• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vis Recepten / Zalm grillen op de barbecue

Zalm grillen op de barbecue

19 april 2016 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Zoals jullie wellicht weten, ben ik niet een hele grote visliefhebber. Ik moet echt moeite doen om iedere week vis op het menu te zetten. Maar nu ik weet hoe ik moet zalm grillen op de barbecue, staat deze vissoort in ieder geval een stuk vaker op het menu.

Weber heeft zowel apparatuur waarmee je zalm kunt roken, maar gelukkig zet je ook een fantastisch visgerecht op tafel door zalm te grillen op de gewone barbecue. En uiteraard heb ik een recept voor jullie, waar je je vingers nog bij zult aflikken.

Weber Smokey Mountain

Zalm grillen op de barbecue cederhouten rookplank met mosterd bruine suiker

Afgelopen week vertelde ik jullie al kort over de Weber Grill Academy. Bij de Green Village in Nieuwegein staken wij even goed de handen uit de mouwen voor een 4 gangen maaltijd, die compleet op een barbecue bereid werd. Maar de Academy is ook een goede manier om diverse barbecues te testen en technieken te ontdekken die je anders misschien nooit zou uitproberen. Zo stond daar bijvoorbeeld een monster van een rookoven: De Weber Smokey Mountain en gingen wij een stuk zalm roken.

Maar goed, bij gebrek aan deze Weber Smokey Mountain rookoven in onze eigen achtertuin, gaan wij vandaag zalm bereiden op een gewone kolen barbecue. Uiteraard is een gas of elektrische barbecue ook mogelijk hoor. Dit brengt geen enkel verschil in de smaak of rookervaring.

Cederhouten rookplank

Je kunt je zalm filet natuurlijk rechtstreeks op het grillrooster plaatsen. Je zult van die prachtige grillstrepen erop krijgen, maar ook grote kans dat je zalm blijft plakken en helemaal uit elkaar valt. Beter is om een aluminium wegwerp schaal te gebruiken, maar Weber heeft ook duurzame RVS schalen hiervoor ontworpen. En deze RVS schalen zijn ook ideaal voor het roosteren van groente op de barbecue. Je kunt dan wat voor geweekte houtsnippers op de kolen doen, die je normale barbecue ook omtoveren tot een soort rookoven. De geuren en smaken zijn geweldig. Maar voor op en top resultaat rook en grill je de zalm op een cederhouten plank. Deze kun je eenvoudig plaatsen en er weer heelhuids uit halen. En door het hout bevat je zalm zoveel meer rookaroma’s.

recept voor zalm grillen op de barbecue met mosterd en bruine suiker © bettyskitchen.nl

Dit recept heb ik een beetje afgekeken van familieleden in Canada – tijdens een rondreis kregen wij regelmatig een stukje gerookte zalm voorgeschoteld. En dit is wat mij betreft de beste combi ooit voor zalm grillen op de barbecue. De bruine suiker zal karamelliseren door de hitte en is de perfecte tegenhanger van de pittige mosterd. Deze twee smelten samen en geven je gegrilde zalm een niet-te-evenaren smaak. Daarbij ook gecombineerd met de rookaroma’s van het plankje en de barbecue wil je voortaan alleen nog maar dit eten. Zalm grillen op de barbecue wordt je nieuwe verslaving. Geloof mij maar. Check overigens hier nog veel meer lekkere barbecue recepten!


Print

Recept: zalm grillen op de barbecue

recept voor zalm grillen op de barbecue met mosterd en bruine suiker © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze gegrilde zalm van de bbq is boterzacht, een tikkeltje zoet en heeft een beetje pit van de mostered. Zelf zalm grillen op de barbecue is niet moeilijk.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 6–8 personen 1x
  • Category: barbecue
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 700 gram zalmfilet, zonder vel,
  • 2 eetlepels Dijon mosterd,
  • 2 theelepels mayonaise,
  • ¼ theelepel cayennepeper,
  • 2 eetlepels bruine suiker (het liefst ongeraffineerde Muscovado),
  • peper & zout.

Extra:

  • Barbecue (bijvoorbeeld deze Weber bbq),
    • en… een grote aluminium of RVS ovenschaal, eventueel met een dubbelgevouwen strook aluminiumfolie in het midden,
    • OF…  een cederhouten plank om de vis op te bakken. Deze dient wel voorgeweekt te worden in water (zie gebruiksaanwijzingen).

Instructions

  1. Verwarm de barbecue op MATIGE hitte (tussen 175 en 230 graden). Bij gebruik van een cederhouten plank dien je deze ruim van te voren te weken in water. De aluminium of RVS schaal kan straks rechtstreeks in de barbecue geplaatst worden.
  2. Maakt ondertussen de zalm schoon: verwijder eventuele graten met een pincet. (Ja soms zitten die ook nog in zalmfilet). Dep droog met keukenpapier en kruid alvast met zout & peper. Plaats vervolgens in de aluminium/RVS schaal of op de voorgeweekte cederhouten plank.
  3. Roer de Dijon Mosterd, mayonaise en cayennepeper door elkaar, in een klein kommetje. Smeer vervolgens de bovenkant van het zalmfilet in met het mengsel en strooi hier tot slot de bruine suiker overheen.
  4. Plaats in de barbecue, dek af met de deksel en laat de zalm grillen op de barbecue gedurende 20-25 minuten.

Eet smakelijk! groetjes, Betty

Notes

Ik vind het heerlijk om deze gegrilde zalm van de barbecue te serveren met met een frisse salade of wat gegrilde groene groente van de barbecue.

Keywords: zalm, bbq, barbecue, grillen, mosterd, vis

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor zalm grillen op de barbecue met mosterd en bruine suiker © bettyskitchen.nl

Verkoop Informatie:

(Klik op de afbeelding om direct naar de verkooppagina te gaan

Zalm grillen op de barbecue cederhouten rookplank met mosterd bruine suiker
  • Weber Smokey Mountain Cooker (rookoven)
  • Prijzen vanaf € 349,-
  • Let op! Nu tijdelijk 20% korting!
Zalm grillen op de barbecue cederhouten rookplank met mosterd bruine suiker
  • Weber RVS Groentebasket
  • Prijzen vanaf € 21,99
  • Ideaal voor het grillen van groente en vis.
  • Kan rechtstreeks in de barbecue geplaatst worden.
Zalm grillen op de barbecue cederhouten rookplank met mosterd bruine suiker
  • Weber Cederhouten Rookplank
  • Prijs vanaf € 16.95
  • eenmalig te gebruiken
  • Even laten weken en rechtstreeks op de grill plaatsen.
Zalm grillen op de barbecue cederhouten rookplank met mosterd bruine suiker
  • Weber Hickory Houtsnippers
  • Prijs € 7.99
  • Meerdere ‘smaken’ verkrijgbaar. Hickory past perfect bij visgerechten van de grill.
  • Even laten weken en vervolgens over de hete kolen verdelen.

Alvast heel veel BBQ plezier deze zomer!

Groetjes, Betty

Deze blogpost betreft een samenwerking met fonQ.nl . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Vis Recepten Tags: Amerikaanse keuken, BBQ Recepten, cayennepeper, Glutenvrij, grillen, mayonaise, mosterd, rookoven, samenwerkingen, Vis, Weber, zalm

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Wafels bereiden op de BBQ
Volgend bericht: Rosbief spiesen met paprika aioli »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anoniem

    12 augustus 2020 om 1:43 pm

    Lekker recept, ga het proberen! Is met huid ook mogelijk?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 augustus 2020 om 2:33 pm

      jazeker!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Gegrilde zalm met mosterd – Hetekooltjes.nl schreef:
    5 juli 2019 om 6:48 pm

    […] Bron recept: Bettyskitchen.nl […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas pavlova met aardbeien en advocaat © bettyskitchen.nl

Paas Pavlova met aardbeien en advocaat

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee