Print

Recept: Ovenschotel met gehakt en aardappel (Cottage Pie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Engeland is de Cottage Pie een goedkope en simpele boeren ovenschotel. Maar ik maakte er een smaakvolle ovenschotel met (runder)gehakt en afgetopt met aardappelpuree van! Heerlijk met stukjes wortel, champignons en Worcestershire Sauce.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 2 uien
  • 200 gram worteltjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram champignons
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 1 blik tomatenstukjes (400 gram)
  • 1 runderbouillonblokje
  • scheutje Worcestershire Sauce 
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 100 gram roomboter,
  • scheutje slagroom of kookroom,
  • olijfolie,
  • peper & zout.

Extra:

  • kookpan met deksel
  • gietijzeren braadpan (bijv. BK Bourgogne)
  • of gebruik een ovenschaal van minstens 25 x 20 cm.
  • houten pollepel of siliconen bakspatel

Instructions

  1. Begin als eerste met de aardappelpuree voor de toplaag: Schil de aardappels, snijd in parten en breng aan de kook in een ruime pan met water en een snuf zout. Na ongeveer 15-20 minuten koken zijn deze gaar, maar prik er voor de zekerheid in met een vork.
  2. Ondertussen ga je de vulling maken: Pel en snipper de ui. Schrap de wortels en snijd deze in blokjes of dunne plakjes. Boen de champignons schoon en snijd in parten.
  3. Verhit een scheutje olie in de braadpan en bak hierin de uien rondom glazig. Voeg het gehakt toe en bak deze rul & gaar in ongeveer 5 minuten. Voeg de wortels toe en breng op smaak met zout, peper, tijm en rozemarijn. Bak ook 1 minuut mee.
  4. Voeg tot slot de champignons toe en bak deze nog 2 minuten mee. Schep de bloem door het gehaktmengsel en bak 2 minuten mee om te absorberen. Strooi het blik tomatenstukjes in de pan en verkruimel hier het bouillonblokje overheen. Breng aan de kook en verlaag het vuur naar middelmatig. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Rond deze tijd zullen de aardappels ook gaar zijn. Giet ze af, stamp fijn met de pureestamper en de helft van de boter. Voeg tot slot de room toe en stamp nogmaals goed door. Doe de deksel op de pan en zet apart tot later gebruik. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  6. Breng het gehaktmengsel op smaak met een flinke scheut Worcestershiresaus en roer goed door. 
  7. Verdeel de aardappelpuree over het vlees. Gebruik een vork om de puree goed te verdelen en aan te drukken, ook goed in de hoekjes en randen. (Heb je geen gietijzeren braadpan, dan kun je de vleesvulling ook in een ovenschaal scheppen. Let op! een diepe schaal van 25 x 20 cm zal echt tot de rand toe gevuld zijn!)
  8. Snijd kleine blokjes van de resterende roomboter en verdeel deze over de aardappelpuree. Bak de ovenschotel met gehakt en aardappel (Cottage Pie) in de oven af gedurende 25-30 minuten. De bovenkant zal mooi bruin gaan kleuren. Serveer dit gerecht direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty