Hartige taarten en quiches zijn zeer populaire gerechten uit de Franse keuken. En ik denk dat de Quiche Lorraine wel een van de meest bekendste is! Het is die combinatie van spekjes en uien die hem voor iedereen onweerstaanbaar maakt!
Zelf Quiche Lorraine maken
Dit is toch wel een ultiem Frans gerecht! Deze hartige taart uit Lotharingen (Noord-Frankrijk) wordt vertaald als een Quiche Lorraine. Het recept is makkelijk maken en er is niet heel veel voor benodigd. Het quiche deeg is namelijk een hartig zanddeeg dat je met bloem en roomboter maakt. Maar je kunt omdat je tegenwoordig kant-en-klaar diepvries ‘hartige taart deeg’ kopen bij de supermarkt. Een klassieke quiche Lorraine wordt gevuld met slechts 3 belangrijke ingrediënten: gebakken spek reepjes, eieren en room. Maar ik zou mijzelf niet zijn als ik ook aan deze klassieker niet een twist geef. Dus gingen er extra uitjes in en wat geraspte kaas. Want voor je het weet heb je een heerlijk vullende taart voor het hele gezin. Ik serveer er enkel nog een groene salade bij en je hebt een complete zomerse avondmaaltijd!
Nog meer Franse recepten met spek reepjes
Het is geen geheim dat de Fransen dol zijn op ‘Lardons‘ ofwel blokjes of reepjes van spek (varkensvlees). Het geeft een heerlijke zoutige bite aan heel veel gerechten en tevens zorgt het voor een zeer smakelijk ‘vettigheid’ op de tong. Dus neem in gedachten plaats op een Frans bistro stoeltje en geniet van deze Quiche Lorraine die letterlijk om de spekjes draait. Maar ik heb nog meer Franse recepten met magere spek reepjes voor je op de site staan. Tijdens de wintersport kun je namelijk niet zonder de Franse Tartiflette met aardappels en spek. Maar ook op een Bretonse pannenkoek gaan spekjes en spinazie heel goed samen. In de Elzas streek is men dan weer zeer gecharmeerd van deze dunne knapperige flammkuchen met spek en creme fraiche! Check hier overigens ook een compleet Frans weekmenu om van te watertanden!
Heb je deze al in huis?
Recept: Quiche Lorraine met spekjes en uien
Hartige taarten en quiches zijn zeer populaire gerechten uit de Franse keuken. En ik denk dat de Quiche Lorraine wel een van de meest bekendste is! Deze quiche wordt gemaakt van een hartig zanddeeg korst en een vulling van spek, eieren en room, die hem voor iedereen onweerstaanbaar maakt!Ik voegde er nog extra gebakken uien, geraspte kaas en Provencaalse kruiden aan toe!
- Prep Time: 15 min + 30 min rusten
- Cook Time: 45 min.
- Total Time: 1 uur en 30 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: lunch
- Method: bakken
- Cuisine: Franse keuken
Ingredients
Voor het quiche deeg:
- 250 gr bloem
- ½ tl zout
- 125 gr KOUDE roomboter
- 1 ei
- 2 –3 el KOUD water
Voor de vulling:
- 200 gram magere spekreepjes
- 1 el olijfolie
- 2 uien
- peper & zout
- ½ theelepel gedroogde Provençaalse kruiden,
- 4 eieren (M)
- 150 ml slagroom
- (optioneel) 50 gram geraspte kaas
Extra:
- lage quiche of springvorm 22 – 24 cm
- hapjes- of koekenpan.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier, en vet de zijkanten in met een beetje boter of olie.
- Maak als eerste het quiche deeg volgens dit recept. Bekleed hiermee de springvorm, en vorm een kleine opstaande rand van 2 cm hoogte. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem en rand. Zet vervolgens de vorm in de koelkast tot verder gebruik.
- Pel en snipper vervolgens de uien. Verhit een klein scheutje olie in een hapjes-of koekenpan en bak de uien glazig. Voeg de spekreepjes toe en bak deze ook uit. Bestrooi vervolgens met wat peper en de provençaalse kruiden.
- Klop in een kom de eieren los. Voeg hier de slagroom en geraspte kaas aan toe en meng door.
- Verdeel de uien en spekjes over de quiche bodem en schenk hier vervolgens het ei-mengsel overheen. Schuif de vorm voorzichtig in de oven, en bak de quiche af gedurende 45-50 minuten.
Bon Appétit! Groetjes, Betty
Notes
Tegenwoordig vind je in het diepvriesvak van de supermarkt ook vierkante plakjes hartige taart deeg. Voor 1 quiche gebruik je 6 plakjes en die hoef je enkel 5-10 minuten te ontdooien op het aanrecht. Verwijder het plastic en leg de plakjes op elkaar. Rol met een deegroller uit tot een ronde lap groot genoeg om de deegbodem en stukje opstaande rand mee te maken. Volg voor de rest het recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je quiche Lorraine met spek reepjes wilt maken!
Urgjes2
Even een storend kleinigheidje melden, zodat je dat evt. kan aanpassen. Verwijder daarna dit comment maar!
Betina Oostveen
Hi Urgjes, en wat is het storende kleinigheidje?
groetjes
Betty
Marjon
Ik ben zelf niet gek op spekjes, heb je een suggestie voor een andere vulling?
Betina Oostveen
Hi Marjon,
Je kunt natuurlijk alle mogelijke vullingen toevoegen aan een quiche (het is dan alleen geen quiche lorraine meer)
maar vervang bijvoorbeeld de spekjes door reepjes gerookte kipfilet, of plakjes salami of chorizo.
Helemaal vegetarisch kan natuurlijk ook, want ik stop ook wel eens restjes groenten in een quiche: doperwtjes, paprika reepjes, kleine bloemkoolroosjes etc.
Wat jij wilt. Succes!
Stef
Hey! Ik heb m gemaakt, smaakte super en heb het recept (met bron) op mijn website gezet. Hope you dont mind!
Thanks, groetjes Stef
Betina Oostveen
Goede middag Stef,
dat is geen enkel probleem, mits je de bron vermeld en linkje naar mijn website.
Alvast bedankt!
Groeten, Betty
Astrid
Ik heb de quiche vanavond gemaakt en hij was verrukkelijk!
Betina Oostveen
Hi Astrid,
dank je wel! Ben blij dat je er van hebt genoten!