Print

Recept: Sajoer Boontjes (sambal goreng buncis)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze Sambal goreng Buncis zijn een zeer geliefd groente bijgerecht voor een Indonesische rijsttafel! Hierbij ga je namelijk kousenband of sperziebonen wokken in sambal. De knapperige groenten krijgen een beetje pit en zijn goed te combineren met heel veel verschillende gerechten uit deze keuken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 - 6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: wokken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 800 gram sperziebonen (of kousenband)
  • 1 stengel citroengras
  • 3 citroenblaadjes (djoeroek poeroet)
  • 40 gram santen
  • 160 ml water
  • 3 el gebakken uitjes (kant-en-klaar)

Voor de sambal goreng:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el palmsuiker
  • 1 tl gemalen laos (of gember)
  • ½ tl zout
  • ½ tl trassie
  • 1 el ketjap manis
  • 50 gram tomatenpuree

Extra:

  • wok

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water om de sperziebonen gedurende 8 minuten net niet beetgaar te koken.
  2. Vervolgens ga je de sambal goreng maken. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd het harde stukje van de citroengras. Snijd de citroengras in de lengte 2x door (tot 4 repen) en hak vervolgens in hele fijne stukjes. Voeg de zonnebloemolie toe aan een hete wok en frituur hierin de ui, knoflook en citroengras tot ze lichtbruin kleuren (5 – 10 minuten).
  3. Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout, trassie, ketjap en tomatenpuree toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
  4. Vervolgens voeg je de santen en water toe en roer goed los tot een saus die je nog even een paar minuten verwarmt. Leg daarna de voorgegaarde boontjes in de sambal en wok het geheel gedurende 5 minuten
  5. Bestrooi de Sambal Goreng Buncis voor het serveren met de gefrituurde uitjes en serveer direct.

Selamat Makan! (= eet smakelijk)

Notes

In plaats van 40 gr santen + 160 ml water kun je ook 200 ml kokosmelk gebruiken in dit recept.