijd aan de Turkse keuken dus er komen heerlijke recepten aan. Niet alleen aten we een verrukkelijke Kumpir (gepofte aardappel) voor de lunch. Maar voor s’avonds maakte ik ook deze Turkse gebakken rijstpudding die Sütlaç (soet-latsch) genoemd wordt. Een rijstepap is in veel landen al een bekend en geliefd ontbijt. Maar een rijstpudding gaat nog een stapje verder: er wordt meer melk en suiker aan toegevoegd en hij wordt ook nog eens ingedikt met maizena tot een echte dessert pudding. Vaak stopt men het schaaltje nog even een paar minuten onder de grill om de bovenkant te laten karameliseren- zoals je met Crème brûlée bijvoorbeeld ook doet. Het geeft net even wat meer smaak ook!
Nog meer Turkse zoete lekkernijen om van te smullen
Nu is deze Turkse gebakken rijstpudding een regelrecht dessert of nagerecht, maar die Turken houden wel van lekker zoet snoepen hoor. Laten we vooral de bekende zoete lekkernijen zoals ‘Turks Fruit’ en het mierzoete Baklava met pistachenoten niet vergeten! (Die laatste inspireerde mij overigens ook to een ontbijt baklava cruffin maken!) Maar in de koekjes afdeling kun je ook heerlijk snoepen van Ghorayeba (ook wel Kurabiye) dat zijn knapperige koekjes met Ghee in plaats van boter. Daarnaast komt er binnenkort ook nog een recept voor Basbousa online – dat is een doordrenkte griesmeelcake die je vast en zeker ook eens wilt proeven! Bekijk hier al onze recepten uit de Turkse Keuken op een rijtje.
recept: Turkse gebakken rijstpudding (Sütlaç)
Sütlaç is een bekende Turkse gebakken rijstpudding met rozenwater en pistache. Het wordt geserveerd als dessert of zoet nagerecht met in melk gekookte rijst. Het is heel makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker!
- Yield: 8 personen 1x
Ingredients
- 175 gram risotto rijst
- 200 ml water
- 1 liter melk
- 150 gram suiker
- 2 tl vanille extract (of gebruik halve uitgeschraapte vanille peul)
- 40 gram maizena
- 1 –2 el. rozenwater
- (optioneel) gehakte pistachenoten
Extra:
- 8 ovenvaste schaaltjes (bijv. BK Cocottes of tapas schaaltjes)
Instructions
- Stop de rijst en water in een pannetje en breng aan de kook. Verlaag direct het vuur en laat 5-10 minuten zachtjes sudderen terwijl je af en toe nog even doorroert. De rijst zal nagenoeg droogkoken.
- Schenk nu driekwart van de melk erbij en voeg suiker en vanille toe. Breng aan de kook, verlaag dan het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Verwarm nu tevens de grill van de oven voor.
- De overgebleven kwart van de melk roer je in een kommetje of glas los met de maizena. Giet dit bij de rijst, verhoog het vuur en laat 5 minuten, onder regelmatig doorroeren, indikken.
- Haal de pan van het vuur en roer het rozenwater er door. Schep daarna de rijstebrij uit over de schaaltjes. Plaats deze op een rooster op de hoogste stand – dus net onder de grill – in de oven. Het is de bedoeling dat de bovenkant van de rijstpudding gaat karameliseren, maar let op! het geheel verbrand vrij snel !
- Laat daarna de schaaltjes volledig afkoelen op het aanrecht en zet daarna nog een aantal uren in de koelkast om de pudding echt volledig op te laten stijven.
Afiyet Olsun! (=eet smakelijk!)
Notes
Je kunt de pudding gerust nog een dagje langer in de koelkast laten staan, dus ideale prepping voor een feestje!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken deze Turkse gebakken rijstpudding genaamd Sütlaç.
Geef een reactie