• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Zoete aardappel gratin

Zoete aardappel gratin

1 maart 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Deze dame is dol op aardappels en de zoete aardappel is daarbij helemaal favoriet! Hij leent zich uitstekend voor klassieke aardappel recepten zoals deze zoete aardappel gratin uit de oven met room en kaas!

Zoete aardappels met room en kaas gratineren

Dat zoetje is gewoonweg heel lekker en een mooi contrast in klassieke aardappel recepten. Daarnaast bevat zoete aardappel veel beta-caroteen, dat is goed voor je weerstand EN je ogen en vind je ook terug in wortels! Maar omdat ik die laatste niet zo vaak eet, ga ik wat vaker voor de zoete aardappel optie bij mijn maaltijden. Tijdens de feestdagen spotte ik diverse verschillende kleuren zoete aardappel in de schappen, denk aan de normale oranje uitvoering maar dus ook gele\witte en paarse zoete aardappel. Het leek mij dan ook heel leuk om hier een mooi kleurrijk gegratineerd ovengerecht van te maken met bijvoorbeeld room en kaas!

Een beetje geïnspireerd door de film Ratatouille besloot ik om hem in deze mooie ronde waaiervorm te bakken. Maar bovenal is de smaak combinatie in dit recept voor zoete aardappel gratin erg lekker! Serveer hem als bijgerecht bij je favoriete stukken vlees, vis of gevogelte. Of simpelweg met een lekkere salade.

recept zoete aardappel gratin uit de oven © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met zoete aardappel

Heb jij al wel eens zoete aardappel gegeten? Ik vind de smaak echt zo lekker en maak er dus regelmatig heerlijke recepten mee om van te smullen! Naast het recept voor deze zoete aardappel gratin kan ik je deze zoete aardappel frietjes ook aanraden! Maar wat dacht je van een gepofte zoete aardappel als ontbijt met ei, spek en kaas? Oeh la la! Tijdens een avondje TexMex doen deze vegetarische taco’s met zoete aardappel en feta vele mondjes van verbazing open vallen. En hoe klinkt een gezond chocoladebrood met zoete aardappel als basis je in de oren? Heerlijk met notenpasta, nog meer chocolade en granaatappel pitjes! Geniet heerlijk van die zoete aardappel dus! (Check hier ook 10x zoete aardappel recepten op een rijtje!)

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze zoete aardappel gratin er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!

Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Zoete aardappel gratin

recept zoete aardappel gratin uit de oven © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze dame is dol op aardappels en de zoete aardappel is daarbij helemaal favoriet! Hij leent zich uitstekend voor klassieke aardappel recepten zoals deze zoete aardappel gratin uit de oven met room en kaas!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 15 min.
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo zoete aardappels (liefst in oranje, geel en paars mix)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • ½ (groente) bouillon blokje
  • 3 el water
  • 200 ml kookroom
  • 30 gr geraspte kaas

Extra:

  • ovenschaal of ovenvaste koekenpan
  • mandoline of foodprocessor
  • aluminiumfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Vet een ruime ovenschaal of ovenvaste koekenpan in met wat olie.
  2. Schil de zoete aardappels. Gebruik vervolgens een mandoline (of foodprocessor met ‘plakjes’ rasp) om dunne ronde  plakjes van 2 mm dikte te snijden van de aardappels. 
  3. Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in de ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Schuif in het midden van de oven en bak de zoete aardappelplakjes gedurende 40 minuten voor.
  4. Ondertussen pel je de knoflook en pers deze uit. Ris de kruiden van de takjes en hak fijn. 
  5. Verwarm in een klein steelpannetje 3 el water, verkruimeld bouillon blokje, knoflook en kruiden. Zet daarna het vuur lager en en schenk de kookroom erbij. Hou gedurende 2-3 minuten net niet tegen de kook aan. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  6. Haal de ovenschaal of pan uit de oven, verwijder de folie en schenk hier het (afgekoelde) roommengsel overheen. Probeer zoveel mogelijk te verdelen. Tot slot bestrooi je het geheel met de geraspte kaas.
  7. Schuif daarna de schaal weer terug in de oven, zonder folie dus, en bak nog een extra 20 minuten af. Serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: zoete aardappel, room, kaas, gratineren, oven, plakjes, bijgerecht,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept zoete aardappel gratin uit de oven © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf deze zoete aardappel gratin wilt gaan maken!

Category: Bijgerechten Tags: aardappels, bouillon, Glutenvrij, Kaas, knoflook, room, rozemarijn, tijm, vegetarisch, zoete aardappel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Daifuku Mochi met chocolade
Volgend bericht: 10x Stamppot Recepten »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept witlofsalade met appel en rozijnen © bettyskitchen.nl Witlof salade met appel en rozijnen

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in