• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Picanha van de BBQ

Picanha van de BBQ

31 januari 2020 Door Betina Oostveen 7 Reacties

Wil je eens een bijzonder stuk vlees op tafel zetten? Maak dan deze picanha van de BBQ met appelazijn en sjalot. Het staartstuk van de rund smaakt namelijk heerlijk met een klein zuurtje erbij en past perfect op de winter barbecue!

Winterse picanha met appelazijn van de bbq

Bij ons thuis gaat de barbecue het hele jaar door aan. En nu is het seizoen voor een heerlijke winterbarbecue. Het recept voor deze picanha met appelazijn en sjalot is afkomstig van Smokey Goodness BBQ goeroe Jord Althuizen, dus dat belooft de nodige lekkers voor op de barbecue! Zijn smaakcombinaties zijn elke keer weer spot-on! En dit mooie stuk rundvlees krijgt een extra duwtje in de rug door de dressing van appel en sjalot, welke overigens heerlijk past bij dit winterse weer.

recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen

Low & Slow barbecue liefhebbers

Manlief en ik zijn dol op het bereiden van een heerlijk stuk vlees op de barbecue en low & slow heeft hier duidelijk de voorkeur! Naast dit recept voor een runder picanha van de BBQ hebben wij ook een award winning recept voor Pulled Pork op de site staan. Maar de barbecue is ook ideaal voor het bereiden van taco’s al pastor, maar deze BBQ Beef Brisket is ook zeker een aanrader!


Print

Recept: Picanha van de BBQ

recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen
Print Recipe

★★★★★

5 from 1 reviews

Wil je eens een bijzonder stuk vlees op tafel zetten? Maak dan deze picanha van de BBQ met appelazijn en sjalot. Het staartstuk van de rund smaakt namelijk heerlijk met een klein zuurtje erbij en past perfect op de winter barbecue!

  • Author: Jord Althuizen via Allerhande
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: 6–8 personen 1x
  • Category: BBQ
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1¼ kg picanha
  • 3 sjalotten,
  • 150 ml extra vierge olijfolie,
  • 1 tl venkelzaad,
  • 1 tl korianderzaad,
  • 50 ml AH Biologisch appelciderazijn.

Voor de ‘Beef Rub’:

  • 2 el paprikapoeder,
  • 2 el grof zeezout,
  • 1 el kristalsuiker,
  • 1 tl knoflookpoeder,
  • 1 tl uienpoeder,
  • 1 tl versgemalen zwarte peper,
  • 1 mespunt chilipoeder,
  • 1 tl gemalen koffie,
  • 1 tl cacaopoeder,
  • 1 tl gedroogde oregano,
  • ½ tl gemalen komijn,

Instructions

  1. Snijd de vetlaag van de picanha bij tot deze maximaal 5 mm dik is. Snijd de vetlaag om de 5 mm over de hele lengte van de steak in en zorg dat je hierbij alleen in het vet en niet in het vlees snijdt. Draai de picanha 90 graden en snijd de vetlaag nogmaals om de 5 mm in zodat je een ruitpatroon krijgt. Door de vetlaag in te snijden kun je de kruiden er beter in wrijven. Daarnaast zal het vet beter smelten en uitbakken, zodat het krokant wordt. Controleer of er vliesjes zitten aan de andere kant van de picanha en snijd deze weg met een fileermesje.
  2. Doe voor de beefrub de paprikapoeder, het zeezout, de kristalsuiker, knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper, chilipoeder, koffie, cacao, oregano en komijn in een kom en meng door elkaar. Kruid de picanha royaal rondom met de rub. Laat het vlees 1 uur rustig op kamertemperatuur komen en marineren voordat je het op de barbecue legt.
  3. Bereid ondertussen de barbecue voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135 °C is bereikt. Voeg de houtchunks toe aan de gloeiende kolen, leg de picanha met de vetrand naar boven op het rooster van de barbecue op het minder hete deel en sluit de deksel. Laat ca. 1½ uur roken of tot deze een kerntemperatuur van 54 °C heeft bereikt.
  4. Maak ondertussen de sjalot-appel-ciderrelish. Snipper de sjalotten zeer fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotten met het venkelzaad en korianderzaad 5 min. totdat de sjalot mooi glazig is. Laat 30 min. afkoelen. Klop de appelciderazijn erdoor en breng op smaak met eventueel zout en versgemalen zwarte peper.
  5. Haal de picanha van de barbecue zodra hij de juiste kerntemperatuur heeft. Snijd dwars op de draad in plakken en serveer met de sjalot-appelciderrelish en een lekkere frisse salade.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: barbecue, picanha, appelazijn, sjalot, venkel

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen
recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze picanha met appel en sjalot wilt maken!

(Bron recept: Allerhande Juni 2019)

Category: Vlees Recepten Tags: Allerhande, appelazijn, Appels, BBQ Recepten, chilipepers, Glutenvrij, Jord Althuizen, knoflook, koffie, komijn, koriander, oregano, paprikapoeder, rundvlees, sjalotten, venkel, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pita met aubergine, ei en houmous (sabich)
Volgend bericht: Witlof stamppot met piccalilly »

Lees Interacties

Reacties

  1. Jethro

    19 augustus 2020 om 2:15 pm

    Dank! Doe je de rub er zonder olie of bv mosterd op? Gewoon droog?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      25 augustus 2020 om 9:51 am

      Jazeker. Na het afsnijden is de picanha al vrij ‘plakkerig. Niet droogdeppen dus maar meteen de rub er op doen.

      Beantwoorden
  2. Sedef

    2 november 2020 om 10:49 pm

    HI Betty,

    Ik vroeg mij af waar je de picanha kan kopen? Verkoopt de gemiddelde slager dit?

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 november 2020 om 5:13 pm

      Hi Sedef,

      wij hebben deze bij de groothandel gehaald destijds. Maar je kunt ook even googlen op ‘BBQ vlees bestellen’. Online winkels zoals Beefensteak.nl zijn ook een goed adres namelijk.
      En anders gewoon vragen of de lokale slager deze voor je mee kan bestellen. Meestal kun je het vlees dan een week later afhalen.
      Succes!

      Beantwoorden
  3. Dick

    15 december 2020 om 10:35 pm

    Hi, bij het recept staat dat het lekker is met gebakken appeltjes. Lees ik er overheen of staan die niet in de receptbeschrijving?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 december 2020 om 6:54 pm

      Hi Dick, dat is een foutje en ik heb het aangepast!Moest appelazijn zijn.
      Maar eh… laat dat je vooral niet weerhouden om er gebakken appeltjes bij te maken hoor!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Picanha met appel en sjalot | Barbecue Recept | Hetekooltjes.nl schreef:
    6 november 2022 om 1:07 pm

    […] Bron recept: Allerhande Juni 2019 en Bettyskitchen.nl […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept witlofsalade met appel en rozijnen © bettyskitchen.nl Witlof salade met appel en rozijnen

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in