• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Zelf Chili Olie maken

Zelf Chili Olie maken

2 februari 2024 Door Betina Oostveen 5 Reacties

Jump to Recipe

Hou jij van lekkere pittige gerechten? En krijg je nooit genoeg van rode pepers, sambal etc.? Dan moet je absoluut eens zelf chili olie maken. Deze smaakmaker past namelijk bij heel veel gerechten en is ideaal voor in je voorraadkast. Een lepeltje hier en daar doet wonderen voor je recepten en het is ook heel eenvoudig om zelf te maken.

Hoe kun je zelf chili olie maken?

Zelf chili olie maken is heel eenvoudig! Ik maak deze met behulp van gedroogde chili peper vlokken (‘crushed chili’s’). Deze kun je tegenwoordig bijna overal wel kopen, bijvoorbeeld bij je supermarkt, maar ook bij de Toko of een (Mediterraanse) delicatessenzaak. Het zijn letterlijk chilipepers (rode peper) die gedroogd wordt en vervolgens grof verkruimeld tot pepervlokken. Deze overgiet je met warme olie – het liefst eentje die je van tevoren infuseert met bijvoorbeeld knoflook en kruiden of specerijen voor extra smaken.

de olie ‘infuseren’ met smaakmakers
afgiet systeem
recept Chinese Chili Olie maken © bettyskitchen.nl
hete olie bij de chilipepers voegen
Chinese Chili Olie
zelf chili olie maken
twee variaties maken
recept valentijnspizza voor twee © bettyskitchen.nl
Italiaanse Chili Olie

Waar gebruik je Chili Olie bij?

Chili Olie is niet zozeer een olie om in te bakken of wokken, want het langdurig verhitten dat namelijk een deel van de smaak teniet. Maar in veel Aziatische landen staat het dikwijls op tafel als dressing, zodat je het over je gerecht heen kunt lepelen naar wens. Waar men in Indonesie bijvoorbeeld Sambal bij de maaltijd geeft, heb je in China bijvoorbeeld juist pittige chili olie als smaakmaker. Denk dan bijvoorbeeld voor over je nasi goreng, maar ook over je Chinese noodle soep. Het is bijvoorbeeld ook onmisbaar als smaakmaker in dit recept voor Dan Dan Mein noodles (ook wel Tantanmen). Onderstaand recept voor chili olie heeft dan ook een beetje een ‘Aziatisch Tintje’, maar de peperolie is ook goed te maken met bijvoorbeeld tuinkruiden (rozemarijn, tijm, basilicum) in plaats van de specerijen. Zo is het namelijk heel goed te gebruiken in Mediterrane salades, sauzen of zelfs voor over de pizza! 


Print

Recept: Zelf Chili Olie maken

recept Chinese Chili Olie maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf Chili olie maken is heel eenvoudig. Met dit recept maak je een soort Chinese peperolie voor over je gerechten! Maar je kunt ook Italiaanse tuinkruiden toevoegen in plaats van de specerijen voor een Mediterraanse rode peperolie.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min. + koelen
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 2 uren
  • Yield: 1 pot van 500 ml 1x
  • Category: dressing
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 ml (zonnebloem) olie
  • 1 kaneelstokje
  • 2–3 steranijs
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 4 cm gember, geschild en in plakken
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl (Szechuan) peper korrels
  • snufje zout
  • 100 gram gedroogde chili vlokken (Crushed Chilies), bijv. potje Verstegen

Extra:

  • Kookpannetje
  • RVS trechter
  • RVS zeef
  • Weckpot 500 ml.

Instructions

  1. Steriliseer als eerste de weckpot en zijn deksel: breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pot en deksel gedurende 10 minuten. Laat daarna aan de lucht drogen.
  2. De eerste stap in het maken chili olie is de olie te infuseren met smaakmakers. Schenk hiervoor de olie in een kookpannetje en voeg kaneelstokje, steranijs, knoflook, gember, laurier en (Szechuan) peperkorrels toe. Roer goed door en zet op medium vuur tot je ziet dat de olie zeer licht begint te bubbelen (zie foto).
  3. Verlaag eventueel het vuur want je wilt echt een zeer lichte bubbel houden omdat anders de ingredienten verbranden. Laat de olie zo 30 minuten verwarmen en trekken. Zet daarna het vuur uit en wacht 5 minuten.
  4. Stop de chili pepers en snufje zout in de steriele weckpot en plaats een trechter. Hang er een zeef boven en giet hier voorzichtig de warme olie doorheen, door de trechter en bovenop de chili pepers. Het zal door de warmte een beetje gaan sissen en opborrelen. De specerijen etc heb je niet meer nodig.
  5. Laat de olie volledig afkoelen en draai daarna de deksel van de weckpot er op. Plaats de chili olie in een donkere voorraadkast of keukenkastje. Het is meteen klaar voor gebruik. Hoe langer je hem bewaart hoe intenser de smaak wordt. Roer altijd even goed door met een schone lepel voordat je er chili olie uit lepelt voor over je gerecht.

Eet smakelijk!

Notes

Wil je liever een ‘gefilterde olie’ zonder stukjes chilipeper? Laat na stap 4 de olie iets afkoelen en draai daarna de weckpot goed dicht. Plaats de pot voor 3 weken op een koele donkere plek en laat de olie ‘trekken. Schenk de olie daarna door een zeefje met papieren koffiefilter om alle chili’s er uit te filteren. Doe dit totaal 2x en verschoon het koffiefilter. Steriliseer een glazen fles met dop van ca. 450 ml. en plaats een trechter in de hals. Schenk hier de chili olie in en bewaar in de voorraadkast bij de andere olieen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Chinese Crispy Chili Olie
Italiaanse Chili Olie met knoflook en rozemarijn

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf Chili olie maken.

recept Chinese Chili Olie maken © bettyskitchen.nl

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: Aziatische keuken, chili saus, chilipepers, Chinese keuken, dressing, gember, Italiaanse Keuken, kaneel, knoflook, laurier blad, olie, olijfolie, peper, peperkorrels, pittig, steranijs, szechuan peper, wokken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Valentijnspizza voor 2
Volgend bericht: Chinese tomatensoep met omelet rolletjes »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ingrid

    17 september 2015 om 1:48 pm

    Prima, maar wat een gedoe allemaal.
    Ik neem een fles extra vierge, neem 2 pepertjes, snij die open en stop ze in de pot. Pel 4 of 5 teentjes knoflook… idem in de pot… Dan nog wat gedroogde kruiden, zoals basilicum, tijm oregano, doe de deksel erop, hussebussel een paar keer en klaar!
    Als je dit met een maand of 2 leeg hebt, gebeurt er niets mee.. ook niet in de zomer, is mijn ervaring. De fles staat wel donker in de kast, dat is alles.
    Heerlijk in de salade of op je bord, om je pizza mee in te dopen (zoals de Italianen en zuidOostenrijkers dat doen).

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 september 2015 om 7:55 am

      Dank je wel voor de tips, Ingrid!

      Beantwoorden
    • alex pouwels

      29 februari 2016 om 5:50 pm

      Ik doe nt anders, woon in Malaga en gebruik alleen verse ingredieenten.Ik gebruik wijnflessen de kurken bewaar ik als ze open gaan.En je hebt gelijk makkeleker kan niet.grtz.

      Beantwoorden
      • Betina Oostveen

        1 maart 2016 om 9:59 am

        Bedankt voor de tip, Alex!

  2. Marlo Njadiemoon

    6 juni 2017 om 12:13 am

    Beste,

    Ik heb in het verleden en ook wel gehoord van mijn relatie’s dat je uit peper olie kunt persen.
    Weet jij waar je informatie hierover kan inwinnen ?
    Trouwens jouw peperolie is ook te gebruiken in Rijst, met groente en een heerlijk gebakken vis.

    Marlo

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee