Print

Recept: Zelf Bananabread maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als er een lekker en gezond tussendoortje is dat wij graag maken, dan is het wel bananabread! Dit tussendoortje gemaakt van overrijpe bananen is lekker natuurlijk zoet van smaak, zonder geraffineerde suikers, zit boordevol vezels en mineralen en geeft je een lekkere powerboost!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 1 brood 1x
  • Category: tussendoortje
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 4 rijpe bananen
  • 75 gram ontpitte medjool dadels
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 100 gram (volkoren) havermout vlokken
  • 100 gram (volkoren) tarwebloem
  • 2 tl. gemalen kaneel
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1 tl. baking soda

Extra:

  • Blender
  • Cakeblik 25 cm
  • bakspray
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius (160 hete ucht). Bekleed de binnenzijde van de cakevorm met bakpapier en zet apart.
  2. Pureer de bananen, dadels zout en eieren glad en luchtig in een keukenmachine. 
  3. Voeg dan havermout, (volkoren) bloem, kaneel, baking soda en bakpoeder erbij en laat de machine draaien tot je een mooi beslag krijgt. Giet het beslag in het cakeblik en tik de vorm even op het aanrecht om luchtbelletje te verwijderen.
  4. Extra tip van Betty: doop een mes in zonnebloem olie en trek een streep door het midden van het beslag. Dit zorgt voor een betere ‘spring’ opening aan de bovenkant. Dit doe ik ook regelmatig met cake of muffins.
  5. Bak de bananabread in het midden van de oven in ongeveer 40-45 minuten af. Laat hierna de cake slechts een paar minuten afkoelen in de vorm, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
  6. Laat het liefst in bakpapier en daaromheen aluminium folie gewikkeld op het aanrecht staan voor max 3 dagen. Maar je kunt ook plakjes invriezen (met bijv. een stukje bakpapier ertussen) voor max. 3 maanden. 

Eet smakelijk!

Notes

  • Gebruik je een kleinere bakvorm (bijv. 22 cm) dan kun je 25% van de ingrediënten af halen.
  • Varieer ook eens met meel- en bloemsoorten. Je kunt namelijk 100% havermout gebruiken in plaats van een deel bloem. Of ga voor een andere (glutenvrije) graan of meelsoort.