• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Crème brûlée

Crème brûlée

9 december 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Als er een gerecht is dat voor mij met kerst is verbonden, dan is het wel de Crème brûlée! Letterlijk betekenis is ‘gebrande room’. Deze kleine, roompuddinkjes met vanille en een krokante ‘gebrande’ suikerlaag bovenop zijn de perfecte afsluiter van een kerst diner en liefhebber van velen!

Wat is creme brulee?

Crème brûlée is een soort romige pudding, een custardachtig nagerecht (met vanille dus), met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, maar ook in de landen er omheen zijn nagerechten met ‘gekookte’ room erg bekend. Deze desserts zijn volromig van smaak, vaak niet te zoet en smelten op de tong. Het is een feestje en een mooie afsluiter voor de smaakpapillen, na een lang kerstdiner. Daarnaast is Crème brûlée vrij makkelijk te maken en voor te bereiden. Ideaal om een dag van tevoren of s’ochtends al de koelkast in te schuiven. Het kerstdessert dient namelijk een aantal uren op te stijven. En na afloop van het kerstdiner zet je daarna in een paar minuten een geweldig kerstdessert op tafel. Ook lekker: deze pittige crème brûlée variant met chocolade.

Heb je eiwitten over na het maken van Crème brûlée ? Die kun je dan weer fantastisch gebruiken in andere recepten! Check hier wat je allemaal kunt doen met overgebleven eiwitten!

recept creme brulee maken © bettyskitchen.nl
recept creme brulee maken © bettyskitchen.nl
recept creme brulee maken © bettyskitchen.nl

Nog meer romige desserts voor kerst!

Niet alleen de Crème brûlée is een klassieker voor kerst, maar ik heb nog meer romige desserts voor kerst in petto voor jullie! Want in Italië is men ook dol op desserts met ‘gekookte room’. Dus deze panna cotta met aardbeien en basilicum is ook een aanrader voor de feestdagen! En laten we natuurlijk de Italiaanse klassieker Tiramisu niet vergeten! Maar ook deze Cappuccino-pavlova is een echte aanrader hoor! Naast dit alles is slagroom natuurlijk ook het hoofdbestanddeel voor zelf roomijs maken, dus leef je uit tijdens de feestdagen! Check hier nog veel meer lekkere kerstdesserts op een rijtje!

recept creme brulee maken © bettyskitchen.nl

Print

recept: Crème brûlée maken

recept creme brulee maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Als er een gerecht is dat voor mij met kerst is verbonden, dan is het wel deCrème brûlée! Letterlijk betekenis is ‘gebrande room’. Deze kleine, roompuddinkjes met vanille en een krokante ‘gebrande’ suikerlaag bovenop zijn de perfecte afsluiter van een kerst diner en liefhebber van velen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + koelen
  • Cook Time: 45 minuten
  • Total Time: 5.5 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Dessert
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 ml slagroom
  • 1 vanille stokje
  • 5 eierdooiers
  • 75 gr fijne suiker
  • roomboter

Topping:

  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el fijne suiker

Extra:

  • 4 ramequins
  • garde
  • ruime ovenschaal
  • kleine gasbrander of oven

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden ( 135 hetelucht). Vet de ramequins in met een beetje boter en zet apart.
  2. Schenk de slagroom in een pannetje. Snijd de vanille peul in de lengte door en schraap het merg er uit *. Voeg het merg toe aan de slagroom en verwarm dit op middelhoog vuur maar breng het net aan tegen de kook. Laat daarna op laag vuur trekken gedurende 5 minuten en zet daarna het vuur uit.
  3. Klop met de hand ondertussen de eidooiers los met de fijne suiker tot het ‘bleker’ en in hoeveelheid verdubbeld is.
  4. Voeg vervolgens de warme room in een dun straaltje bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Giet vervolgens de roomvulling in de ramequins. Plaats de ramequins in een ruime ovenschaal en vul de schaal met gekookt water totdat de ramequins voor de helft onder staan.
  5. Plaats de ovenschaal voorzichtig op een rooster in het midden van de oven en bak de room creme bakjes gedurende 40 – 45 minuten in de oven. De bovenkant dient gestold te zijn maar hij mag voor de rest nog ‘wiebelig’ zijn.  Haal de ramequins uit de waterbak en plaats op een rooster. Laat ze gedurende 30 minuten afkoelen. Dek daarna de schaaltjes af en zet in de koelkast om minstens 4 uren helemaal af te koelen en op te stijven. (Hele nacht kan dus ook!)
  6. Vlak voor het serveren roer je de suikers voor de topping door elkaar en bestrooi de ramequins elk met een eetlepel suikermix. Verwarm de suikerlaag met behulp van een kleine gasbrander tot de suiker smelt. Laat daarna eventjes uitharden tot karamel. Tip van Betty: maak een dubbele hoeveelheid suiker topping en voer dit bestrooien en branden 2x uit voor een lekker dik krokant suikerlaagje.
  7. Heb je geen gasbrander? Verwarm dan de grill van de oven voor op de hoogste stand. Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met de suiker topping. Zet ze op een rooster in de hoogste rail – net onder de grill dus –  en laat deze de suiker bruin kleuren. Let op! dit heeft vaak maar een minuutje nodig! Serveer direct!

Eet smakelijk! groetjes, Betty

Notes

No Waste Tip: je uitgeschraapte vanillepeul kun je gebruiken om vanille extract mee te maken. Of steek in een potje suiker en maak hier je eigen vanille suiker mee. Check hier overigens ook recepten voor je leftover eiwitten!

Keywords: slagroom, eieren, suiker, vanille, kerst

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept creme brulee maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor zelf crème brûlée maken.

Category: Nagerechten Tags: Crème brûlée, custard, dessert, eieren, flan, Glutenvrij, kerst, slagroom, suiker, vanille, vanillestokje

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 15x Stoofvlees Recepten
Volgend bericht: Fake Tartare van tomaat »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#WEEKMENU

Deze zomer gaan we elke week op bezoek naar een ander vakantieland. Check hier alle thema weekmenu's!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Meest Gelezen

  • recept broodje gyros met pita en salade © bettyskitchen.nl GRIEKENLAND Weekmenu
  • tagliatelle met blauwe kaas ITALIE Weekmenu
  • recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl Saganaki (Griekse gebakken kaas)
  • recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl Griekse Walnoten cake (karidópita)
  • recept broodje gyros maken met pita Broodje Gyros maken

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#BBQ

recept loaded fries met kaas en bacon © bettyskitchen.nl

Loaded Fries met kaas en bacon

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept carpaccio van gerookte zalm © bettyskitchen.nl

Carpaccio van gerookte zalm

recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

Saganaki (Griekse gebakken kaas)

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in