Als er een (gezonde) tussendoortje is dat langzamerhand de wereld aan het overnemen is, dan is het wel bananabread! Dit tussendoortje gemaakt van (over)rijpe bananen geeft je een lekkere powerboost en is best gezond!
Bakken met overrijpe bananen
Eet regelmatig bananen want bananen zijn gezond! Ze zitten boordevol voedingsvezels en onder andere kalium tegen een hoge bloeddruk. Ze zijn vullend en ideaal als ‘zoetmakertje’ in bakrecepten, waardoor je aanzienlijk minder suiker hoeft te gebruiken voor hetzelfde resultaat. Dit bananabread recept is een ideaal tussendoortje en het is ook nog eens glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en bevat geen roomboter of gewone bloem. Het past zelfs in een Voedselzandloper dieet en als je bijv. amandelmeel zou gebruiken dan kun je het zelfs in een low carb dieet toepassen.
Nog meer bananen brood recepten
Daarom heb ik een filmpje gemaakt om zelf heel eenvoudig bananabread te maken. Het is echt een van mijn favoriete snacks van dit moment. Probeer dus gerust onderstaand recept uit of een van mijn vele bananenbrood variatie recepten. Weet je dat bananen en havermout trouwens ook heel goed geschikt zijn om bananen ontbijtmuffins van te maken? En wat dacht je van dit gebakken havermout ontbijt taartje uit de oven? Dat wordt lekker smullen dus!
Receptvideo: bananabread maken
+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL
Recept: Zelf Bananabread maken
Als er een lekker en gezond tussendoortje is dat wij graag maken, dan is het wel bananabread! Dit tussendoortje gemaakt van overrijpe bananen is lekker zoet van smaak, zit boordevol vezels en mineralen en geeft je een lekkere powerboost!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 45 min.
- Total Time: 55 minuten
- Yield: 1 brood 1x
- Category: tussendoortje
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 4 rijpe bananen
- 75 gram ontpitte medjool dadels
- snuf zout
- 4 eieren
- 100 gram (volkoren) havermout vlokken
- 100 gram (volkoren) tarwebloem
- 2 tl. gemalen kaneel
- 2 tl. baking soda
- 1 tl. bakpoeder
Extra:
- Blender
- Cakeblik 25 cm
- bakspray
- bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden celcius / 160 hete lucht. Bekleed de binnenzijde van de cakevorm met bakpapier en zet apart.
- Pureer de bananen, dadels zout en eieren glad en luchtig in een keukenmachine.
- Voeg dan havermout, (volkoren) bloem, kaneel, baking soda en bakpoeder erbij en laat de machine draaien tot je een mooi beslag krijgt. Giet het beslag in het cakeblik en tik de vorm even op het aanrecht om luchtbelletje te verwijderen.
- Extra tip van Betty: doop een mes in zonnebloem olie en trek een streep door het midden van het beslag. Dit zorgt voor een betere ‘spring’ opening aan de bovenkant. Dit doe ik ook regelmatig met cake of muffins.
- Bak de bananabread in het midden van de oven in ongeveer 40-45 minuten af. Laat hierna de cake slechts een paar minuten afkoelen in de vorm, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
- Laat het liefst in bakpapier en daaromheen aluminium folie gewikkeld op het aanrecht staan voor max 3 dagen. Maar je kunt ook plakjes invriezen (met bijv. een stukje bakpapier ertussen) voor max. 3 maanden.
Eet smakelijk!
Notes
- Gebruik je een kleinere bakvorm (bijv. 22 cm) dan kun je 25% van de ingrediënten af halen.
- Varieer ook eens met meel- en bloemsoorten. Je kunt namelijk 100% havermout gebruiken in plaats van een deel bloem. Of ga voor een andere (glutenvrije) graan of meelsoort.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf bananabread wilt gaan maken!
Geef een reactie