Op maandag eten we vegetarisch en daar past deze Spaanse tortilla met geitenkaas uitstekend bij! Met plakjes aardappel en ei als basis, heb je ook meteen een glutenvrije maaltijd te pakken! En qua vulling kun je er lekker mee variëren! Voor ieder wat wils zeg maar.
Zelf een Spaanse Tortilla maken
De Meatless Monday van vandaag is deze voedzame Spaanse tortilla met peterselie, geitenkaas en bosui. Voor als je nog nooit eerder van Spaanse tortilla hebt gehoord; dit is een soort opper-omelet met aardappel als lekker vullende basis. Een Spaanse tortilla heeft dus niks te maken met een Mexicaanse tortilla wrap gemaakt van deeg. De Spaanse tortilla is, zoals de naam al verklapt, een populair gerecht in Spanje. Ik heb het dan ook geregeld gegeten tijdens een vakantie en stedentrip. Hoog tijd om er weer eens zelf een recept mee te maken! Dit gerecht is immers heel geschikt voor een vegetarische maaltijd.
Variatietips Spaanse Tortilla
De versie in dit recept heb ik vrij basic gehouden, soms hou ik namelijk wel van less is more. Maar je kunt er naar wens zelf nog allerlei ingrediënten aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan champignons, paprika, tomaat of chorizo (als je geen voorkeur hebt voor een vegetarisch maaltje). Eerder maakte ik bijvoorbeeld ook deze tortilla met geitenkaas of ga voor mini tortillas met champignons. Ook een aanrader!
Recept: Spaanse tortilla met geitenkaas recept
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Spaanse keuken
Ingredients
- 7 eieren
- 750 gram vastkokende aardappels
- 4 teentjes knoflook
- 2 bosuitjes
- 2 witte uien
- 100 ml. slagroom
- 125 gram geraspte geitenkaas
- 8 takjes verse peterselie
- Peper en zout
- 2 el. olijfolie
Instructions
- Breng een flinke pan met water en wat zeezout aan de kook voor de aardappels. Schil de aardappels en snij ze in dunne plakken. Voeg de plakken toe aan het water, breng weer aan de kook en kook ze binnen 20-25 minuten gaar. Prik er even met een vork in om te controleren of ze goed gaar zijn.
- Ondertussen snij je de witte ui en bosuitjes heel fijn. Pers de teentjes knoflook ook alvast uit en knip de verse peterselie.
- Pak een kom en breek daarin de eieren. Kluts de eieren los met de slagroom. Roer vervolgens de bosui, knoflook, peterselie, 50 gram geraspte geitenkaas en naar eigen smaak zout en peper erdoorheen.
- Zodra de aardappels gaar gekookt en afgegoten zijn, zet je een koekenpan op het vuur waar je de Spaanse tortilla in gaat maken. Verwarm 2 el. olijfolie en zorg dat ook de randen van de pan goed ingevet zijn.
- Bak de versnipperde witte uitjes kort voor op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de aardappels toe. Verdeel de aardappels goed over de pan. Giet vervolgens het ei-mengsel eroverheen. Schud de pan licht zodat het ei-mengsel zich goed vermengd in de pan. Plaats een deksel op de pan en zet het vuur zacht.
- Laat de tortilla voor 20 minuten zachtjes doorgaren. Daarna snij je voorzichtig met een mesje langs de randen om hem los te maken en keer de tortilla om. Gebruik hier eventueel een bord bij. Strooi de geitenkaas over de tortilla en laat het nog 10 minuten zachtjes doorgaren.
- Voor het aansnijden laat je de Spaanse tortilla een beetje afkoelen. En dan: genieten maar!
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Bewaartip: heb je een paar punten Spaanse tortilla over? Bewaar die dan goed afgedekt in de koelkast voor de lunch de dag erna! Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten en neemt het makkelijk mee in een bakje of stuk folie.
Geef een reactie