Print

Recept: zelf pittige mosterd maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wij Nederlanders zijn dol op kaas en dan serveren we deze natuurlijk het liefst met mosterd. In dit geval: zelfgemaakte pittige mosterd met chilipeper en nootmuskaat. Heerlijk voor op een boterham met vleeswaren, bij kaasplankje of meng met mayonaise voor bij de bittergarnituur. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + 12 uur weken
  • Total Time: 12 uur +
  • Yield: 250 ml 1x
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 150 ml witte wijn azijn
  • 100 gram geel mosterdzaad
  • 100 ml. water
  • 1 tl. kurkuma poeder,
  • ¼ tl. gedroogde (crushed) chilli’s (optioneel)
  • ¼ tl. gemalen nootmuskaat (optioneel)
  •  tl. zout
  • 40 gram fijne suiker (of honing)

Extra:  

  • Foodprocessor/keukenmachine,
  • gesteriliseerde jampotjes of weckpotjes.

Instructions

  1. Doe de azijn, mosterdzaad en water in een kom. Dek af met folie en laat 12 uur weken op kamertemperatuur. De mosterdzaadjes nemen zo alle azijn op en zullen dus opzwellen. (Dit maakt de mosterd ‘gladder’.)Pittige mosterd maken
  2. Giet dit mengsel in de foodprocessor, voeg de suiker(klontjes) toe en breng op smaak met de kurkuma, chilli’s, nootmuskaat, peper en zout.
  3. Laat de keukenprocessor 10 minuten draaien, en proef daarna de mosterd.Pittige mosterd maken
  4. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper, en mocht je de mosterd te grof vinden, dan kun je de machine nog een paar minuten langer laten draaien en een klein scheutje water toevoegen.
  5. Schep de mosterd in gesteriliseerde  jampotjes of wekpotjes en bewaar in de voorraadkast. Na opening svp in de koelkast bewaren. 

Eet smakelijk!