• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Roti met vulling van gele spliterwten (dahl)

Roti met vulling van gele spliterwten (dahl)

15 november 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe
Share
Share on Google Plus
Share
Share on Facebook
Share
Share this
Pin
Pin this

Ben jij ook zo dol op het Surinaamse platbrood dat ‘Roti’ heet? Deze soort van hartige pannenkoeken maak je heel eenvoudig zelf en kun je zelfs vullen met nog meer lekkers. Maak ter variatie bijvoorbeeld eens roti met vulling van gele spliterwten of aardappels.

Zelf Roti met vulling van gele spliterwten maken

Een van mijn favoriete comfort food gerechten is roti met masala kip en kousenband. Om die heerlijke masala curry te kunnen opdeppen geef je er roti plaat bij, dat is een soort Surinaams platbrood. Veelal gemaakt van (volkoren) tarwebloem, of een mengeling met kikkererwtenmeel. Maar je kunt de roti plaat ook vullen met een puree van gegookte gele spliterwten. Dit geeft een heerlijke hartige smaak, maar zorgt ook voor extra eiwitten en vezels bij je roti maaltijd.

Je kunt roti niet allen vullen met een puree van gele spliterwten, maar je kunt bijvoorbeeld ook gekookte en fijngestampte aardappels gebruiken. Varieer gerust met ingredienten en smaakmakers.

roti met vulling van spliterwten maken dahl © bettyskitchen.nl
roti met vulling van spliterwten maken dahl © bettyskitchen.nl
roti met vulling van spliterwten maken dahl © bettyskitchen.nl
roti met vulling van spliterwten maken dahl © bettyskitchen.nl

Nog meer heerlijke Roti gerechten om van te smullen

Roti met masala kip is waarschijnlijk een van de meest bekende gerechten uit de Surinaamse keuken. Het is immers niet voor niets zo geliefd als takeway. Maar wist je dat je ook een simpele ei masala kunt maken? Dat is heerlijk voor de lunch en dan geserveerd met bijvoorbeeld deze roti met vulling van gele spliterwten. Onze Nanda ging op reis naar Sri Lanka en maakte daar kennis met het gerecht Pol Sambol, dat is een zelfgemaakte roti met kokos sambal. Maar deze Koththu Roti met tomaat, kaas en ei is ook een aanrader! En heb jij met dit koude weer meer zin om stamppot te maken? Dan moet je zeker ook eens deze Surinaamse stamppot met zuurkool, tomaat en rode peper maken.


Print

Recept: Roti met vulling van gele spliterwten (dahl)

roti met vulling van spliterwten maken dahl © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Serveer je rotiplaat bij je Surinaamse masala gerechten? Deze soort van hartige pannenkoeken maak je heel eenvoudig zelf en kun je zelfs vullen met nog meer lekkers. Maak ter variatie bijvoorbeeld eens roti met vulling van gele spliterwten of aardappels.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 1 uur rusten
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Surinaamse Keuken

Ingredients

Scale

Voor de Roti plaat:

  • 300 gram (volkoren) tarwemeel
  • 1 el. bakpoeder
  • 1 tl. baking soda
  • ½ tl. zout
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • 250 ml. warm water
  • 2 el zonnebloem olie + extra voor het bakken en bestrijken

Voor de vulling:

  • 100 gram gele spliterwten
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • ¼ blokje kippenbouillon

Instructions

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg samen en laat 1 uur rusten. Als extra voeg ik hier dus kurkuma toe zodat het deeg een gele kleur krijgt en je eenvoudig verschillende soorten roti uit elkaar kunt houden. (zeker als je meerdere soorten gaat maken) Check voor de complete bereiding van Roti plaat dit recept.
  2. Tijdens het rijzen ga je de vulling maken. Stop spliterwten, kurkuma en verkruimeld bouillonblokje in een kleine kookpan. Voeg net genoeg water toe zodat alles maar net onder staat. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat zachtjes doorkoken gedurende 30 – 40 minuten.
  3. Giet daarna de spliterwten af in een bolzeef en laat compleet uitlekken en afkoelen. Gebruik vervolgens een houten lepel om dit tot een puree te roeren.
  4. Verdeel het deeg in 6 stukken en vorm er bollen van. Bestuif een werkblad met bloem. Elk bolletje rotideeg druk je eerst in je hand een beetje plat. Lepel hier vervolgens een eetlepel spliterwtenpuree in en vouw dicht. Leg het deeg op het werkblad en rol uit tot een platbrood/roti pannenkoek.
  5. Daarna vervolg je de rest van de bereidingswijze voor zelf roti maken. Smeer een koekenpan in met een beetje olie en bak hier een voor een de roti in. Telkens na het omdraaien bestrijk je de bakzijde met wat zonnebloemolie. De olie zorgt ervoor dat de brood pannenkoeken lekker flexibel en zacht blijven. 
  6. Bak roti niet te lang of te donker, dan blijven ze ook lekker zacht. Plaats de roti op een ruim bord. Serveer je versgebakken roti warm of afgekoeld. 

Eet smakelijk!

  •  

  •  

Notes

De afgekoelde gele spliterwten vulling kun je gerust een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Ook lekker voor door een curry (bijv. Sambar Curry) , om je Kip masala saus mee in te dikken etc. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

roti met vulling van spliterwten maken dahl © bettyskitchen.nl
Share
Share on Google Plus
Share
Share on Facebook
Share
Share this
Pin
Pin this

Category: Bijgerechten Tags: aardappels, baking soda, bakpoeder, bijgerecht, bloem, bouillon, kurkuma, roti, spliterwten, Surinaamse keuken, zonnebloemolie

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Sinterklaas havermoutpap met kruidnoten
Volgend bericht: Kip Masala uit de slowcooker »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee