Tijdens het koude weer, vind ik het heerlijk om stoofvlees te maken. Er gaat dan niet boven een lekker stukjes mals vlees, zoals deze sukadelappen met hutspot, die spontaan op je tong smelt.
Misschien komt het omdat ik zo lekker bezig ben met winterse recepten, maar ik kreeg ineens zin in stoofvlees en aardappels… Dus ik naar de winkel voor sukadelappen en daarbij maak ik een lekkere hutspot gemaakt van zoete bospeentjes in plaats van winterwortel.
De bospeen maakt de hutspot een tikkeltje zoeter. En met die vrolijke oranje kleur in je pan en een zoete bite van de worteltjes: krijg je helemaal zin in de lente!
Je kunt de sukadelappen ook een dag van te voren bereiden, en de volgende dag alleen even een beetje opwarmen in de braadpan. Ik bak geregeld in de avonduren mijn stoofvlees voor de volgende dag. Want als je uit het werk komt wil je meteen kunnen eten, en niet nog 3 uur wachten tot het vlees gaar is.
Recept: Sukadelappen met hutspot (van bospeen)
Prep
Total
Ingredients
- 750 gram sukadelappen (4 lappen),
- olijfolie of bakboter,
- peper & zout,
- 3 sjalotjes,
- 1 grote knoflookteen,
- 500 ml runderbouillon,
- 15 jeneverbessen,
- 6 kruidnagels,
- 2 laurierblaadjes,
- 300 ml rode wijn.
Voor de hutspot:
- 1 kilo kruimige aardappels,
- 2 uien,
- een tros bospeentjes,
- 1 theelepel zout,
- 50 gram boter.
- scheut (warme) melk.
Instructions
- Dep de sukadelappen droog met keukenpapier. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Verhit de olie of bakboter in een grote braadpan, en bak hierin de sucade lappen rondom bruin. Haal de sukadelappen uit de pan en breng op smaak met een beetje (!) zout en flink wat peper.
- Bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes en knoflook gedurende 1 minuut. Voeg de sukadelappen daarna weer toe en schenk hierop de bouillon. Voeg de jeneverbessen, kruidnagels en laurier toe en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag, en laat 90 minuten stoven. Voeg na 90 minuten de wijn toe en laat nog 60- 90 minuten stoven (afhankelijk van hoe dik je de saus wil hebben).
- Maak ondertussen de hutspot: Schil de aardappels en snijd in parten. Pel de uit en snijd in parten. Was en schrap de bospeen en snijd in plakjes van 5 mm. Breng dit alles met de zout aan de kook in een pan water. (Zorg dat alles nét onder water staat).
- Laat 20-25 minuten doorkoken. Giet hierna af en gebruik een pureestamper om hier hutspot van de maken. Voeg op het laatst de boter toe en stamp nog even door. (hierdoor wordt het extra smeuïg).
- Verwijder de laurier en kruidnagels uit de saus en serveer de sukadelappem met hutspot.
Courses Hoofdgerecht met vlees
Cuisine Hollandse keuken
Ga jij dit recept ook maken?
Tag @bettyskitchennl op Instagram en plaats hashtag #BettyskitchenNL.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Snelkook versie voor diegenen met een snelkookpan:
Bereid bovenstaande stappen in een snelkookpan. Zet de pan op de hoogste (vlees)stand, en laat 45 minuten koken. Giet daarna de inhoud over in een hapjespan, (het is nog vrij waterig) en breng aan de kook. In 15-20 minuten kook je het vocht in tot een dikke saus. Wel goed blijven roeren zodat de bodem niet aankoekt!
Ik heb bij gebrek aan gewone uit wel eens rode ui gebruikt .
Hier wordt de hutspot ook zoeter en zachter van smaak .
Groetjes leonard
Dank je wel Leonard, voor het delen van jou tip!
Dat gaat inderdaad heel lekker smaken 🙂