• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Lunch recepten / Quiche Lorraine met spekjes en uien

Quiche Lorraine met spekjes en uien

12 juli 2022 Door Betina Oostveen 9 Reacties

Jump to Recipe

Hartige taarten en quiches zijn zeer populaire gerechten uit de Franse keuken. En ik denk dat de Quiche Lorraine wel een van de meest bekendste is! Het is die combinatie van spekjes en uien die hem voor iedereen onweerstaanbaar maakt!

Zelf Quiche Lorraine maken

Dit is toch wel een ultiem Frans gerecht! Deze hartige taart uit Lotharingen (Noord-Frankrijk) wordt vertaald als een Quiche Lorraine. Het recept is makkelijk maken en er is niet heel veel voor benodigd. Het quiche deeg is namelijk een hartig zanddeeg dat je met bloem en roomboter maakt. Maar je kunt omdat je tegenwoordig kant-en-klaar diepvries ‘hartige taart deeg’ kopen bij de supermarkt. Een klassieke quiche Lorraine wordt gevuld met slechts 3 belangrijke ingrediënten: gebakken spek reepjes, eieren en room. Maar ik zou mijzelf niet zijn als ik ook aan deze klassieker niet een twist geef. Dus gingen er extra uitjes in en wat geraspte kaas. Want voor je het weet heb je een heerlijk vullende taart voor het hele gezin. Ik serveer er enkel nog een groene salade bij en je hebt een complete zomerse avondmaaltijd!

recept quiche lorraine met spek reepjes © bettyskitchen.nl
recept quiche lorraine met spek reepjes © bettyskitchen.nl
recept quiche lorraine met spek reepjes © bettyskitchen.nl

Nog meer Franse recepten met spek reepjes

Het is geen geheim dat de Fransen dol zijn op ‘Lardons‘ ofwel blokjes of reepjes van spek (varkensvlees). Het geeft een heerlijke zoutige bite aan heel veel gerechten en tevens zorgt het voor een zeer smakelijk ‘vettigheid’ op de tong. Dus neem in gedachten plaats op een Frans bistro stoeltje en geniet van deze Quiche Lorraine die letterlijk om de spekjes draait. Maar ik heb nog meer Franse recepten met magere spek reepjes voor je op de site staan. Tijdens de wintersport kun je namelijk niet zonder de Franse Tartiflette met aardappels en spek. Maar ook op een Bretonse pannenkoek gaan spekjes en spinazie heel goed samen. In de Elzas streek is men dan weer zeer gecharmeerd van deze dunne knapperige flammkuchen met spek en creme fraiche! Check hier overigens ook een compleet Frans weekmenu om van te watertanden!

recept quiche lorraine
recept quiche lorraine

Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Quiche Lorraine met spekjes en uien

recept quiche lorraine met spek reepjes © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hartige taarten en quiches zijn zeer populaire gerechten uit de Franse keuken. En ik denk dat de Quiche Lorraine wel een van de meest bekendste is! Deze quiche wordt gemaakt van een hartig zanddeeg korst en een vulling van spek, eieren en room, die hem voor iedereen onweerstaanbaar maakt!Ik voegde er nog extra gebakken uien, geraspte kaas en Provencaalse kruiden aan toe!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 30 min rusten
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: lunch
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor het quiche deeg:

  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 125 gr KOUDE roomboter
  • 1 ei
  • 2 –3 el KOUD water

Voor de vulling:

  • 200 gram magere spekreepjes
  • 1 el olijfolie
  • 2 uien
  • peper & zout
  • ½ theelepel gedroogde Provençaalse kruiden,
  • 4 eieren (M)
  • 150 ml slagroom
  • (optioneel) 50 gram geraspte kaas

Extra:

  • lage quiche of springvorm 22 – 24 cm
  • hapjes- of koekenpan.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier, en vet de zijkanten in met een beetje boter of olie.
  2. Maak als eerste het quiche deeg volgens dit recept. Bekleed hiermee de springvorm, en vorm een kleine opstaande rand van 2 cm hoogte.  Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem en rand. Zet vervolgens de vorm in de koelkast tot verder gebruik.
  3. Pel en snipper vervolgens de uien. Verhit een klein scheutje olie in een hapjes-of koekenpan en bak de uien glazig. Voeg de spekreepjes toe en bak deze ook uit. Bestrooi vervolgens met wat peper en de provençaalse kruiden.
  4. Klop in een kom de eieren los. Voeg hier de slagroom en geraspte kaas aan toe en meng door.
  5. Verdeel de uien en spekjes over de quiche bodem en schenk hier vervolgens het ei-mengsel overheen. Schuif de vorm voorzichtig in de oven, en bak de quiche af gedurende 45-50 minuten.

Bon Appétit! Groetjes, Betty

Notes

Tegenwoordig vind je in het diepvriesvak van de supermarkt ook vierkante plakjes hartige taart deeg. Voor 1 quiche gebruik je 6 plakjes en die hoef je enkel 5-10  minuten te ontdooien op het aanrecht. Verwijder het plastic en leg de plakjes op elkaar. Rol met een deegroller uit tot een ronde lap groot genoeg om de deegbodem en stukje opstaande rand mee te maken. Volg voor de rest het recept.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept quiche lorraine met spek reepjes © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je quiche Lorraine met spek reepjes wilt maken!

Category: Lunch recepten Tags: Bacon, bladerdeeg, deeg, eieren, Franse keuken, hoofdgerechten, Kaas, magere spekreepjes, ontbijtspek, Paas Recepten, provencaalse kruiden, quiche, slagroom, uien, zanddeeg

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Speculoos koeken met chocolate chips – Uit het Kinderbakboek 2
Volgend bericht: Franse uiensoep »

Lees Interacties

Reacties

  1. Urgjes2

    14 mei 2014 om 9:20 am

    Even een storend kleinigheidje melden, zodat je dat evt. kan aanpassen. Verwijder daarna dit comment maar!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 mei 2014 om 9:30 am

      Hi Urgjes, en wat is het storende kleinigheidje?
      groetjes
      Betty

      Beantwoorden
  2. Marjon

    14 mei 2014 om 11:53 pm

    Ik ben zelf niet gek op spekjes, heb je een suggestie voor een andere vulling?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 mei 2014 om 9:48 am

      Hi Marjon,

      Je kunt natuurlijk alle mogelijke vullingen toevoegen aan een quiche (het is dan alleen geen quiche lorraine meer)
      maar vervang bijvoorbeeld de spekjes door reepjes gerookte kipfilet, of plakjes salami of chorizo.
      Helemaal vegetarisch kan natuurlijk ook, want ik stop ook wel eens restjes groenten in een quiche: doperwtjes, paprika reepjes, kleine bloemkoolroosjes etc.
      Wat jij wilt. Succes!

      Beantwoorden
  3. Stef

    29 april 2015 om 10:13 pm

    Hey! Ik heb m gemaakt, smaakte super en heb het recept (met bron) op mijn website gezet. Hope you dont mind!

    Thanks, groetjes Stef

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 april 2015 om 4:41 pm

      Goede middag Stef,

      dat is geen enkel probleem, mits je de bron vermeld en linkje naar mijn website.
      Alvast bedankt!
      Groeten, Betty

      Beantwoorden
  4. Astrid

    5 november 2015 om 9:57 pm

    Ik heb de quiche vanavond gemaakt en hij was verrukkelijk!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 november 2015 om 10:29 pm

      Hi Astrid,

      dank je wel! Ben blij dat je er van hebt genoten!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in