Voor de Meatless Monday van vandaag heb ik deze risotto taartjes met een salade van tomaten, mozzarella en basilicum gemaakt. Als ik je vertel dat de risotto taartjes van buiten lekker knapperig zijn en van binnen heerlijk romig en cheesy, ben je vast al om. Het is tevens een mooi klein en liefdevol recept om bijvoorbeeld je geliefde mee te verassen tijdens Valentijn.
Zelf Risotto taartjes met tomatensalade maken
Zelf risotto maken is altijd even een werkje, maar je wordt smakelijk beloond! En risotto is ook weer zo’n fijn gerecht om kliekjes in te verwerken. Ideaal voor een snelle doordeweekse avond dus! De basis van risotto is vaak hetzelfde, namelijk een zogehete ‘soffrito‘. Betty verteld je er in deze basis video alles over! Als extra groente voeg ik dit keer geraspte courgette toe. Ook qua kaas had ik nog wat Parmezaan liggen, maar ook geraspte oude kaas, dat kon er wat mij betreft ook nog prima in! Kijk dus vooral wat je nog hebt liggen en lekker vindt: bosui, doperwtjes, aubergine, paprika, champignons? Voeg vooral toe aan de risotto taartjes met tomatensalade.
Nog meer heerlijke hartige recepten voor Valentijnsdag
ONderstaand recept voor Risotto taartjes met tomatensalade is er eentje voor twee personen. Ja ik weet het, het is een klein werkje en lijkt je misschien veel moeite, maar het is echt heel lekker. Gebruik het recept dus zeker voor een speciale gelegenheid, zoals Valentijnsdag. Ook lekker Italiaans is bijvoorbeeld deze Hartje Pizza voor Valentijn (morgen online). Of verras je geliefde met bijvoorbeeld deze Oeuf en Cocotte met bijvoorbeeld gerookte zalm of spinazie. Daarnaast heeft deze verrukkelijke Spaghetti Carbonara al jarenlang een speciaal plekje voor mij en mijn man. Stuk voor stuk heerlijke hartige recepten voor Valentijnsdag dus.
Recept: Risotto taartjes met tomatensalade
Deze heerlijke risotto taartjes met tomatensalade zijn een perfect diner for twee! Het is een hartig en vegetarische gebakje van risotto met een tomaten salade met mozzarella. Yummmm.
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 125 gram risottorijst
- 1 groentebouillonblokje
- een halve courgette
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram cherrytomaten
- 1 bol mozzarella
- 40 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
- 1 ei
- paneermeel
- een handje pijnboompitten
- een handje verse basilicum
- olijfolie om in te bakken
- extra vierge olijfolie voor de tomatensalade
- peper en zout
Extra:
- Bakringen. Toevallig had ik net 2 bakringen gekregen, superblij mee! Want daardoor kon ik er meteen mee aan de slag. Als je die niet hebt, denk ik dat je al een heel eind komt met een lepel en spatel. De risotto plakt immers lekker aan elkaar:)
Instructions
- Snij de ui en knoflook heel fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de ui en knoflook op middelhoog vuur. Rasp vervolgens de courgette en voeg deze toe in de pan. Zodra de ui glazig wordt voeg je ook de risottorijst toe. Roer alles goed door en wacht een paar minuten totdat de olie een beetje in de risotto is getrokken en doorzichtig wordt.
- Kook 500 milliliter water en roer er het bouillonblokje doorheen. Voeg vervolgens een scheut van de bouillon toe aan de risotto in de pan. Hou het vuur middelhoog. De risotto is klaar voor een nieuwe scheut bouillon als je met een lepel door de pan roert en de risotto uit elkaar blijft staan. Herhaal het toevoegen van de bouillon totdat het op is.
- Snij ondertussen de cherrytomaten en mozzarella heel fijn. Knip of snij de basilicum fijn en meng deze samen met de cherrytomaten en mozzarella in een kom. Voeg een eetlepel extra vierge olijfolie toe en zout en peper naar wens.
- Rooster ondertussen ook de pijnboompitjes in een droge koekenpan op laag vuur. Schudt de pan regelmatig zodat de pijnboompitjes niet aanbakken.
- Zodra alle bouillon is opgenomen door de risotto roer je de geraspte kaas erdoorheen. Proef de risotto en voeg naar eigen smaak zout en peper toe. Voeg vervolgens het (rauwe) ei toe aan de risotto. Blijf goed roeren zodat de risotto niet aanbakt. Zet alvast een extra koekenpan op laag vuur met wat olijfolie erin.
- Nu ga je de taartjes maken van de risotto. Neem 2 a 3 grote lepels risotto per taartje en schep deze in de bakring. Stamp aan en bestrooi aan beide kanten met wat paneermeel. In totaal heb je iets van 4 a 5 taartjes. Bak de taartjes nu in de verwarmde koekenpan op middelhoog vuur tot ze lichtbruin kleuren en lekker knapperig worden.
- Serveer de risotto taartjes met de tomatensalade en pijnboompitjes eroverheen gestrooid.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het recept van deze risotto taartjes met tomaten salade.
Geef een reactie