De Meatless Monday van vandaag zijn deze lekkere mini tortillas met champignons en Manchego kaas. Ideaale formaat voor tapas of als borrelhapje.
Tortillas met champignons
Tortilla is een typisch Spaans gerecht! Normaliter bak je deze omelet met aardappels in een koekenpan (check hier het basisrecept voor Tortilla maken) en dit recept voor Tortillas met champignons kun je ook in een koekenpan bereiden (dinertip for 2!) Maar ter variatie maken we vandaag mini tortillas in een muffinvorm. Dat zijn meteen overheerlijke hapklare hapjes voor je tapas feestje of borrel.


Nog meer tortilla recepten
Vroeger was de tortilla een gerecht voor de armen, want de ingredienten zijn relatief goedkoop, maar wel heel voedzaam. Bovendien kun je het vullen met wat je ook maar hebt liggen in de koelkast. Ideaal dus voor kliekjes groente en vlees op maken. Naast deze mini tortillas met champignons kun je ook een varieren door deze tortilla met geitenkaas te maken. Ook lekker: gebakken patatas met pittige bravas saus. Check hier nog veel meer lekkere tapas recepten!
Recept: Tortilla met champignons
Deze mini tortillas met champignons en manchego kaas zijn lekker klein van formaat en ideaal als tapas of borrelhapje. Steek er een prikker met zwarte olijf of gebakken champignon in en serveer als pincho. Het is een soort ei muffin met plakjes aardappel.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: tapas
- Cuisine: Spaanse keuken
Ingredients
- 250 gram panklare aardappel schijfjes,
- 1 bosui,
- 1 witte ui,
- 2 teentjes knoflook,
- 250 gram champignons,
- 5 eieren
- 200 gram volle kwark
- 75 gram manchego kaas
- 1 eetlepel gedroogde oregano,
- Peper en zout
- olijfolie.
Extra:
- Muffintray voor 12 stuks
- bakspray of gebruik muffinvormpjes.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Vet de muffinvorm in met bakspray of leg er papieren muffinvormpjes in.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelschijfjes gedurende 8-10 minuten (check de verpakking). Je kunt ook normale kruimige aardappels gebruiken, kook deze dan wel even 10 minuten voor, laat afkoelen en snijd in plakjes. Schep daarna uit de pan en zet apart.
- Snij de ui, bosui en knoflook fijn en de champignons in plakjes. Verwarm opnieuw olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui totdat deze glazig wordt. Voeg vervolgens de bosui, knoflook en champignons toe en bak deze 5 minuten mee. Schep er tot slot de gebakken aardappels doorheen en zet het vuur uit. Verdeel daarna de groente over de 12 muffinvormpjes.
- Breek de eieren in een kom en kluts ze samen met de kwark en ongeveer de helft van de Manchego kaas. Breng op smaak met zout en peper en giet de eieren over de muffin vormpjes. Ze zullen nu voor ongeveerl 3/4 vol zitten.
- Schuif de muffintray in de oven en bak de mini tortillas met champignons gedurende 20/25 minuten. Laat daarna 5 minuten in de vorm afkoelen alvorens ze uit de vorm te halen.
- Bestrooi met de rest van de Manchego kaas en serveer direct. Heerlijk met wat aioli erbij.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Deze mini tortillas zijn afgekoeld ook heel lekker. Ideaal voor de volgende dag als take away lunch!
Keywords: tapas, tortilla, champignons, aardappels, eieren, kaas

Hi! Kan in plaats van kwark ook Griekse yoghurt gebruikt worden?