• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Zelf wafels maken

Zelf wafels maken

10 juli 2018 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Weekend & wafels horen voor mij bij elkaar! Maar wist je dat zelf wafels maken helemaal niet moeilijk is? Ik heb een makkelijk basis recept voor wafels, die altijd heerlijk uitpakken

Verschillende soorten wafels?

Er zijn heel veel verschillende soorten wafels! Denk aan de Brusselse wafel, een standaard rechthoek bestrooid met poedersuiker. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de Luikse wafel, diemeer een rondje is en grote stukken suiker bevat. In Nederland hebben we weer hele dunne wafels, waar we bijvoorbeeld stroop tussen stoppen. Het hoorntje voor je bolletje ijs is eigenlijk ook een opgerolde wafel.

zelf wafels maken recept © bettys kitchen

Variëren met wafel recepten

Naast deze klassiekers kun je nu heel veel verschillende recepten op het web vinden voor bijvoorbeeld ook hartige wafels en zelfs wafels met groente in het beslag. Ook kun je verschillende soorten meel uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije wafels van amandelmeel en boekweit Maar deze prachtige red velvet wafels met roomkaas topping zijn ook een aanrader! Voor diegenen die een low carb of keto lifestyle er op nahouden vind je zelfs het recept voor de immers populaire Chaffles wafels met kaas hier terug! Wist je dat je zelfs de melk en bakpoeder kunt vervangen in wafelrecepten door karnemelk? Varieer dus lekker met het zelf wafels maken. Ook leuk: ‘Croiffles’ wafels van croissantdeeg maken !

zelf wafels maken recept © bettys kitchen

Makkelijk zelf wafels maken

Essentieel is natuurlijk een wafelijzer! Voor deze foto’s gebruikte ik een klein wafelijzer met hartjes vorm. Maar de echte pro gaat natuurlijk voor een XL wafelijzer met groot vermogen en kantelbaar systeem. Die laatste heeft nu maar even een vast plekje op het aanrecht gekregen. Want sinds een paar maanden is dochterlief ook helemaal weg van wafels. Dus ik het weekend kan ik nu snel en makkelijk zelf wafels maken! Hieronder deel ik in ieder geval mijn basisrecept voor wafels maken.


Heb je nog geen wafelijzer in huis?

Voor de beginner:

Voor de wafel koning:


Print

Zelf wafels maken recept basis

zelf wafels maken recept © bettys kitchen
Print Recipe

Met dit basis recept voor zelf wafels maken, zet je in een mum van tijd overheerlijke wafels op tafel! ideaal voor het ontbijt of een uitgebreide (weekend)brunch!

  • Prep Time: 5 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 4–6 stuks 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 200 ml (plantaardige) melk,
  • 2  eieren,
  • 80 gram gesmolten roomboter OF 5 eetlepels zonnebloemolie (net wat je in huis hebt)
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel *,
  • 3 eetlepels (vanille)suiker, 
  • kwart theelepel kaneel,
  • halve theelepel bakingsoda.

(* Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Maak hem zelf door 180 gram bloem te mengen met 2 theelepels bakpoeder.)

Toppings: poedersuiker, bruine suiker, stroop, honing, vers fruit, pindakaas, chocopasta of zelfs hagelslag 🙂

Instructions

  1. Kluts de melk met de eieren door elkaar. Voeg de (beetje afgekoelde!) boter of olie toe en roer goed door.
  2. Meng in een separate kom het zelfrijzend bakmeel, vanille suiker, kaneel en bakingsoda door elkaar. Gebruik een garde om vervolgende de ‘droge’ ingredienten door de ‘natte’ mix te kloppen. Mag best even stevig kloppen doorkloppen hoor om alle klontjes te verwijderen.
  3. Verwarm je wafelijzer. Je kunt eventueel de wafelplaten inkwasten met een beetje extra zonnebloem olie. Maar dit hoeft niet perse.
  4. Schep 2 sauslepels wafelbeslag in het wafelijzer. Mocht je gebruik maken van een XL plaat met twee (rechthoekige) wafelijzers, dan is het dus 2 lepels per vorm. Bij mij zijn de wafels in ca. 1 minuut gaar, maar dit ligt ook aan de instellingen van je apparaat, hittestand en vermogen. Dus oordeel zelf.
  5. Zo zie je maar: zelf wafels maken is niet moeilijk. Serveer ze alleen wel lekker warm, dus direct uit het apparaat op je bord en beleggen met je favoriete toppings 🙂

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

zelf wafels maken recept © bettys kitchen

PS. Mocht je een wafelijzer willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate links, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: Ontbijt Recepten Tags: baking soda, bakpoeder, basis recept, bloem, brunch, eieren, melk, suiker, vanille, wafels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Spaanse tortilla met geitenkaas
Volgend bericht: Pizza met Nutella »

Lees Interacties

Reacties

  1. Angelina

    21 december 2020 om 1:53 pm

    Heb de hartjeswafels gemaakt met het daarbij behorende recept. Alles volgens recept gedaan, helaas bleven de wafels plat als pannenkoeken. Zeer jammer

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl Zelf Roti Plaat maken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in