• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Risotto met uien en Port

Risotto met uien en Port

27 november 2023 Door Nanda Appelman Reageer

Jump to Recipe

In de Meatless Monday van vandaag komt het beste van twee werelden samen:  ik maak namelijk een romige Italiaanse risotto met uien, maar dan met een Franse twist. Een mooie vegetarische maaltijd voor een doordeweekse avond en boordevol smaak!

Vegetarische risotto met uien

De keuze is aan jou: deze risotto met uien en port past perfect bij de Meatless Monday. Het is een vegetarisch recept dat heerlijk op smaak wordt gebracht met paddestoelen en knapperige pecannoten. Maar als je dat wilt kun je er gerust wat reepjes (vegan) ontbijtspek of (vegetarische) magere spekreepjes aan toevoegen. Daardoor krijgt het gerecht zelfs nog meer diepgang en die zogehete ‘lardons‘ komen ook dikwijls voor in de Franse keuken.

receptr Risotto met uien en paddestoelen bettyskitchen

Nog meer risotto recepten

In het onderstaande recept beschrijf ik beknopt hoe je de risotto maakt. Heb je nu nog nooit risotto gemaakt en wil je hier wat meer instructie voor? Bekijk dan deze handige tutorial van Betty om zelf Risotto te maken. En wil je meer risotto-inspiratie? Daar doen wij niet moeilijk over 😉 Eerder maakten we bijvoorbeeld deze risotto met witte asperges, maar ook risotto met saffraan en spekjes en een paar risotto taartjes met tomaten salade. En nu dus ook deze risotto met uien en porte om van te smullen! Allemaal aanraders uit Betty’s Kitchen! Welk risotto gerecht is jouw favoriet?


Print

Recept: Risotto met uien en Port recept

receptr Risotto met uien en paddestoelen bettyskitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In de Meatless Monday van vandaag komt het beste van twee werelden samen:  ik maak namelijk een romige Italiaanse risotto met uien, maar dan met een Franse twist. Een mooie vegetarische maaltijd voor een doordeweekse avond en boordevol smaak!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 witte uien
  • 100 gram risotto rijst
  • 100 gram paddenstoelen mix (ik gebruikte oesterzwam, nimeco – bundelzwam en witte champignons)
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram ongeroosterde, ongezouten pecannoten
  • 2 el. rode port (Ruby)
  • 1 el. balsamico azijn
  • 1 groentebouillonblokje
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Peper en zout
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • Eventueel: 4 plakjes (vegetarische) ontbijtspek in dunne reepjes gesneden

Instructions

  1. Schil de uien en snij ze in dunne halve ringen. Pers de knoflook alvast uit. Verwarm 50 gram boter in een soeppan op middelhoog vuur totdat het lichtbruin gaat kleuren. Voeg dan de uien toe. Neem de tijd om ze te bakken, zo’n 15 minuten, totdat ze lichtbruin gaan kleuren. Dan krijgen ze zo’n klassieke, Franse uiensoep smaak. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe. 
  2. Breng alvast een halve liter water aan de kook en los het groentebouillonblokje erin op. Zet nog even apart. 
  3. Schep de risotto in de pan en roer door. Verwarm de risotto een minuutje mee zodat de boter er een beetje intrekt. Blus dan af met de port en balsamico azijn. 
  4. Voeg een scheutje bouillon toe aan de rijst en roer door. De risotto heeft nu even tijd nodig om de bouillon op te nemen. Roer tussendoor regelmatig. Rits de verse tijm van de takjes en voeg samen met het laurierblaadje toe aan de pan. Indien je ontbijtspek verwerkt in de risotto voeg je deze nu ook toe.
  5. Zodra de bouillon is opgenomen, dit merk je als de rijst uit elkaar blijft staan tijdens het roeren, voeg je opnieuw een scheutje bouillon toe. Dit herhaal je totdat alle bouillon is opgenomen. 
  6. Tijdens het maken van de risotto rooster je de pecannootjes in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat de nootjes niet aanbranden.
  7. Leg de pecannoten apart en verwarm het laatste restje boter in de koekenpan. Bak hierin de paddenstoelen met eventueel nog wat extra verse tijm en verse peper eroverheen vermalen.  
  8. Serveer de risotto met uien en de paddenstoelen en pecannoten eroverheen gestrooid. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

receptr Risotto met uien en paddestoelen bettyskitchen

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: balsamico azijn, bouillon, champignons, Franse keuken, Glutenvrij, hoofdgerechten, laurier blad, Nanda Appelman, noten, paddenstoelen, pecannoten, port, rijst, risotto, tijm, uien, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « 10x Recepten met Kimchi
Volgend bericht: Sinterklaas Cake met kruidnoten (video) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee