• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Betty's Kitchen

Voor als je van lekker eten houdt!

  • Home
  • Recepten
    • Low Carb Recepten
    • Glutenvrije Recepten
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Soepen
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Pasta
    • Pizza
    • Barbecue & Grill
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Tussendoortjes
    • Koekjes
    • Cake
    • Taart
    • Halloween Recepten
    • How-to en tutorials
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Travel
      • Reisblogs Amerika
      • Reisblogs Engeland
      • Reisblogs Hongarije
      • Reisblogs Nederland
      • Reisblogs Portugal
      • Reisblogs Pretparken
      • Reisblogs Spanje
      • Reisblogs Thailand
    • Overige
  • Contact
    • Over ons
    • Samenwerken?
    • In de Media
    • Jouw recept op Betty’s Kitchen
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
You are here: Home / Recepten / How-to en tutorials / How-to Kaasplankje samenstellen

How-to Kaasplankje samenstellen

30 december 2013 Door Betina Oostveen 1 Comment

Ik heb voor  jullie een overzichtelijk  lijstje gemaakt over hoe zelf een kaasplankje samenstellen in zijn werk gaat. Er zijn immers heel veel verschillende soorten kazen verkrijgbaar.

zelf kaasplankje samenstellen how to betty's kitchen

Harde kaasjes, zachte kaasjes, geitenkaasjes, koemelkkaasjes, en ga zo maar door. En ik vind het heerlijk om de verschillende soorten te proeven en aan te snijden voor op de kaasplank. En nu Oud  & Nieuw alweer voor de deur staat, is dit het moment voor een kaasplankje samenstellen, waar je tijdens de lange avond van kan genieten met je vrienden of familie. 

How-TO Kaasplankje samenstellen:

Om te beginnen:

  • Er zijn 5 categorieën waar we kaas in kunnen onderverdelen. Kies voor het kaasplankje 1 kaas uit elke categorie en serveer deze ook in de volgorde 1 t/m 5 (van mild naar pittig dus).
  • Mocht je meer of minder soorten kaasjes aanbieden (bijv. 3 of 7 kaasjes), dan is dat natuurlijk prima, maar probeer dan wel verschillende categorieen en de volgorde aan te houden.
  • Ook binnen elke categorie is er verschil in smaak: van mild * (voor de beginnende kaaseters) tot extra pittig **** (voor de ervaren kaaseters) – die worden hieronder dus met sterretjes aangegeven.
  • Bij een borrel serveert men 150 gram kaas per persoon. En als de kaas als dessert wordt gegeten, hou dan rekening met slechts 75 gram per persoon.
  • Serveer de kaasjes altijd op kamertemperatuur. Hiervoor haal je de kaasjes 30-60 minuten voor het serveren uit de koelkast.
  • En gebruik voor elke kaas een ander mes om zo de smaken niet te vermengen.

Categorie 1:  Geiten- en Schapenkaas

Deze kaasjes hebben een hoog zuurgehalte en vooral een frisse smaak. Ze maken als het ware je smaakpapillen wakker. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bettine Blanc **
  • Geitenkaas naturel **
  • Geitenkaas oud 50+ ***
  • Pecorino ***

Tip! Voor erbij serveer je:  crackers met een smaakje, bijvoorbeeld LU oregano/zeezout vierkante toastjes, of Lavash crackers met sesamzaad.  De neutrale kaas versterkt namelijk de smaken in de cracker. Daarnaast besprenkelen met een beetje honing werkt ook goed, want dit versterkt weer de smaken in de kaas.


Categorie 2:  Wittekorstkaas

Dit zijn kaasjes met een romige structuur. Ze zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaak van de volgende kaasgroep beter blijft hangen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Chaource **
  • Brin de Paille **
  • Camembert ***
  • Boerenbrie ***

Tip! Serveer met een sneetje stokbrood om deze vaak zachte kaasjes op uit te smeren. Ook lekker met een stukje of plakje fruit: zoals appel of peer en een beetje honing en walnoten.


Categorie 3:  Halfharde en Harde kaas

Dit is een mooie overgang van de minder sterkere witte korst kaasjes naar de rode korst kaasjes die hierna volgen. De smaak van harde kaas is vol en de pittigheid varieert. Enkele voorbeelden zijn:

  • Twijfelaar *
  • Zwitserse Ementhaler *
  • Cheddar (Tophat) **
  • Zwitserse Gruyere ***
  • Manchego ***
  • Zaanlander 3 jaar gerijpt ****

Tip! Voor erbij: serveer je een schepje pittige mosterd. Die doet het altijd perfect met deze typische kaasjes uit vuistje.


Categorie 4:  Rodekorstkaas

Vaak zijn dit hele smeuige en ‘lopende’ kaasjes. Perfect om te eten voorafgaande aan de blauwaderkaas. Enkele voorbeelden zijn:

  • Port Salut *
  • Le Marcaire **
  • Chaumes  **
  • Morbier ***
  • Le Rustique Petit Munster ****

Tip! Serveer met: een rode uien chutney, wat stroop of een klein trosje rode druiven. Deze zoete smaken halen de smaken in deze kazen juist naar boven.


Categorie 5:  Blauwaderkaas

Deze kaasjes hebben een hele krachtige en pittige smaak. Tevens zorgen deze ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Gormas (mix van gorzonzola en mascarpone) *
  • Rochebaron **
  • Gorgonzola ***
  • Blue d’Auvergne ***
  • Roquefort ****

Tip! Voor erbij:  serveer je bijvoorbeeld geroosterde amandelen of walnoten. Deze versterken de smaken in de blauwe kaasjes. Wat ook een lekker hapje is: Prak een beetje boter door de roquefort (zodat het een soort creme wordt) en vul hier dadels mee. Heel lekker!


Ik hoop dat jullie met deze tips heel eenvoudig zelf een kaasplankje samenstellen. Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze dan gerust in de comments met ons. Wat is overigens jullie favoriete soort kaas? Tot grote ergenis van Dylan loop ik het liefst weg met een rodekorstkaas namelijk!

Maak er een smakelijke avond van!

Groetjes,
Betty

zelf kaasplankje samenstellen how to betty's kitchen

(Bron foto’s:  kaasplankje 1, kaasplankje 2 )

Category: How-to en tutorials Tags: how-to, Kaas, mild, pittig

About Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Previous Post: « Pittige mosterd maken
Next Post: Fotodagboek December 2013 »

Reader Interactions

Comments

  1. M.A. Schokkenbroek

    29 juni 2017 at 9:37 pm

    lekker

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primary Sidebar

profielfotoBetty

Hi! Welkom in mijn online keuken! En hier geef ik antwoord op de vraag: "Wat eten we vandaag?" Op deze site deel ik mijn favoriete (internationale) recepten, toffe restaurants, food events en nog veel meer lekkers met je!

Alvast veel kookplezier!

Groetjes, Betty

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 10x Winter soep recepten 10x Winter soep recepten
  • 15x Recepten voor Valentijnsdag 15x Recepten voor Valentijnsdag
  • Gnocchi met kip uit de oven (video) Gnocchi met kip uit de oven (video)
  • Dutch Baby Pancake Dutch Baby Pancake
  • Vegan Lemon Bars (video) Vegan Lemon Bars (video)

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

Footer

Volg Betty ook op Instagram

  • HIEPERDEPIEP HOERA!
Mijn blog bestaat 6 jaar!!
✨🎈🎉🤩 🎁🎊🏅
Valentijns avond 2013 kreeg ik een website cadeau van Dylan. Een plek om digitaal mijn favoriete recepten op te slaan en bij te houden. En dat vervolgens Food fotografie een enorme hobby van me werd. Nooit gedacht dat de site ontdekt zou worden door mensen buiten mijn familie en vriendenkring. En dat het vandaag de dag een (meer dan) fulltime  baan en eigen bedrijf zou zijn. Maar ook de keerzijde en hoe lastig het combineren met mijn werk en moederschap werd en dat Betty er in 2018 echt een beetje doorheen zat en wilde stoppen. Ik ben blij dat de mensen om me heen volhardend waren en me de droom niet hebben laten opgeven. Want ik vindt het echt ontzettend leuk wat ik doe. Maar soms zit een hoofd vol ideeën en perfectionisme elkaar gewoon in de weg. Het was mijn 5 year itch, zeg maar. 2019: het jaar waarin ik vooral mama wil zijn, waar Nanda, Vincent en andere gastbloggers jullie juist voorzien van nieuwe content, zodat ik me juist kan focussen op een nieuwe uitdaging:  wekelijkse youtube kookvideos! Ik krijg hier nieuwe energie van en vind hier nu weer mijn balans in.
Ik kan iedereen niet vaak genoeg bedanken dat ik dit werk KAN en MAG doen. I ❤️ you - x - Betty
.
.
#blogverjaardag #happybirthday #BettyskitchenNL #persoonlijk #foodie #foodblogger #6yearsold #Thankyou #balans #bedankt #iloveyou #VALENTIJNSDAG
  • #FRIYAY
Deze red Velvet Cookies hadden eigenlijk ook perfect voor Valentijnsdag gekund. Maar met het weekend voor de deur is het ook zeer feestelijk weekend voer 😉 Kneed er lekker op los (wel handschoenen aan, zie video) en geniet! ❤️ Als jij hier ook je tanden in wilt zetten!
Chech het recept via link in @bettyskitchennl 👈 .
.
#redVelvet #rood #kookvideo #wittechocolade #weekend #koekjes #cookies
https://youtu.be/wajROvdhn3M
  • Manlief reageerde verbaasd toen hij deze thuis op tafel zag liggen... Met een kaartje erbij dat niet van hem was... 😂 Misschien moet ik vanmiddag ook even een bosje bloemen voor mezelf kopen want hij is laat thuis, dus wordt enkel samen een kopje thee voor het slapen gaan denk ik. Wel met Merci dan... 😜 bedankt @mercichocolates en aan iedereen: maak er een leuke dag van. Met je liefste, familie, collega's, je kat of alleen💕❤️
#chocoladeisvooriedereen #merci #valentinesday #VALENTIJNSDAG #gekregen #foodpost #love #chocolade #chocolate
  • Goede morgen op deze Valentijnsdag! En kijk eens wat voor lekkers je straks vast in de koelkast kunt zetten. Deze Valentijnsdag ROCKY Road blijf je namelijk van snoepen! Voor het recrpt ga je naar de klikbare link in @bettyskitchennl 👈 of highlights.
.
.
#VALENTIJNSDAG #chocolade #rockyroad #chocolate #valentijn #marshmallows #prettyinpink
http://bit.ly/2DzFfFc
  • #VALENTIJNSDAG
Deze overheerlijke blondies met roze chocolade zijn gevuld met macadamia noten en kersen. Een mooie traktatie voor Valentijnsdag met RUBY chocolade.❤️💕 En zeg nou eerlijk daar wil jij toch ook je tanden in zetten?!? Voor het recept ga je naar de klikbare link in @bettyskitchennl 👈
.
. 
#blondies #rubychocolade #kersen #valentijn #roze #liefdegaatdoordemaag #chocolade #chocolate #cookies #brownies
http://bit.ly/2E7CYmg
  • #VEGETARISCH
Ik heb altijd al eens zelf gnocchi willen maken, maar dan moest het wel een bijzondere worden. Deze variant van pompoen gnocchi is mega lekker en wordt op smaak gebracht met een salie-roomsaus met champignons! Hij is best tof geworden of niet 😉 Wil jij hem ook maken? Zie recept via link in @bettyskitchennl 👈 of via stories
.
.
#pompoen #gnocchi #pasta #potatoes #pumpkin #italianfood #BettyskitchenNL https://bettyskitchen.nl/pompoen-gnocchi/
  • Deze foto omschrijft mijn weekend heel goed: quality time met heeeel veeel knuffels en chocolade. Had ik ook even nodig. Hoe was jouw weekend?
.
.
#monday #coffeefirst #momlife #21monthsold #monkeys #cuddles #minidrost

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Privacyverklaring

Copyright © 2019 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee